Guillem Casal i Josep Mandicó es perfilen com a dupla demòcrata per a la territorial de Canillo

L’actual cap de gabinet del cap de Govern faria el salt en l’arena política i l’ex-cònsol major en dues etapes diferents es podria estrenar en el legislatiu

Guillem Casal (dreta) rere Xavier Espot.
Guillem Casal (dreta) rere Xavier Espot. SFGA

Joventut i experiència política. Però, en tot cas, dos noms de pes en l’entramat tradicional de Canillo. Guillem Casal i Josep Mandicó es perfilen com la dupla demòcrata per a la territorial canillenca. Tancat del tot no hi ha res perquè cal encara veure moltes variables, sobretot lligades amb la confecció de la llista nacional i amb un eventual disseny de futurs moviments en cas de victòria taronja en les futures eleccions generals.

Encara que estigui aparentment definida la parella que més probabilitats té de defensar el projecte demòcrata a Canillo -on suposadament més fàcilment hauria de tenir l’elecció la formació, més per manca d’adversari que per mèrits propis-, no hauria estat evident la confecció de la candidatura. I encara pot donar alguns volts malgrat que el cap de Govern i president de Demòcrates, Xavier Espot, ja veu de bon ull que el seu actual cap de gabinet faci el salt a l’arena política de primer nivell (el 2019 va ser suplent).

Que en cas de victòria demòcrata a la parroquial i a la general Casal acabi assegut al Consell o no és una altra cosa. D’aquí que, com ja ha passat en les conteses electorals anteriors, el primer suplent de la candidatura cobri també importància. En tot cas, era evident que caldria renovar cares a Canillo perquè fa temps que se sap que la darrera cap de cartell, Meritxell Palmitjavila, actual subsíndica, no té intenció de seguir en política... nacional. Una altra cosa seran les comunals de final d'aquest any.

De fet, ja fa setmanes, mesos fins i tot, que Palmitjavila ha demanat retornar a la seva plaça de cap d’estudis a l’Escola andorrana de Canillo. La número 2 de la candidatura demòcrata el 2019, l’actual presidenta suplent del grup parlamentari, Mònica Bonell, no té clar encara el lloc. En política de primera línia des de fa pràcticament 20 anys, Bonell no descartaria seguir una legislatura més. Però s’estimaria més fer-ho des de la nacional, on podria diluir més el desgast de tants anys exercint.

Casal, doncs, seria l’elegit per comandar la llista territorial després que no hagi reeixit -o almenys, no ho hagi fet fins ara com ja va passar al 2019- la possibilitat que agafés el lideratge l’actual secretari d’Estat d’Afers Europeus i home UE del Govern, Landry Riba. Per compensar la joventut de Guillem Casal s’hauria pensat en un veterà de la política canillenca encara que en l’arena comunal. Es tractaria de l’ex-cònsol en dues fases distintes Josep Mandicó. De ser elegit, malgrat el seu bagatge polític, faria la seva primera incursió en la política legislativa nacional.

Comentaris (21)

Trending