Espot anuncia que anirà a la reelecció per obtenir majoria absoluta i frenar “aprenents de bruixot”

(AMB VÍDEO) El cap de Govern i president de Demòcrates assegura que no té decidida la data de les eleccions generals, aposta per una llista nacional taronja potser incorporant-hi CC i fa una crida a la seva formació a no refiar-se perquè “les circumstàncies són complicades”

Xavier Espot rep una tancada ovació després d'anunciar la seva predisposició a optar a la reelecció.
Xavier Espot rep una tancada ovació després d'anunciar la seva predisposició a optar a la reelecció. ALTAVEU MÈDIA

El president de Demòcrates i cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat aquest vespre davant un centenar i mig de militants de la formació taronja que optarà a la reelecció per fer front “als aprenents de bruixot” i encapçalar el projecte demòcrata, que “ha de seguir sent el referent en moments de dubte”. Espot es marca com a repte assolir la majoria absoluta en unes eleccions de les quals ha afirmat que encara no té data triada però en les que el partit que lidera es presentarà en solitari en la circumscripció nacional. Potser amb la inclusió de formacions parroquials com podria ser Ciutadans Compromesos (CC).

Espot, com es podia preveure els darrers dies, ha fet l’anunci com a cloenda del congrés ordinari de Demòcrates i ha dit als assistents a l’acte que “s’equivocaria qui pensés que les eleccions estan guanyades” perquè “les circumstàncies són complicades”. El líder taronja ha assegurat tenir la mateixa il·lusió que fa onze anys quan se li va demanar ser secretari d’Estat, quan més tard se li va sol·licitar que assumís la cartera ministerial de Justícia i Interior. O com ara ja fa quatre anys va ser nomenat per primer cop candidat a cap de Govern. El líder taronja ha demanat al partit que “si ho creieu, torneu a confiar en mi el millor projecte per a Andorra”.

I és que formalment el d’aquest dimecres ha estat un congrés de tràmit que ha de donar pas a un altre que ha de servir per validar Espot com a cap de llista i, alhora, llavors sí, donar el tret de sortida a la contesa electoral. És obvi que ningú no dubta que l’actual mandatari executiu serà beneït i, de fet, el seu “he decidit presentar avui la meva candidatura davant vostre” ha estat rebut amb una tancada ovació. Després de l’acte, Xavier Espot ha reconegut que la decisió d’optar a la reelecció la tenia presa a final de setembre però que va haver de frenar-la davant l’anunci de les moratòries de la construcció i l’allotjament turístic o l’adopció del nou paquet de mesures energètiques.

Ha assegurat ja després del congrés -moment que amb els mitjans de comunicació ha fet càbales sobre la data electoral i, sobretot, possibles aliances (o no) electorals- que davant uns moments de sobtada nova complexitat derivada de situacions estructurals del país i conjunturals a nivell mundial amb la guerra a Ucraïna ha hagut de fer passar per davant el càrrec de cap de Govern al de líder del partit i les darreres setmanes ha hagut de reprendre l’anàlisi personal i accelerar una decisió que havia compartit amb ministres, persones de la seva estreta confiança o alguns càrrecs del partit, malgrat que no amb el conjunt de l’executiva.

EXPECTATIVA

El congrés s’ha celebrat a porta tancada excepte uns moments inicials perquè els mitjans de comunicació poguessin prendre imatges i l’al·locució final d’Espot, oberta als periodistes. Evidentment, l’acte ha estat una bassa d’oli -amb una bona mescla de càrrecs electes o designats, alguns antics dirigents de la formació o d’institucions liderades pels taronges els darrers anys i un nínxol d’afiliats més anònims- amb propostes que han tirat endavant d’una forma “amable i amb intensitat”, com ha explicat el secretari general demòcrata, Jaume Serra.

WhatsApp Image 2022 11 16 at 22.39.30
Una vista general de l'acte durant l'al·locució d'Espot.

L’exministre i més contemporàniament parlamentari demòcrata ha agraït a Espot, a la seva manera, la “certa expectativa” que ha generat no anunciant fins avui la seva decisió d’acudir a la reelecció. “El moment ha estat ben triat” i un anunci com el d’Espot “fa més lluït un congrés”. Serra ha expressat que hi podia haver algun dubte sobre les intencions del cap de Govern però pocs. “Dubto doncs existeixo” i “les certeses absolutes…” ha usat com a expressions per sortir del pas quan se li ha demanat si en algun moment havia pensat que Espot acabaria no fent el pas.

El secretari general de l’organització també ha intentat treure ferro a la voluntat del líder de la formació de voler assolir la majoria absoluta. Però quan se li ha deixat clar, en declaracions posteriors al congrés, que Espot havia dit el que havia dit, Jaume Serra no ha tingut cap més remei que reconèixer que “no conec cap equip polític que es presenti per no guanyar. Es va a guanyar i a ser possible per golejada”.

AL·LOCUCIÓ D’ESPOT

I és que Espot, en dues o tres ocasions durant el seu discurs final de congrés, ha deixat clar que Demòcrates està en disposició d’assolir la majoria absoluta per la bona valoració que ha tingut la formació en ser hegemònics en un Govern tripartit que va gestionar “raonablement bé” la pandèmia en el marc d’un “balanç de feina majoritàriament ben fet”. El cap de l’executiu ha fet un vague repàs positiu a la gestió governamental per enllaçar-ho amb l’anàlisi de la formació que lidera i, finalment, oferir Demòcrates com “el referent en moments de dubte” i destacar la seva pròpia “estabilitat, solidesa i sentit d’Estat en aquests moments de tribulacions”.

