Les anomalies financeres de l’antic PLA dificulten la renovació dels actuals Liberals

L’executiva actual comença a assumir que potser haurà de continuar almenys en part i potser sota el paraigua d’una gestora vist que la causa judicial que hi ha oberta hauria fet tirar enrere la candidatura que hi havia pràcticament embastada

Maribel Lafoz i Jordi Gallardo durant la compareixença.
Maribel Lafoz i Jordi Gallardo durant la compareixença. Toni Solanelles

Les anomalies financeres de l’antic Partit Liberal d’Andorra (PLA) arran del deute històric que arrossegava la formació són ara un escull per a la renovació dels actuals Liberals. L’executiva actual ha hagut de dur a terme aquest dilluns una reunió d’urgència per preparar el congrés i davant la constatació que no hi ha -o no hi havia fins ara- cap candidatura que formalment vulgui assumir el repte de reconstruir un partit trencat i sota mínims després dels resultats del 2 d’abril.

Fonts properes a l’actual executiva, que s’han estimat més no avançar què pot passar en el congrés d’aquesta nit, sí que han confirmat que hi havia una llista gairebé tancada amb la intenció d’agafar les regnes del partit i finalment els principals impulsors de la mateixa van decidir fer marxa enrere i, per tant, en el termini inicialment previst, el de divendres a la nit, no s’havia presentat cap candidatura.

Imatge d'una de les darreres direccions de Liberals, amb Jordi Gallardo i Maanan Aouraghe en ella.

Relacionat

La fiscalia investiga Liberals per anomalies financeres derivades del deute heredat del PLA

Finalment, segons aquestes mateixes fonts, l’actual directiva havia convençut Jordi Cerqueda perquè assumís el lideratge de la formació i se la fes a la seva mida, amb el suport, entre altres i en un lloc preeminent si hagués reeixit la proposta, de qui va integrar la llista nacional i al seu dia va ser consellera del comú d’Ordino Cristina Rico. Tant Cerqueda com Rico estarien en línia de fer foc nou i desmarcar-se totalment de Demòcrates, no afavorint pactes per se i marcant una línia pròpia i opositora.

L’actual directiva havia convençut Jordi Cerqueda perquè assumís el lideratge de la formació i se la fes a la seva mida, amb el suport, entre altres i en un lloc preeminent si hagués reeixit la proposta, de qui va integrar la llista nacional i al seu dia va ser consellera del comú d’Ordino Cristina Rico

En tot cas, ningú no comptava amb el problema que pot suposar les maniobres que al seu dia va fer la junta liderada per Enric Pujal amb la intenció de tancar d’una vegada per sempre el deute contret i liquidar el partit. Cert és que ara fa una dotzena d’anys no es va deixar caure la formació quan un grup de joves entre els quals l’ara president Jordi Gallardo van decidir fer reviscolar el partit passant de PLA a Liberals.

Davant les implicacions que pot tenir la causa oberta derivada d’una acció del Tribunal de Comptes davant la fiscalia, la llista que s’estava configurant, segons les fonts de l’executiva consultades, hauria posat el fre de mà. La Batllia continua indagant en les maniobres financeres i, per tant, han afirmat les fonts, el que cal és que la junta que ha capejat aquesta problemàtica ho continuï fent. Però ni tan sols és clar que això passi.

De fet, les fonts consultades han assegurat que la candidatura que tenia tots els números d’agafar les regnes del partit ha descartat la possibilitat de fer-ho i semblaria que totalment o parcialment, encara que se’n volia desvincular, l’actual executiva haurà de tirar endavant, encara que sigui a l’aixopluc d’una junta gestora. Tot plegat, però, no ha estat confirmat per les fonts properes a l’executiva, que s’han remès al congrés d’aquesta nit.

Comentaris (8)

Trending