Ferran Costa, Susanna Vela i Carine Montaner, els consellers ‘rasos’ millor pagats de la legislatura

El liberal, que fa unes setmanes va renunciar al complement que li pagava el seu grup, ha percebut més de 84.000 euros des de maig del 2019, més que la Subsíndica, mentre que l’escaldenca i la laurediana han cobrat entorn els 62.000 euros

Comentaris

Ferran Costa, Susanna Vela i Carine Montaner.
Ferran Costa, Susanna Vela i Carine Montaner.

Descomptant els dos càrrecs institucionals -Síndica i Subsíndica General-, els consellers generals ‘rasos’ que han percebut majors remuneracions des de l’inici de la legislatura són el liberal Ferran Costa, la socialdemòcrata Susanna Vela i la de Tercera Via Carine Montaner. Així es desprèn de les dades fetes públiques aquest dimecres a la pàgina web del parlament. Les quantitats sumen tant el sou brut que atorga la cambra a cadascú dels membres electes com els complements que, en alguns casos, es proporciona des dels diferents grups parlamentaris.

El Consell General ha fet públic diferents dades econòmiques relatives als parlamentaris així com a les cinc bancades que aquesta legislatura es reparteixen els escons. Entre elles, hi ha les remuneracions percebudes des de l’inici del mandat, el maig del 2019, fins al mes passat, quan ja es va aplicar la retallada salarial adoptada com a mesura d’estalvi per intentar pal·liar els efectes que sobre les finances públiques tindrà la crisi provocada pel coronavirus.

El Consell paga un salari fix a cada conseller en funció del càrrec i alguns d’ells també reben un complement per part del grup parlamentari

Altaveu ha fet el càlcul de totes les quantitats percebudes, amb l’excepció de les dietes cobrades pels desplaçaments amb les delegacions parlamentàries a organismes internacionals, que no s’han disgregat en funció del conseller general que les ha cobrat. Per tant, el rànquing té en compte, per una banda, el salari que el Consell paga directament a cada càrrec electe. Amb la retallada aplicada, s’abona 5.536 euros a la Síndica General, Roser Suñé; 4.707,37, a la subsíndica, Meritxell Palmitjavila; 3.444,10 als presidents de grup; 1.949,09 a les dues secretàries de Sindicatura, Susanna Vela i Sílvia Ferrer; i 1.904,18 a la resta de consellers generals. Prèviament a la retallada, les xifres eren, lògicament, superiors i, de fet, es recuperaran a partir del gener del 2021.

Per una altra banda, hi ha una sèrie de consellers que perceben un complement que assumeix el seu grup parlamentari per la seva dedicació exclusiva. En la majoria de casos, es tracta d’una fórmula que es fa per compensar a aquells parlamentaris que venen de la funció pública i, per tant, no poden comptabilitzar les dues feines. Tot i això, cal tenir present que la càrrega de treball de cada persona depèn de la seva bancada i, per tant, pot ser bastant diferent.

Una sessió del Consell General d'aquesta legislatura.

Relacionat

La despesa dels grups parlamentaris va ser de 452.000 euros el 2019

Comptant tots aquests conceptes i altres complements, Suñé és la parlamentària que més diners ha cobrat des del maig del 2019, tret de sortida de la legislatura. Tota la seva retribució ve directament del Consell General i frega ja els 100.000 euros. En segona posició del rànquing es troba Ferran Costa, amb més de 84.400 euros rebuts. Justament, el fet que es descobrís que, a banda de ser president dels liberals, també cobrava un complement pagat pel grup va aixecar una forta polèmica i un dur enfrontament amb els socialdemòcrates. Finalment, l’afer es va resoldre amb el polític encampadà anunciant que cap dels membres de la bancada tornaria a cobrar un complement i, per tant, es quedaven amb el salari pagat únicament pel Consell.

Després de Costa, en tercera posició hi ha la Subsíndica, Meritxell Palmitjavila. I en quarta i cinquena posició hi ha socialdemòcrata Susanna Vela i la representant de Terceravia, Carine Montaner. En el cas de l’escaldenca, ha percebut prop de 62.500 euros, corresponents al salari que li paga el mateix Consell (lleugerament superior al d’un parlamentari ras pel fet de ser una de les dues secretàries de Sindicatura) i el complement que li abona el seu grup. En situació similar es troba la parlamentària laurediana, amb un total de 61.500 euros rebuts. A continuació, es troben la presidenta suplent dels demòcrates, Mònica Bonell, i la també ‘taronja’ Sandra Codina. 

Remuneracions percebudes pels consellers generals de la legislatura 2019-23

 

Comentaris (4)

Trending