“Cal barrar el pas a les formacions i als representants polítics que només s’alimenten i beuen de les dificultats del país i de la seva gent però més enllà de queixar-se, de denunciar i desprestigiar no saben construir” ni aportar alternatives factibles, ha asseverat el líder taronja

Espot s’ha centrat molt, moltíssim, com tocava per a l’ocasió, en parlar de Demòcrates i el que suposa. “Un projecte sòlid, ben definit”, “el partit polític que més s’assembla als ciutadans i ciutadanes d’Andorra” i que en certa manera “ha de continuar sent un antipartit” en el sentit que “els demòcrates unim” mentre “molts partit aspiren a enfrontar persones i idees”. Per al cap de Govern i ja candidat in pectore a la reelecció, Demòcrates ha de “trobar i preservar els equilibris que donen sentit” i han “d’aspirar a representat tothom” mentre “d’altres es conformen a representar una part”.

Espot ha fet una crida als presents a mirar de sumar més persones al projecte demòcrata per “començar una nova pàgina al servei d’Andorra i al servei de la seva gent” i ja durant el discurs ha anat donant pistes del que que acabaria anunciant obertament la seva predisposició a continuar sent el líder taronja. Que si “una pàgina que vull escriure amb vosaltres”, que si “el compromís que vaig assumir fa quatre anys i que avui renovo davant vostre”… Vaja, ha dit també, que “no es pot deixar el timó en mans d’aprenents de bruixot”, una frase que ha aixecat somriures i que després ha matisat per evitar que gaire persones de l’arc parlamentari se sentissin al·ludits.

El candidat demòcrata ha assegurat que “hem sabut superar crisis” i això porta “més fortalesa, més solidesa” a la formació, que ha assegurat que gràcies a tot plegat està en disposició d’assolir la majoria i que aquesta sigui absoluta com ha confirmat posteriorment en declaracions. “Hem de revalidar una majoria de Govern”, ha dit d’entrada. I ha continuat afirmant que “hem de revalidar la majoria absoluta al Consell a la primavera i als comuns a la tardor”. Tot plegat perquè “cal barrar el pas a les formacions i als representants polítics que només s’alimenten i beuen de les dificultats del país i de la seva gent però més enllà de queixar-se, de denunciar i desprestigiar no saben construir” ni aportar alternatives factibles.

STILL 05 ESPOT
Espot rep la felicitació de Trini Marín i Conxita Marsol.

Espot, que ha deixat clar que “s’equivocaria qui pensés que les eleccions estan guanyades” perquè “les circumstàncies son complicades” ja que “mai no s’havien acumulat tantes crisis en tan poc temps”, també ha parlat en positiu sobre l’aliança governamental, sobre una coalició que els ha permès saber “demostrar no només esperit d’obertura sinó generositat de treballar amb durs rivals polítics per dir-ho eufemísticament” tot deixant de banda, ha dit, “interessos de partit i personals”. Per al cap de Govern i líder demòcrata, el tripartit “no ens ha afeblit, ens ha fet més forts i ens ha permès incorporar més persones”.

ALIANCES FUTURES I DATA ELECTORAL

Amb tot, i ja fora de l’al·locució amb la que ha tancat el congrés deixant clar que “el servei públic no és un dret, és un deure”, ha assegurat que treballa amb un escenari de no pactes amb formacions d’àmbit general en la circumscripció territorial. “Són idees inicials”, ha dit Espot després d’explicar que la voluntat és fer “una llista nacional que sigui de demòcrates i independents” i “evidentment que pugui incorporar” formacions o grupuscles d’abast parroquial. Acció Comunal d’Ordino i UP d’Encamp les dona per comptades.

“La data de les eleccions la determinarà l’Estat del país” amb  l’aprovació del projecte de llei de pressupost i el paquet d’iniciatives legislatives que hi ha a tràmit parlamentari i de “l’evolució de la crisi energètica” com a eixos principals

Però en certa manera també ha obert la porta a Ciutadans Compromesos a la Massana i altres grups d’àmbit territorial que puguin sorgir. Ha deixat clar que a la llista nacional no hi haurà aliances amb cap de les formacions actualment representades al Consell General i no ha fet esment ni a Concòrdia ni a Progressistes, així d’entrada. La voluntat és fer “un projecte propi” en una circumscripció on es veu el pes de la marca i del rumb polític global. “A les territorials el sistema electoral és diferent” i aquí sí que s’ha obert a “eventuals pactes”.

Però igual com no ha aclarit res sobre la data de les eleccions, tampoc no ha deixat clar com podrien ser les aliances a les parròquies. Xavier Espot ha deixat clar, això sí, que “de pactes estranys, des de Demòcrates no els farem” i, alhora, ara mateix, l’hegemonia que suposa a la seva formació “tampoc no ens obliga a fer segons quines concessions”. Tot està en un procés molt embrionari, com la confecció de la candidatura que liderarà i sobre la qual no ha volgut revelar si Conxita Marsol o Carles Enseñat, o Enseñat i Marsol, l’un o l’altra o tots dos seran en llocs preeminents de la llista.

I sobre la data electoral ha respost amb un “no la sé” tot assegurant que aquest no saber “no té voluntat estratègica o de càlcul polític”. Ha deixat clar que malgrat tenir la potestat de dissoldre la cambra no pensa exercir de forma unilateral aquesta facultat i “la data de les eleccions la determinarà l’Estat del país” perquè els comicis es podrien dilatar si sorgeix alguna eventualitat imprevisible o, en tot cas, tot està fiat a l’aprovació del projecte de llei de pressupost i el paquet d’iniciatives legislatives que hi ha a tràmit parlamentari i de “l’evolució de la crisi energètica”.

REPORTATGE GRÀFIC: ALBA BARÓ / ALTAVEU MÈDIA

Comentaris (40)

Trending