Govern i majoria alerten als sindicats que la vaga general “no seria una solució”

Tant el portaveu de l’executiu, Eric Jover, com els grups que li donen suport defensen les “accions” dutes a terme per contrarestar els efectes de la situació econòmica, mentre que, des del PS, es reclama també que es convoqui ja les eleccions

La marxa baixant pel centre comercial.
La marxa baixant pel centre comercial.

L’endemà de la manifestació per protestar per les polítiques del Govern, des de l’executiu s’ha volgut defensar la seva actuació. S’entén que, al llarg dels darrers mesos, s’han fet accions per mitigar la pèrdua de poder adquisitiu i es deixa clar que, ara per ara, no es preveu convocar eleccions. A banda, es considera que una possible convocatòria de vaga general, tot i que legítima, seria “agressiva” i no pas una solució. Des de la majoria es comparteix aquesta posició. En canvi, l’oposició socialdemòcrata també ha volgut sumar-se a la demanda de comicis com més aviat millor.

L’encarregat de valorar la mobilització -“positiva perquè és participació ciutadana i es bo que qui tingui neguits els pugui expressar”- per part de Govern ha estat el portaveu, Eric Jover. Malgrat apuntat que “ha quedat per sota dels objectius marcats”, sí que ha assegurat que “independent del nombre de persones, els hem de donar importància, escoltar les seves preocupacions i donar-los resposta”. També ha volgut posar el focus en el fet “significatiu” que suposa aquesta participació inferior a l’esperat quan “vàries formacions la van intentar instrumentalitzar amb fins electoralistes”.

Més enllà d’això, Jover ha assegurat que “compartim el neguit pel poder adquisitiu i l’habitatge, que hi ha problemes i que els hi hem de donar solucions”. I ha defensat que, justament, això és el que fa mesos que s’intenta. Així, ha recordat que “ja a la primavera vam prendre mesures, com una primera pujada de salaris fins al mitjà, el transport públic gratuït o l’ampliació dels ajuts a l’estudi i a l’habitatge”. I, ara, “quan veiem que la situació es consolida, tornem a actuar amb una llei que torna a obligar el sector privat a incrementar sous”.

Un moment de la manifestació per l'avinguda Meritxell.

Relacionat

Amenaça de vaga general després que unes 400 persones marxin contra les polítiques de Govern

I adverteix que, justament, si no s’hagués actuat, la situació seria encara pitjor. “Veuríem com només s’actualitza el salari mínim i que els lloguers es revaloritzarien amb la inflació. Actuem, i pel que escoltem a la patronal o propietaris, massa; però entenem que hem d’estar al costat de la part més feble”, ha comentat Jover, que davant la petició de convocar ja eleccions avisa que això suposaria no aprovar les lleis que han de tirar endavant aquestes mesures.

Sobre l’amenaça de vaga general, el portaveu de l’executiu admet que “és legítim” que els sindicats s’ho plantegin, però la considera una opció “agressiva”. A més, “no respon a la suposada inacció que ha tingut un Govern que ha intentat també promoure el diàleg social”. Per això, considera que “no seria la millor solució”.

Aquesta postura també és defensada pels grups que donen suport a Govern. Des de Demòcrates, Carles Enseñat apunta que “el Govern ha fet ja molts passos decidits; sense deslegitimar ningú, crec que es pot dir que hi ha un executiu compromès a fer reformes que beneficiïn el conjunt de la ciutadania”. Per això, entén que “l’arrel de la protesta, dir que no hem fet res, està lluny de la realitat”. A banda, avisa que “als sindicats no els correspon decidir la data de les eleccions”, tot alertant que “hi ha lleis a aprovar, entre elles la dels salaris i lloguer; per tant, això passa per sobre de qualsevol avançament”.

Una imatge de la mobilització amb el rètol que recull l'eslògan de l'acció reivindicativa.

Relacionat

“L’habitatge és un dret no un negoci”

Des del grup independent, Ferran Costa també ha apuntat que “respectem les reivindicacions” tot i entendre que “algunes declaracions estan polititzades i responen a uns interessos polítics concrets”. També remarca que “eleccions hi haurà en tres o quatre mesos; ho mana el mandat democràtic” i defensa que “aquest Govern ha demostrat que governa per les 80.000 persones del país”. A l’hora de valorar una possible vaga general, la considera “poc justificada” perquè “fa mesos que fem accions per intentar revertir i minimitzar els efectes perversos que la situació global té sobre la ciutadania”. Amb certa ironia, ha apuntat que “potser qui ens titlla de neoliberals no ha estat gaire al cas d’aquestes mesures”. Igual que Enseñat i Jover, Costa ha alertat que convocar eleccions ara seria incongruent i perillós, ja que “aturaria el tràmit de les lleis que han d’apujar els salaris i les pensions i limitar l’increment dels lloguers”.

Des del Partit Socialdemòcrata, en canvi, la postura és totalment oposada. El secretari d’organització, Pere Baró -present a la mobilització- ha volgut “felicitar els sindicats” perquè “creiem que la manifestació ha estat un èxit”. En ella, ha remarcat, “la ciutadania ha dit prou a aquestes polítiques neoliberals”. Per això, exigeix a Govern “que escolti i governi per tothom o faci un pas al costat”. Per això, entén que “és el moment de convocar eleccions”.

Baró lamenta que el cap de l’executiu, Xavier Espot, avancés que “per molt que ens manifestéssim no faria marxa enrere”. Ara, considera que “els hem tocat el crostó; els hem dit que no ho estan fent bé”. Assegura que “el poble va ser clar: vol un canvi polític”.

Comentaris (10)

Trending