La coalició governamental escenifica unitat davant uns nomenaments que la van tensar

Terceravia s’absté en l’elecció de Francesc Pons, Núria López i Carles Sansa per al Tribunal de Comptes i els socialdemòcrates s’oposen a la designació com a cap de l’Agència de Protecció de Dades de Resma Punjabi

La cambra ha fet un minut de silenci en recorda de la recentment traspassada ex-ministra Susagna Arasanz.
La cambra ha fet un minut de silenci en recorda de la recentment traspassada ex-ministra Susagna Arasanz. LIBERALS

Després de la tempesta, la calma. La coalició governamental ha escenificat a l’hemicicle del Consell General la unitat que durant molts dies no va tenir negociant la tria de persones per renovar els membres del Tribunal de Comptes i triar nou número 1 per a l’Agència de Protecció de Dades (APDA). Després d’unes converses d’allò més tenses la setmana passada, avui Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos han votat tots a l’una i només Ferran Costa, el president liberal, ha sortit a defensar en tromba l’elecció de Resma Punjabi per a l’APDA.

La votació de les persones elegides per ocupar responsabilitats a l’APDA, al Tribunal de Comptes i a l’organisme de direcció i govern del recentment constituït Institut Nacional de l’Habitatge ha estat un dels eixos centrals de la sessió parlamentària que s’ha iniciat amb un minut de silenci en record de l’ex-parlamentària i ex-ministra de Finances Susagna Arasanz, finada malauradament aquest dijous a 60 anys després de quatre anys de combat contra una greu malaltia que finalment no ha pogut superar.

Durant la sessió, i entre altres, s’ha examinat i aprovat la proposició de llei de taxes de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA) que han de permetre dotar aquest organisme d’una nova font d’ingressos i s’ha aprovat també la ratificació del CDI entre Andorra i San Marino. En aquest marc, el ministre de Finances, Eric Jover, ha explicat que si no és avui serà demà quan finalment es tancarà un acord amb els Països Baixos per tirar endavant, també, un conveni de no doble imposició. Qüestions relatives a la comissió d’estudi per la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS o la llei relativa a les taxes vers les targetes de crèdit o els canvis acordats via proposició legislativa modificativa a la Llei de fundacions han estat altres dels aspectes tractats al Consell General.

DESIGNACIONS

Sense dubte, però, un dels plats forts de la jornada era la votació dels nous designats a tres organismes diferents i de prou rellevància. Les nul·les ganes de rentar la roba en públic després d’haver-ho fet a casa per part dels grups que donen suport al Govern, han restat ‘salsa’ al debat. I només la tria de Resma Punjabi per a l’APDA ha estat realment i fortament qüestionada, amb una defensa tan forta i real de l’elecció feta a posteriori pel president del grup liberal, el real garant de Punjabi, integrant de la llista nacional liberal en les eleccions generals del 2019.

Núria López (esquerra) i Resma Punjabi.

Relacionat

Demòcrates ‘col·loca’ la controvertida ex-batlle Núria López al Tribunal de Comptes

La dificultosa negociació entre els grups de la majoria va venir de l’encaix de peces. Liberals volia col·locar al capdavant de l’APDA Punjabi i un sector demòcrata liderat per la president suplent Mònica Bonell tenia clar que l’ex-batlle Núria López havia de tenir lloc en alguna de les cadires vacants. Semblava que Protecció de Dades podia ser el lloc, i tampoc Ciutadans Compromesos veia Punjabi per a l’agència. Hi va haver diversos estira-i-arronses per finalment presentar unes candidatures que han estat acordades aquest dijous en primera votació.

Ciutadans Compromesos no ha alçat la veu, i només Terceravia en un cas, i Carine Montaner i el PS, en l’altre, han aixecat la veu per discrepar. El grup que lidera Josep Pintat s’ha abstingut en l’elecció de Francesc Pons, Núria López i Carles Sansa per al Tribunal de Comptes. Segons el polític lauredià, el sentit del vot ha estat determinat pel fet de no haver pogut tracta la qüestió. Carine Montaner, que s’ha abstingut en les designacions ha reclamat uns “nomenaments més neutrals” que estiguin marcats estrictament pel “perfil tècnic” i amb una vocació d’imparcialitat.

La consellera no adscrita ha defensat Punjabi com a persona i per la formació general, però ha lamentat que no tingués cap coneixement directament relacionat amb la Protecció de Dades. Aquesta insinuació ha encès Ferran Costa, que ha repassat totes les formacions acadèmiques o equivalents que té Punjabi, i de la qual ha augurat que farà una gran feina al capdavant de l’APDA. Costa ha repassat el perfil professional i acadèmic d’altres màxims responsables d’agència equivalents de països de l’entorn.

Les reunions entre els tres grups parlamentaris han estat tenses.

Relacionat

El repartiment de ‘cromos institucionals’ desgasta la coalició governamental

Ho ha fet, també, per respondre els sis vots en contra dels socialdemòcrates. La consellera del PS Judith Salazar ha recordat que el seu grup ja havia fer una objecció rebutjada a la tria de qui fou candidata liberal. Més enllà de lamentar els vincles polítics, sobretot el que ha remarcat Salazar és que s’està a catorze dies d’aprovar una llei sobre la Protecció de Dades que exigeix uns requisits de titulació acadèmica per al màxim responsable de l’agència i els seus inspectors que, a parer del PS, Punjabi no compleix. Salazar ha deixat clar que amb la llei vigent, no hi ha problema. Però que tenint en compte el que ha de venir, potser calia esperar i escollir algú que compleixi els requisits que seran necessaris en qüestió de dies.

“No era el millor perfil, en cap cas ha estat de consens”, s’ha sentit a la cambra davant l’enuig de Costa. Aquest pensament, internament, en esperit però no públicament, també el compartia Ciutadans Compromesos. Però avui s’ha alineat sense embuts amb els seus socis de coalició. En qüestió de pocs dies es nomenaran els inspectors o inspectores de l’agència i CC ja podrà situar a l’organisme algú del seu entorn. Per això, potser, més valia no fer gaire soroll.

INSTITUT D’HABITATGE

També s’ha donat llum verd al nomenament del comitè directiu de l’Institut Nacional d’Habitatge. En aquest cas, s’han abstingut socialdemòcrates i Montaner per no haver participat en cap cas en la tria de les persones. En efecte, dels tres membres del comitè, dos els designa Govern i un d’ells esdevé el director. El tercer integrant del comitè és consensuat pels set comuns. Com ja es va anunciar fa uns dies, Josep Maria Pla, fiscalista, economista, ex-director financer del Grup Roc Blanc i fugaç director del SAAS en el desembarcament demòcrata a Govern, dirigirà l’institut al costat de l’arquitecte i enginyer d’habitatges Alexandre Gonzàlez i l’ex-directora d’Unicef Marta Alberch.

Comentaris (2)

Trending