L’Elisi posa pressió perquè es despenalitzi l’avortament

Macron i el seu equip envien missatges a Prat de la Creu i a Casa de la Vall perquè Andorra evolucioni des del punt de vista social si vol ser “moderna”

El president francès, Emmanuel Macron.
El president francès, Emmanuel Macron. Altaveu

Xoc de trens. Aquell escenari que podia ser probable ja és un fet. Si el Copríncep episcopal tiba cap a una banda, el francès ho fa cap al cantó oposat. L’Elisi ha iniciat sense embuts -i sense fer massa soroll per ara- una mena de campanya per forçar els dirigents andorrans ha adoptar decisions que permetin una evolució social del Principat major que aquella de la qual disposa actualment. Emmanuel Macron no només vol avenços en matèria laboral o sindical. També pretén que d’una vegada per totes es despenalitzi l’avortament.

L’Elisi ha incrementat les darreres setmanes la pressió perquè s’accelerin els canvis que facin que la interrupció voluntària de l’embaràs deixi de ser perseguida legalment. Macron ho insinua discretament en la seva salutació en motiu de la Constitució i altres fonts consultades asseguren que ara, amb un informe jurídic que diu que l’encaix constitucional és possible, ni Govern ni Consell General no tenen cap excusa per continuar frenant la qüestió. I si hi ha fre serà per la voluntat d’un dels caps d’Estat. Però resulta que ara l’altre, fent un símil molt usat darrerament, ha deixat enrere la seva neutralitat. L’Elisi es posa clarament al costat de la despenalització de l’avortament.

I ho fa a la porta de les converses institucionals que, de forma sigilosa aparentment, s’han de dur a terme per trobar l’encaix real i efectiu entre la Constitució i les demandes socials. Amb Macron posicionat en el debat, no hi ha marge per ajornar més la qüestió. Si des de la Seu frenen, des de l’Elisi estiren. En el seu missatge de celebració de l’aniversari de la Carta Magna, Macron ressalta la creació de la comissió que “reuneix la majoria de les forces polítiques representades en el parlament andorrà, encarregada d’analitzar l’adequació de les disposicions constitucionals a les demandes de la societat andorrana pel que fa a la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs”.

Macron saluda els consellers generals durant la seva visita al Principat, el 2019.

Relacionat

Macron avisa que l’acord amb la UE ha de comportar avenços en matèria laboral i sindical

Deixa clar el Copríncep francès que apostar per la despenalització de l’avortament “forma part de la construcció d’una Andorra moderna que serà capaç, com ho ha demostrat al llarg dels segles passats, d’afrontar els reptes del futur”. El repte està ara damunt la taula dels governants. Sobretot aquells que són més cautelosos o que més han mirat a la Seu, saben ara que París els mira. I de quina manera. Just quan França presideix la Comissió Europea i Andorra pretenia que això servís per impulsar l’acord amb la UE, França recorda al Principat que cal despenalitzar l’avortament i cal fer avenços en matèria laboral i sindical.

Les fonts consultades han remarcat que encara que sigui havent de llegir -una mica- entre línies, és el primer cop que el Copríncep francès indica tan clarament el camí a seguir. I que marca tan obertament que és ineludible afrontar la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs. I que ho faci a les portes de la trobada de la comissió que ha de buscar la via per fer-ho possible, han ressaltat les fonts, és encara més simptomàtic. “El missatge és clar i rotund. Macron ens ve a dir que ara ja no hi ha excuses”, han afirmat les fonts consultades.

Comentaris (2)

Trending