Enuig d’Espot amb les crítiques als projectes de Govern: “Si busquem pegues, sempre trobarem pegues”

El cap de l’executiu admet que la proposta d’heliport a la Caubella és tan “embrionària” que encara no es té clar si afecta zones amb presència de gall fer o si és legal construir-lo via concessió a un privat

Xavier Espot observant una de les fotos de National Geographic amb el gall de bosc de protagonista.
Xavier Espot observant una de les fotos de National Geographic amb el gall de bosc de protagonista. Toni Solanelles

L’anunci d’heliport a la Caubella és poc més que una declaració d’intencions. Almenys si s’escolta el cap de Govern, Xavier Espot, que ha assegurat que la proposta és tan “embrionària” que encara avui no es té clar si afecta una zona que hauria d’estar protegida per la presència de galls de bosc o si seria legal construir-lo a través d’una concessió a un privat, fórmula apuntada pel ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo. Davant els dubtes que genera el projecte, Espot, amb bones paraules, ha esclatat: “Si volem buscar pegues, sempre podem trobar pegues.

Quan justament en el marc de la inauguració d’una exposició fotogràfica de ‘National Geographic’ que es pot veure a la denominada plaça de ‘The Cloud’ se li ha demanat a Espot per la possibilitat que on es projecta l’heliport anunciat aquest dilluns hi hagi presència de galls fers, que tenen un important protagonisme en l’esmentada mostra, el cap de Govern ha deixat anar un primer ‘discurs’: "Qualsevol infraestructura que es vulgui tirar al nostre país, sigui l’helicòpter, sigui el telefèric del Carroi, necessita el preceptiu informe ambiental. Per tant, no es tirarà endavant res que pugui posar en perill les normes mediambiental bàsiques que tenim establertes en el nostre país. I dins de les normes mediambientals bàsiques hi ha la protecció de la fauna i particularment d’aquella fauna que està especialment protegida."

Establerta aquesta base, Espot ha assegurat que “si és absolutament impeditiu no es podrà fer i si és susceptible de variacions en el traçat, en les línies de vol, en les aproximacions…”. Però ha deixat clar que “estic parlant per parlar perquè estem en una fase molt embrionària, i això val per a totes les infraestructures, així s’imposarà. Per tant la gent pot estar perfectament tranquil·la en el sentit que hem de ser capaços de compatibilitzar el creixement econòmic i el progrés econòmic amb la sostenibilitat mediambiental i quan no es possible compatibilitzar-ho hi ha uns interessos que han de prevaldre i en aquest cas són les normes que ens hem dotat en aquesta matèria i particularment les de biodiversitat”.

“Si ens omplim la boca de diversificació del nostre model turístic i d’atraure més turisme d’alt valor afegit però llavors hi acabem trobant-hi pegues, ens quedem amb l’statu quo. I quedar-se amb l’statu quo amb les normes que regeixen l’ordre internacional actualment és cada dia empobrir-se més i anar morint a poc a poc”

Se li ha demanat llavors sobre si és possible construir via concessió la infraestructura. Aquesta intenció ja es tenia amb l’heliport del Patapou i va ser una de les raons per descartar-lo atès que, almenys en aquell moment, es va considerar que la Llei de navegació aèria ho impossibilitava. “Estem en una fase massa embrionària per entrar en aquestes qüestions concretes, molt tècniques i molt jurídiques. No li puc fer una valoració d’aquesta qüestió però tinguin el convenciment sigui o no una concessió es farà d’acord amb la normativa vigent i d’una forma absolutament escrupolosa”, ha respost Espot.

I a partir d’aquí, reflexiu però visiblement enutjat, Espot ha deixat anar un ‘discurs-denúncia’ notable: “M’agradaria fer una reflexió general parlant de l’heliport, del telefèric, de l’aeroport, del projecte de centre de recerca en immunologia i qualsevol altre projecte. Si volem buscar pegues, sempre podem trobar pegues. Però també hem de ser conscients que un país progressa a base de tirar endavant iniciatives innovadores  i que aportin valor afegit.” El cap de Govern hi ha afegit que “si ens omplim la boca de diversificació del nostre model turístic i d’atraure més turisme d’alt valor afegit però llavors qualsevol palanca que volem tirar endavant en el sentit que això sigui possible hi acabem trobant-hi pegues, ens quedem amb l’statu quo. I quedar-se amb l’statu quo amb les normes que regeixen l’ordre internacional actualment és cada dia empobrir-se més i anar morint a poc a poc”.

Abans d’encara la sortida a la seva reflexió, Espot ha deixat clar que “jo defenso molt el medi ambient, jo defenso molt la puritat jurídica dels procediments que s’han de seguir per tirar endavant qualsevol cosa. Però també sóc conscient que això s’ha de fer compatible amb certs avenços i certes iniciatives que ens facin més pròspers i aportin més cohesió social al nostre país”. “Faria una apel·lació a ser molt curosos, a ser molt exigents amb l’actuació governamental amb les iniciatives que porti a terme, però també a fer un vot de confiança amb les autoritats i no intentar buscar pegues per buscar-les des de l’inici en qualsevol projecte que es vulgui tirar endavant”, ha manifestat encara el cap de Govern abans de reblar un “no estic dient que la finalitat justifiqui els mitjans, que no se’m mal interpreti. Ara, que tot per principi sigui negatiu, amb aquest raonament tampoc fem un favor al nostre país”.

Comentaris (15)

Trending