Espot retreu a la Generalitat que “no hi ha raó sanitària” per vetar l’arribada de turistes catalans

El cap de Govern entén que és una decisió que no s’adequa a la “generositat” i “lleialtat” mostrada per Andorra els darrers mesos, al mateix temps que avança que “seguirem picant pedra” per canviar-la

Comentaris

Espot, durant la sessió celebrada aquest dijous al Consell General.
Espot, durant la sessió celebrada aquest dijous al Consell General. DEMÒCRATES

L’anunci de la Generalitat que l’aixecament del confinament comarcal no permet que els catalans, més enllà dels residents a l’Alt Urgell, puguin venir a Andorra ha caigut com una gerra d’aigua freda a l’edifici administratiu. El cap de Govern, Xavier Espot, no ha amagat la seva “decepció” ni, tampoc, un punt de crítica envers l’executiu català, a qui ha volgut recordar “la generositat” i la “lleialtat” del Principat. També ha apuntat que “no hi ha cap raó sanitària” que justifiqui la decisió i ha avançat que “seguirem picant pedra” per mirar que es pugui revertir.

El mandatari, amb certa diplomàcia però no sense un clar to de retret, no ha dubtat a lamentar la postura del govern català, que és “un cop més, una decepció”. I és que, ha recordat, fa setmanes que es va demanar que el territori del Principat pogués beneficiar-se de l’aixecament del confinament comarcal. “La petició està feta formalment”, ha remarcat, a la vegada que ha posat en relleu que seria “de justícia” acceptar la proposta tenint en compte que “hem estat lleials i un bon veí, tant abans com durant la pandèmia”.

La consellera de Salut catalana, Alba Vergés, durant la compareixença.

Relacionat

Catalunya aixeca el confinament comarcal però, per ara, no permet anar de turisme a Andorra

A banda, Espot no ha amagat que no entén la decisió. “No hi ha cap raó sanitària que la justifiqui”, ha afirmat. I, per això, es mostra “decebut” amb la resolució del Procicat, la qual, entén, que podria tenir el seu origen “en algun tema del govern espanyol” i “en algun impediment vinculat al tancament de les autonomies”. Per això, ha avançat, un dels pròxims passos, a banda de mantenir les converses amb la Generalitat, serà contactar amb ambaixada i l’executiu de Pedro Sánchez.

El màxim responsable del gabinet ha recordat que la petició fa setmanes que està sobre la taula del govern català i no amaga que no entèn la negativa sortida de la reunió del Procicat

En tot cas, i malgrat el to crític, el cap de Govern ha volgut deixar clar que no veu cap motiu ocult en la decisió. Preguntat sobre si podria estar motivada per un desig d’intentar que els possibles visitants que poguessin arribar al país finalment anessin a altres destinacions dins del territori català, s’ha limitat a indicar que “sempre crec, com a jurista, en la presumpció de bona fe”.

Per això, ha avançat que “continuarem picant pedra” i “sense abaixar els braços” per intentar convèncer la Generalitat que permeti la mobilitat total entre Catalunya i Andorra. “Potser els costa entendre la nostra realitat”, ha comentat el mandatari.

Espot també s’ha referit al tema durant l’entrevista concedida al programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió. Allà ha indicat que també “toca demanar explicacions i saber per quin motiu no han atès un cop més la nostra petició quan hem estat molt generosos”. A la vegada, ha assegurat que “no desistim de poder fer una Setmana Santa relativament correcta. Segur que els turistes tenen moltes ganes de venir i confiem no haver d’esperar a l’estiu per a un escenari favorable”.

Durant el programa, Espot ha fet un balanç de la gestió feta en l’aniversari del confinament provocat per la pandèmia de la Covid-19. S’hi ha referit com “un any que recordarem tota la vida” i ha admès que “hi ha coses que es podrien haver fet millor” a la vegada que ha defensat que “crec que vam tenir una gran capacitat d’adaptació i anticipació per afrontar la crisi sanitària, econòmica i social”.

Comentaris (27)

Trending