Aval parlamentari al nomenament d’Albert Font a qui el PS avisa que “té reptes majúsculs”

Els grups valoren el bagatge i l’experiència del futur ministre de Salut i entenen, amb l’excepció dels socialdemòcrates, que la seva sortida de la CASS no ha d’afectar el treball per la reforma de les pensions

Un moment d'una compareixença d'Albert Font al Consell General.
Un moment d'una compareixença d'Albert Font al Consell General. EDUARD COMELLAS / CONSELL GENERAL

La sortida de Joan Martínez Benazet del ministeri de Salut ha comportat que s’hagi hagut de buscar un substitut. L’elecció, anunciada al mateix moment que la marxa de l’ordinenc, ha recaigut en un altre metge: Albert Font. Al Consell General, la seva arribada s’ha rebut amb un cert aval de totes les forces, més potent evidentment, des de la majoria. Això sí, des del PS se l’avisa que té “reptes majúsculs” i hi ha certs dubtes de com pot afectar el canvi en el treball per la reforma de les pensions.

En línies generals la figura de Font, a l’espera de com ho pugui fer un cop juri o prometi el càrrec, aixeca acceptació entre tots els grups. Fins i tot des de l’oposició es reconeix el bagatge i l’experiència del metge que, actualment ocupa el càrrec de president del consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). A partir del 31 de març, anirà a Govern.

“Res a dir sobre la seva persona, més enllà que té reptes majúsculs”, ha comentat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. Reptes com continuar la reforma sanitària o la gestió de l’encara pandèmia, però també assumir compromisos, recorda, que havia acceptat Benazet, com ara culminar la cartera de serveis sanitaris o establir definitivament el règim del tercer pagador. Això no obstant, el líder del PS -formació amb la qual, per cert, Font havia estat candidat independent i conseller general entre 2009 i 2011-, sí que admet la “sorpresa” pel fet que “estem fent el treball amb la CASS per les pensions i ara se’ns ha de presentar els estudis actuarials i les propostes”. Per tant, caldrà substituir algú allà quan hi ha una feina important en curs”.

Espot i Benazet conversen en els instants previs a la roda de premsa.

Relacionat

Benazet deixa el ministeri per motius de salut i serà rellevat per Albert Font

Des de Demòcrates per Andorra (DA), el seu president, Carles Enseñat, valora positivament l’arribada de Font, tot i avisar que “no serà senzill entrar després del Joan, que ha deixat una empremta molt grossa”. Això sí posa en relleu que “és el president de la CASS, és metge i ell també ha liderat la gestió de la pandèmia”. Sobre el futur nou ministre, destaca també que “és una persona experimentada i òbviament ho farà amb total respecte del llegat de Benazet i dels seus equips”.

El liberal Ferran Costa, per la seva part, també valida la figura de Font. “Les credencials que ja aporta amb els seus diferents càrrecs públics a diferents institucions certifiquen que té totes les capacitats per gestionar de manera eficaç la cartera”, ha afirmat. A més, es mostra convençut que “no hi ha d’haver interferències amb la reforma de pensions”. És més, defensa que “si hem de fer alguna hipòtesi futura, el fet que sigui un perfecte coneixedor de la CASS i del sistema de pensions ja és feina feta; si fa alguna cosa, és sumar”.

Des del tercer dels grups de la majoria, Ciutadans Compromesos, Carles Naudi considera la de Font “una bona tria”. Al seu entendre, “fins i tot pot ser positiu per la taula de treball” de les pensions, ja que “tindrà el barret de ministre de Salut però també i la motxilla de conèixer la CAAS i això aportarà valor, coneixement i experiència”.

Per últim, des de Terceravia, Josep Pintat accepta que el nomenament “és competència del cap de Govern” i, per tant, poca cosa tenen a dir. Sobre la reforma del sistema de pensions, admet que “no sé si pot afectar”, tot recordant que “ara s’ha creat la comissió especial i allà es valorarà la situació i les propostes que fa la CASS”.

Comentaris (2)

Trending