Cònsols i agents econòmics volen poder fer aportacions al programa Horitzó 2023

El cap de Govern, Xavier Espot, presenta el pla als mandataris comunals i a les patronals i entitats socials, excepte un USdA que retreu que no se’ls hagi fet participar i que “no posa al ciutadà al centre”

Un instant de la trobada amb els agents econòmics i socials.
Un instant de la trobada amb els agents econòmics i socials. SFGA/J.A.VILADOT

El cap de Govern, Xavier Espot, ha presentat el programa Horitzó 2023 tant als cònsols com als agents econòmics i socials. Les trobades han servit per apropar els principals eixos del nou full de ruta de l’executiu tripartit, adaptat a les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus. Tan patronal com els mandataris comunals han posat en relleu la importància que se’ls permeti fer aportacions en les diferents iniciatives del document. Més crític s’ha mostrat la Unió Sindical, tant pel fons com per les formes com s’ha fet.

Les reunions, en els quals també han participat els secretaris d’Estat d’Afers Europeus i de Telecomunicacions i Infraestructures, Landry Riba i César Marquina, donen continuïtat a les que ja es van mantenir dimarts amb els dos grups de l’oposició. Es vol “fer extensiu el nou pla perquè es pugui conèixer de primera mà”. Així, els han apropat la metodologia prevista per implementar el full de ruta, amb 77 accions dividides en 20 iniciatives i emmarcades en tres pilars bàsics: benestar i cohesió social, economia i innovació i aliances pel canvi.

La CEA reclama que el pla “sigui dinàmic” i que es vagi avançant en la preparació dels projectes d’inversió ajornats per si algun es pot acabar reactivant

Segons s’ha informat des del Govern, els actors participants en les reunions ‘han emplaçat a estudiar la documentació presentada. També es vol que es puguin fer propostes “per enriquir l’estratègia presentada”.

Aquesta, de fet, és una de les peticions que s’ha volgut traslladar des de la Confederació Empresarial. El seu gerent, Iago Andreu, ha remarcat que “volem fer aportacions”, tot i admetre que “ja hi ha una coincidència entre el pla i algunes propostes que s’havien fet des de les associacions empresarials”. Des de la patronal es posa en relleu que “el pla ha de ser dinàmic per poder-lo anar adaptant a la realitat”. Per exemple, en el cas de les inversions, s’entén que, si ve alguns projectes viaris quedaran aparcats, caldria “avançar en la tasca preparatòria per si alguna cosa es pot reprendre abans del previst”. Des de la CEA també es valora positivament que “no s’apugi la fiscalitat” i es remarca que taxes com les del diòxid de carboni o la turística “s’han de pactar amb els sectors”.

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili ha remarcat que alguns dels punts d’Horitzó 2023 “afecten els comuns per les competències que tenim” i, per tant, “caldrà que parlin amb nosaltres i que se’ns permeti fer aportacions”. La socialdemòcrata recorda àmbits com el lleure, el transport públic o la simplificació de tràmits administratius. També alerta que es vulgui impulsar un cabal legislatiu massa elevat, tot recordant “el precedent del final del mandat passat, quan no vam poder reflexionar gaire en alguns casos”.

Des de Sant Julià, Josep Majoral ha considerat “positiu” tenir un pla, ja que “prioritzar és necessari”, més enllà “d’estar d’acord” amb quin és el llistat de projectes a tirar abans i quins es queden ajornats. “No s’entendria no fer-ho en la situació actual”, ha comentat. Ara, “analitzarem el document i volem fer aportacions constructives pensant com a parròquia però també amb criteri nacional”. També considera positiu que s’hagi plantejat “una taula per treballar el futur d’Andorra a mitjà termini”.

Els comuns posen en relleu que alguns dels punts del programa afecten les seves competències i, per tant, se’ls haurà de tenir en compte

Per la seva banda, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, s’ha mostrat “content” que “hi hagi un projecte post Covid” que, ara, “cal veure com avança”. El mandatari ha avançat que “si tot va bé, a la tardor la Unesco reconeixerà la parròquia com a reserva de la biosfera” i veu positiu la intenció d’ampliar-ho a tot el país. Sobre l’ajornament de la desviació de la Massana, ha admès que “no és una bona notícia, però en la situació que estem cal establir prioritats i, en tot cas, la primera hauria de ser la de Sant Julià”.

Qui més crític s’ha mostrat amb el programa és l’USdA. De fet, cap representant del sindicat ha volgut anar a la reunió. “Considerem que no s’han emprat bones maneres. No pot ser que facin la publicitat a través de la premsa i després ens cridin a una reunió informativa quan no hem pogut participar en res ni tenir cap diàleg”, ha lamentat el secretari general, Gabriel Ubach, per a qui “per fer un pla ambiciós com aquest cal que es compti amb tots i que tots tinguem alguna cosa a dir”. Ja sobre el fons, sobre Horitzó 2023 en concret, ha denunciat que “no posa la ciutadania al centre”.

Un instant de la reunió entre Govern i els cònsols.
Un instant de la reunió entre Govern i els cònsols.

Comentaris

Trending