“Les paraules de Macron poden ser una empenta per despenalitzar l’avortament”

Les associacions feministes han aplaudit i valorat molt positivament el posicionament i la pressió que està impartint el Copríncep francès cap al Govern amb aquesta qüestió

Concentració de persones a la plaça Lídia Armengol pel 8M.
Concentració de persones a la plaça Lídia Armengol pel 8M.

El Copríncep i president de la República francesa, Emmanuel Macron, ja s’havia posicionat més d’un cop a favor de l’avortament. Però ara ho ha fet també per la despenalització a Andorra. Acció Feminista (AFdA) i l’Associació de Dones (ADA), com a principals agents implicats en aquesta lluita, han aplaudit les paraules de Macron, i les han considerades com una espenta per continuar treballant en aquesta línia. No és la solució absoluta, però consideren que pot ajudar a arribar al consens que es porta buscant durant molt de temps.

Macron sembla que ha anat més enllà de posicionar-se públicament, i estaria fent pressió al Govern per tal d’accelerar la situació. Des de l’AFdA han rebut aquesta acció de forma positiva. La portaveu de l’associació, Antònia Escoda, ha assegurat “no pot ser d’altra manera, cada cop que algú es mostra a favor de despenalitzar l’avortament, no podem més que aplaudir” . Així mateix, des de l’ADA, la seva presidenta, Mònica Codina, ha explicat que “tot ajuda una mica a aplanar el camí d’aquestes reunions que han de tenir els grups parlamentaris”.

Des de l’AFdA, més que veure que el Govern s’ha quedat sense excuses, asseguren que ara ja es tenen totes les eines, “només queda la valentia”. Així, Escoda ha volgut remarcar que “amb la signatura d’un sol Copríncep la llei pot passar”. De fet, ja ha sigut així en més d’una ocasió, com la Llei de reproducció assistida. En aquest sentit, Escoda ha apuntat que “allà es diu clarament que es descarten embrions amb malformacions, es descarten embrions de les dones de més de 50 anys, i ningú s’ha trencat les vestidures”. Per tant, estan segures, i així també ho refermen des de l’ADA, que la viabilitat és possible i ha de ser-ho.

El president francès, Emmanuel Macron.

Relacionat

L’Elisi posa pressió perquè es despenalitzi l’avortament

Però, per poder ser una realitat, s’ha d’anar més enllà de les paraules. El suport del Copríncep és important per poder seguir una línia i avançar cap a una decisió que respecti els drets de les dones. Però “s’han de veure els fets”, remarca Escoda. En aquest mateix sentit, Codina ha explicat que “les hem d’interpretar com a què anem pel bon camí, i esperem que tinguin els seus resultats”. Així mateix, la presidenta de l’ADA ha remarcat que “no s’ha de tractar de donar-los ànim i uns copets a l’esquena, sinó que les seves paraules van en la línia i en la voluntat de reunir-se per poder tirar endavant la despenalització”.

Al seu missatge, Macron també remarca que, la despenalització de l’avortament, “forma part de la construcció d’una Andorra moderna”. En aquesta línia, des de les associacions han aprofitat per remarcar que la situació que es troba actualment el país és aïllada. “No som una illa en mig del no-res, tenim els nostres països veïns, estem a Europa”, remarquen. A més, aquesta penalització va molt més enllà del fet de poder decidir sobre la maternitat, “hi ha una sèrie de mancances a nivell de drets sexuals i reproductius, tenim una nebulosa amb tot el que té a veure amb la salut sexual i reproductiva de la dona”.

Comentaris (1)

Trending