L’enquesta situa DA com a guanyador de les eleccions malgrat empitjorar la valoració de la gestió

En comparació al sondeig del 2021, la nota que els andorrans posen a Espot i a la tasca del Govern cau i es queda en un 6,9 i un 6,1 respectivament

Una electora emetent el seu vot.
Una electora emetent el seu vot. ARXIU

L’enquesta política feta pública des d’Andorra Recerca i Innovació (ARI) confirma que Demòcrates per Andorra (DA) arribarà a les eleccions generals, quan aquestes se celebrin, com a gran favorit. El partit ‘taronja’ aconseguiria un 33,3% del vot directe, segons el sondeig, i quedaria molt per sobre de la resta de formacions. En segon lloc, amb 14,4%, quedaria el Partit Socialdemòcrata. Pel que fa a la valoració dels líders, Xavier Espot assoleix un 6,9 de nota mitjana, per sota de l’assolida el 2021, seguit de Jordi Gallardo, amb un 5,4.

El treball de camp de l’enquesta es va fer entre el 29 d’abril i l’11 de maig. Coincideix, doncs, amb l’esclat de la crisi a Liberals, tot i que el coordinador de la mateixa, Joan Micó, entén que l’afectació no hauria de ser rellevant. En total, s’han entrevistat 805 persones, de les quals 403 de nacionalitat andorrana i, per tant, amb dret a vot.

Una de les preguntes claus del sondeig té a veure amb les pròximes eleccions generals. Tenint en compte que encara es manté un percentatge elevat d’enquestats que prefereixen o no respondre o es limiten a indicar que encara no ho saben, l’ARI estima (sumant la resposta d’intenció directa de vot més la de simpatia) que DA obtindria un de cada tres suports a les urnes. El 33% del total.

WhatsApp Image 2022 05 23 at 2.04.37 PM

En segona posició queda el PS, amb un 14,4% de vots. Liberals queda en tercer lloc, amb un 7,1% i Terceravia, en quarta. En aquest darrer cas, amb el 3% dels suports. Més residuals és el suport a altres forces com Progressistes-SDP (0,9%) o Andorra Endavant, la formació impulsada per Carine Montaner.

Si s’agafa únicament, el vot ja decidit, els ‘taronja’ arriben al 23,7% dels vots mentre que el PS es queda amb el 7,3% i Liberals, el 4%. En totes les preguntes, però, hi ha un nombre important de persones que no es defineixen. I, a diferència d’altres llocs, s’entén que no només electors més de centredreta, sinó també del PS. “Té un vot ocult important, però no sé si prou per guanyar”, ha apuntat el coordinador.

WhatsApp Image 2022 05 23 at 1.56.22 PM

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, la tònica general és de cert desgast. També, ha explicat Micó, pel fet de venir d’unes notes molt elevades per l’efecte pandèmia. Ara, ha indicat, s’està, en certa forma, “recuperant la normalitat”. El millor valorat és Xavier Espot, amb un 6,9 entre els andorrans, quatre punts per sota de la darrera enquesta, i un 7,2 entre els no nacionals.

El segueix Jordi Gallardo. El ministre de Presidència, Economia i Empresa es queda en un 5,4 entre els sondejats amb passaport. També aprova, pels pèls, el líder socialdemòcrata. Pere López supera per poc el 5 (5,064), dada molt similar a la de Josep Pintat (5,068) i lleugerament per sota de la de Carles Naudi (5,163). Dels líders valorats, només supsèn Carine Montaner, amb un 3,6.

WhatsApp Image 2022 05 23 at 1.53.44 PM

També cau amb relació a la darrera enquesta la nota que rep l’acció global de Govern. Passa d’un 6,7 el 2021 a un 6,1. Aquesta és la valoració dels andorrans. Les persones sense passaport encara atorguen més puntuació: un 6,7. Els nacionals també aproven la tasca dels grups parlamentaris que donen suport a Govern: 6 per DA, 5,2 per Ciutadans Compromesos i 5,1 Liberals. En canvi, suspenen els de l’oposició: el PS es queda amb un 4,9 i Terceravia, 4,6.

WhatsApp Image 2022 05 23 at 1.57.27 PM

Comentaris (19)

Trending