Andorra inicia la setmana vinent i durant dos mesos un debat per refer el país després de la Covid

Els socialdemòcrates anuncien la retirada de la iniciativa legislativa per crear una comissió especial que analitzés el futur del Principat una vegada s’han concretat tot un seguit de taules de treball estructurades al tomb de cinc grans eixos

Pere López i Susanna Vela han tractat diverses qüestions.
Pere López i Susanna Vela han tractat diverses qüestions. PS

Consell General, Govern, comuns i la societat civil en general inicien la setmana que ve un procés de reflexió estructurat al tomb de cinc grans eixos i que ha de permetre posar sobre la taula elements de com hauria de ser l’Andorra de l’endemà de la Covid. Les taules de treball que es posaran en marxa, amb experts nacionals i estrangers, mantindran contactes durant els mesos de maig i juny, i han de cloure amb un seguit de conclusions que després cada intervinent, sigui grup polític, econòmic o ciutadà podrà articular de la manera que cregui més convenient.

De l’‘Andorra, reptes de futur. Espais de reflexió i debat’ n’han parlat aquest dijous els consellers generals socialdemòcrates Pere López i Susanna Vela, que han anunciat la retirada de la iniciativa legislativa presentada el juliol i que tenia com a voluntat activar la creació d’una comissió especial al Consell que servís, justament, per repensar el país arran de la crisi econòmica que es derivarà de la pandèmia. López s’ha mostrat satisfet que aquella proposta sigui el detonador directe de les taules de treball que ara ha posat en marxa,

El líder parlamentari socialdemòcrata ha explicat que malgrat que “no és exactament el contingut que havíem proposat” sí que hi ha moltes coincidències i que els principals elements a tractar, d’una manera o altra, es posaran al damunt de les taules de treball. Susanna Vela ha deixat clar que ni hi ha línies vermelles a l’inici ni hi haurà acords al final. I que les conclusions que s’extreguin de les diverses reunions de treball que es faran, moltes d’elles telemàtiques, serviran per nodrir “programes polítics o plans d’actuació”.

López i Vela han deixat clar que “hi ha una relació causa-efecte” sobre la iniciativa legislativa proposada al seu dia i les taules de treball que ara s’activen. I que per aquest motiu retiren la proposta entrada al seu dia. Dilluns hi ha d’haver una compareixença amb representació de tots els actors que configuren el comitè rector de l’‘Andorra, reptes de futur’ per tal d’exposar les dinàmiques de treball que s’instauraran.

En tot cas, Susanna Vela ha exposat quines seran els cinc grans espais de treball, que tindran a veure amb la diversificació i la transformació econòmica; les relacions internacional i el desenclavament físic; la salut, el benestar i la solidaritat; les administracions públiques; i la transformació climàtica, energètica i el medi ambient. “En resum, seguim pensant que tot allò era necessari”, ha dit López en relació amb la proposta del juliol, però que vist que hi ha trets coincidents s’aposta per aquest nou format.

Comentaris (1)

Trending