L’anunci electoral de la CUP culpa Andorra dels mals de la Seu d’Urgell

L’espot, situat en un hipotètic 2030, reflecteix una conversa entre un pare i un fill on acusen gent del Principat que s’ha traslladat a viure a la comarca veïna d’encarir els lloguers; molts usuaris veuen racisme i xenofòbia en el vídeo

Un moment de l'anunci de la polèmica.
Un moment de l'anunci de la polèmica. CUP

L’espot electoral que la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha presentat per promocionar la seva llista electoral a la Seu d’Urgell, liderada per Bernat Lavaquiol, carrega les tintes contra Andorra. En l’anunci, s’acusa directament les polítiques d’habitatge i de promoció turística del Principat com a responsables d’empitjorar la situació a la ciutat i a la comarca de l’Alt Urgell. Les queixes i crítiques a les xarxes socials no s’han fet esperar.

L’anunci trasllada a qui el vegi al 2030 i es veu un pare parlant amb el seu fill mentre repassen fotografies del passat. En un moment donat, el nen li demana per com era de gran la casa de llavors. “Quin casoplon”, exclama l’adolescent. “Abans totes les cases eren així”, respon l’adult.

La conversa segueix amb l’adolescent demanant-se per què ara tenen un pis tan petit. La resposta del seu pare és clara: perquè els lloguers estan molt cars. El nen novament demana per què i llavors el seu progenitor apunta el motiu: “Pels andorrans... que baixen a viure aquí”.

El jove torna a preguntar el motiu i el pare li diu que “pels turistes”. A partir d’aquí, les paraules que més polèmica generen a xarxes. “Ah clar. Fan fora els d’Andorra i a sobre ens pugen el lloguer a nosaltres”, etziba el fill.

El diàleg acaba amb una reflexió del pare a preguntes, novament, del noi: “per què tu tenies tot això i jo no”. La resposta: “per què vaig votar als de sempre”. I d’aquesta forma es demana que es voti diferent, una de les etiquetes de la CUP per a la campanya de les municipals de diumenge vinent.

La compartició de l’anunci a xarxes ha generat queixes i crítiques entre els usuaris andorrans. Alguns d’ells acusen obertament la formació antisistema catalana de racista i es demanen què passaria si en comptes de gent del Principat es parlés de marroquins. Entre qui ha demanat explicacions i disculpes hi ha Joao de Melo, renovat el passat dissabte com a membre de l’executiva del Partit Socialdemòcrata.

Comentaris (39)

Trending