Espot posa sobre la taula la possibilitat d’una candidatura en solitari

El cap de Govern i president de la formació ha remarcat que no estan disposats a ‘sacrificar’ alguns dels punts claus del seu programa per aconseguir una coalició que, ha tantejat, podria donar-se amb Liberals, Terceravia o Acció indiscriminadament

Xavier Espot durant la reunió pel programa de Demòcrates
Xavier Espot durant la reunió pel programa de Demòcrates Pilar Candel

El cap de Govern i president demòcrata, Xavier Espot, continua sense deixar res clar pel que fa als pactes i negociacions que pugui estar duent a terme Demòcrates (DA) de cara a les futures eleccions. L’únic que ha assenyalat, en el marc de la reunió pel programa electoral és que “no tenim pot d’anar sols a cap lloc”. Per tant, s’obre la porta a no acabar de teixir cap aliança prèvia al dia de votació i fer aquesta feina de forma posterior, un cop es tinguin els resultats a sobre de la taula. El que Espot té clar és que no ‘sacrificarà’ cap punt del seu programa que consideri cabdal per cap formació.

“Les aliances electorals requereixen un punt de generositat, però també coherència”, ha començat Espot en qüestionar-li sobre els possibles pactes que està teixint Demòcrates a tots els àmbits. Ha remarcat, a més, que “no farem pactes estranys com els que sembla que s’estan configurant en alguns llocs, tots per desbancar DA”. S’ha mostrat en tot moment segur i confiat sobre el projecte que s’està preparant a la formació taronja. De fet, ha remarcat que “som l’únic partit polític que pot fer bones candidatures a totes i cadascuna de les parròquies, a més de a la nacional, i amb possibilitats de victòria”.

Els possibles acords, per tant, sols es contemplen “amb aquelles formacions amb les quals hem governat i amb les quals tenim àmplies coincidències ideològiques i programàtiques”. Tres noms han sortit de la boca d’Espot, sense concretar amb quin d’ells té més afinitat o es troba més pròxim actualment. Terceravia, Liberals i Acció. Cap de les tres portes està tancada per al cap de Govern, les tres compleixen els condicionants indispensables per a poder arribar a pactar. Però, de moment, res concret amb cap d’elles. Sense decantar-se i sense mullar-se gens ni mica.

Espot assegura que Demòcrates “som l’únic partit polític que pot fer bones candidatures a totes i cadascuna de les parròquies, a més de a la nacional, i amb possibilitats de victòria”

El que ha continuat refermant Espot són les condicions que posa per poder arribar a teixir una aliança amb una altra formació. Cal, en primer lloc “posar-nos d’acord sobre un projecte i un programa comú”. Tenir vocació de poder governar junts. Però també ha demanat encaridament respecte “per la força política i electoral que té cadascuna de les formacions, per nosaltres és una qüestió important de cara al recorregut, pels militants i simpatitzants”. Aquest aspecte s’ha remarcat amb el record que ha fet Espot dels resultats dels darrers comicis. “Demòcrates va fer un 35% dels vots, Terceravia va fer aproximadament un 11% i Liberals un 10%, i ara això s’ha escindit, i no sé quina proporció correspondria a cadascun d’ells, però en tot cas és menys”. I d’aquesta manera es marquen els paràmetres basics per poder arribar a un acord.

Xavier Espot intervenint en l'executiva demòcrata d'aquesta tarda.

Relacionat

El ‘mareig electoral’ d’Espot se li comença a girar en contra

També hi ha línies vermelles, per suposat. Perquè per a arribar a un pacte amb DA cal “un esforç de generositat” per ambdues parts, però també hi ha aspectes en els quals Espot ha assegurat que no està disposat a cedir. Concretament, ha posat a tall d’exemple que se’ls faci la petició de “renunciar a una política centrista que atengui a la població més desafavorida del nostre país, sense anar a un intervencionisme excessiu, però que al mateix temps doni altes cotes de llibertat als individus”. Si aquest cas es dona, el resultat de la negociació assenyala que serà negatiu.

El cap de Govern, Xavier Espot en el seu despatx.

Relacionat

El despatx des d’on es veuen les orelles al llop

Les negociacions, però, no estan tancades i “no estaran segurament fins a l’últim moment”. En demanar-li per la situació d’Encamp, on sembla que s’està cuinant una aliança ‘anti demòcrates’, Espot ha tirat balons fora i ha remarcat que “ens sentim forts per anar a tot arreu sols, no tenim res a amagar, des que es va crear la nostra formació política sempre hem mantingut una coherència”. Ha remarcat el que, segons ell, ha estat un èxit al govern de coalició, “sense cap divergència exterioritzada públicament”. Amb això ha volgut posar sobre la taula que qualsevol opció els venia bé i que el tarannà amb el qual es continuarà serà el mateix que fins ara. Si no s’arriba a cap acord, “tindrem la vista posada al dia després de les eleccions, si calgués pactar, tot i que evidentment nosaltres, com no pot ser d’una altra manera, aspirem a recuperar aquella majoria absoluta que vam perdre fa quatre anys”.

SENSE NOM PER AL NÚMERO 2

Espot tampoc no s’ha decantat per cap dels noms que ha sonat els darrers dies per a ocupar el segon lloc a la llista de Demòcrates. El cap de Govern ha esquivat mullar-se assegurant que, actualment, s’està treballant amb el programa, “quan haguem acabat amb el projecte configurarem les candidatures, i això es comença a fer quan es dissol el Consell General i s’obri el període electoral”. En aquest sentit, amb la clara intenció de remarcar aquesta idea i no de generar més dubtes, Espot ha explicat que “per nosaltres el projecte és més important que les persones de la llista”.

DATA D’ELECCIONS, A PRINCIPIS DE SETMANA

Pel que fa a aquesta dissolució del Consell General i a la corresponent data d’eleccions, Espot ha assegurat que el pronunciament oficial es farà a principis de setmana vinent, tal com s’esperava. Ha explicat que “explicarem el perquè de la data amb arguments justificats i que evidenciaran que no hi ha cap tacticisme polític ni electoral”.

 

Comentaris (22)

Trending