La comissió política unitària per combatre ‘l’efecte Covid’ està morta i gairebé enterrada

El Govern es manté ferm en no compartir tota la informació de què disposa amb els grups de l’oposició malgrat que com a mínim el nucli dur parlamentari de la majoria no s’hi oposava

Una imatge d'una sessió al Consell General.
Una imatge d'una sessió al Consell General. Consell General / E.Comellas

La comissió política que s’estava mirant d’embastar i en la qual la voluntat era que s’integressin totes les formacions amb representació parlamentària més els actors governamentals que estan directament implicats en la lluita contra la Covid i més enllà difícilment avançarà. S’han anat fent diverses trobades per mirar d’avaluar fins on es podia arribar però, si no passa res, aquest divendres se’n certificarà la defunció i, fins i tot, se la colgarà per sempre més. Vaja, almenys fins que es torni a plantejar la possibilitat de teixir sinergies comunes.

‘Repensar Andorra’, s’havia de dir, o es diu, aquesta comissió que dissabte a la tarda va viure la que podria ser penúltima reunió. L’oposició, i especialment el Partit Socialdemòcrata (PS), exigia tenir un diàleg franc i un intercanvi real d’informació i documentació. Dit d’una altra manera: que el Govern sigui clar, transparent i que posi a disposició de totes les forces polítiques les eines de què disposa, o millor dit, els informes, documents, estudis i altres detalls de naturalesa similar, per, a partir d’aquí, avaluar el que s’escaigui, fer les anàlisis escaients i poder, realment, posar sobre la taula els plantejaments escaients.

Segons diverses fonts, el nucli dur parlamentari de la coalició no veia especials impediments en poder compartir informació de manera molt àmplia, amb algunes petites reserves, i transversals. Però en aquest sentit el cap de Govern, Xavier Espot, seria molt més gelós en aquest sentit i s’hauria oposat frontalment a intercanviar documentació que considera que ha de ser reservada per a l’executiu i, en tot cas, per aquells que de forma efectiva han de prendre decisions en el dia a dia. Sí que oferia, un intercanvi de preguntes i respostes calendaritzat. Assidu, si es volia.

Però aquest darrer oferiment no hauria convençut, almenys, els socialdemòcrates, que creuen que per fer preguntes i que el Govern respongui ja hi ha les comissions parlamentàries i, també, les sessions de control a l’executiu, i que el que es vol és poder fer un treball més de fons que demanda una informació més àmplia. Vistes les diferències i encallats en aquest punt, la comissió es podria donar per liquidada aquest mateix divendres, en què hi ha una nova convocatòria.

Comentaris

Trending