Guerra oberta entre DA i SDP per un deute no satisfet de les eleccions comunals del 2019

El Tribunal de Comptes veu un “suposat finançament il·legal de partit polític” en l’acord entre les dues formacions en què DA reclama un import de 3.470 euros, dels quals només s’han satisfet 957

Presentació de la llista d'En Comú per Andorra la Vella que es va presentar a les eleccions del 2019 amb Conxita Marsol i Meri Pujol
Presentació de la llista d'En Comú per Andorra la Vella que es va presentar a les eleccions del 2019 amb Conxita Marsol i Meri Pujol

El Tribunal de Comptes ha posat el crit al cel en veure “un suposat finançament il·legal de partit polític” d’un deute no reclamat suficientment per part de Demòcrates i no reconegut per part de Progressistes SDP. Els fets es remunten al 2019 quan les dues formacions van concórrer plegades en les eleccions comunals. Els taronges han reclamat per activa i per passiva un deute, que segons consideren ascendeix a 3.470, dels quals la formació que en el seu moment liderava Jaume Bartumeu només n’ha abonat 957,94 euros.

L’informe de l’organisme fiscalitzador corresponent a l’exercici 2021 no veu gaire clara aquesta situació. No entén com és que des de les files demòcrates es va donar de baixa “un saldo al seu favor de 3.470 euros que corresponen a un deute pendent amb una formació política derivat d’uns acords electorals” i afegeix que “tot i haver reclamat el deute per carta certificada, i disposar la formació requerida de la capacitat financera necessària, no consta haver rebut resposta, podent considerar que no s’han realitzat totes les accions oportunes de rescabalament possible”. Des del partit exposen a través d’un comunicat que “avui dia el deute no ha estat satisfet totalment, motiu pel qual se segueix reclamant a través de diferents comunicacions escrites”. En aquest sentit, posen en relleu que el passat mes de maig la formació va abonar 957,94 euros, “demostrant que el deute és real”.

En el cas de Progressistes-SDP, el TC expressa que “la formació política no reconeix en els seus comptes un saldo de 3.470 euros”. En les al·legacions presentades per part de l’Administradora general del partit, Meritxell Pujol, posa en relleu que “la discrepància es troba en el quantum a distribuir entre els dos partits”. De fet, exposa que en un correu tramès abans de dita reclamació per part de l’aleshores president, Jaume Bartumeu, al secretari general demòcrata, Jaume Serra, en el que manté que “el nostre compromís de despesa de les candidatures i del partit polític que represento es mantindrà en els límits pressupostaris que tenim aprovats, és a dir, 7.500 euros per candidatura, la qual cosa suposa 625 euros per candidata”.

En els comicis comunals, SDP i DA van concórrer plegats a Andorra la Vella i a Ordino amb Meritxell Pujol a la capital i Maria Cristina Montolio a Ordino. Per aquest motiu, Bartumeu assenyala que “ni el nostre partit polític ni les nostres candidates no hem participat en l’elaboració del pressupost de campanya, ni tampoc en l’ordenació de les despeses” i li remarca a Serra que “entendràs que no estiguem en situació d’assumir que ens heu atribuït de les despeses”.

Després de les al·legacions presentades, el Tribunal de Comptes exposa que “el no reconeixement d’aquest deute, així com la no execució dels mecanismes pertinents per resoldre les eventuals discrepàncies, podrien significar que aquestes eventuals omissions fossin susceptibles de ser considerades un supòsit de finançament il·legal de partit polític”.

Comentaris (3)

Trending