“La salut mental és cosa de tots”

Les entitats que més actives es mostren al país en defensa de recursos per a les persones amb trastorns celebren la proposta d’acord aprovada al Consell que obre la porta a què la CASS aboni el 90% de l’ingrés de menors en centres especialitzats

T

T. Solanelles / P. Candel

Comentaris

Sandra Cano i Rosa Lluís tot seguint el debat sobre la proposta.
Sandra Cano i Rosa Lluís tot seguint el debat sobre la proposta. Toni Solanelles

“La salut mental és cosa de tots.” La frase és de la consellera general demòcrata Berna Coma. Més que ser, l’ha pronunciat aquest dijous en la sessió al Consell en què s’ha aprovat una proposta d’acord per impulsar un conjunt de mesures per reforçar l’atenció sociosanitària en la matèria. Les entitats que més actives es mostren al país en defensa de recursos per a les persones amb trastorns -AFMMA i ADJRA- celebren la proposta, que entre altres coses obre la porta a què la CASS aboni el 90% de l’ingrés de menors en centres especialitzats.

La proposta la van promoure inicialment els grups de la majoria. I s’ha acabat perfilant amb algunes aportacions, en forma d’esmena, del grup socialdemòcrata, que reclamava especialment una major coordinació en aquells recursos de tota mena necessaris per atendre els infants i adolescents que més pateixen per la seva salut mental. La ja esmentada Berna Coma, la parlamentària del PS Susanna Vela i la no adscrita d’Andorra Endavant Carine Montaner han remarcat la importància d’una bona atenció a la salut mental i, en el cas de Vela i Montaner, han posat de relleu les mancances que es pateixen.

Entre altres coses, la proposta acordada, que ja fa mesos que es va tramitar, encomana al Govern revisar els convenis establerts amb centres terapèutics i educatius per a menors d’edat, per tal que els trastorns mentals i les addiccions quedin inclosos als circuits habituals de la CASS, quedant a càrrec de la família només com a màxim el 10% del cost total. I això és especialment destacat per les dues associacions que tracten amb persones amb trastorns.

EL POSICIONAMENT DELS IMPLICATS

La presidenta de l’Associació en Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA), Sandra Cano, ha celebrat al costat de Rosa Lluís, la seva homòloga de l’AFMMA, l’aprovació de la proposta d’acord. “Aquesta fita ve arran la reunió que vam tenir amb els grups parlamentaris en saber el desgast econòmic i físic que tenien la Meri i el Quique amb el Pol, vam traslladar la proposta amb Projecte Vida i la vam treballar amb els grups de la majoria”, esmenta Cano posant un cas concret i el detonador de tot plegat.

“Destaquem aquest 90-10% perquè és el més fàcil de visualitzar de manera immediata. La situació actual ofega moltes famílies”

L’activista social assegura que “estem molt contents, perquè finalment entra a la cartera de serveis aquest 90% de finançament dels que estan fora, fet que actualment ofega molt les famílies” i encara hi fa una remarca més: “Destaquem aquest 90-10% perquè és el més fàcil de visualitzar de manera immediata. No ens ha quedat clar si entrava de manera retroactiva o no, però confiem que sí, que els nens que estan fora també es tinguin en compte perquè hi ha famílies que tenen un deute amb els centres”.

Cano ha deixat clar, per desvincular-se de Carine Montaner, que la parlamentària no ha parlat mai amb ells i que no era certa, com ha dit la promotora d’Andorra Endavant, que la proposta s’hagués impulsat arran de la compareixença que van fer les entitats en pro de la salut mental en què es van denunciat multitud de mancances. La proposta s’havia portat al Consell General molt abans. Ara bé, la presidenta d’ADJRA sí que ha agraït a “Susanna Vela les seves esmenes, perquè considerem que eren molt necessàries. Sortim (del Consell General) contents, esperem que això no es quedi en paper mullar i que realment hi hagi un seguiment acurat”.

MÉS ENCÀRRECS

De fet, Berna Coma ha usat la mateixa expressió des del faristol parlamentari que Cano, assegurant que la proposta no quedarà “en paper mullat” i que es farà el seguiment oportú perquè els encàrrecs que es fan al Govern tiri endavant. I és que a banda del finançament de l’estada en centres dels menors que sofreixen trastorns, la proposta també encarrega al Govern dotar el servei de Salut Mental dels recursos econòmics i humans necessaris per fer front a l’increment de casos i per garantir l’acompanyament de les famílies.

Es proposa tenir correctament dimensionada l’àrea d’hospitalització de Salut Mental i del centre de dia. També s’incideix en el programa de seguiment individualitzat per a persones amb trastorn mental sever i risc d’exclusió social, de manera que es reforci el seguiment dels que s’allotgen als immobles que posa a disposició el Govern. Així mateix, s’insta a reforçar les campanyes de prevenció i sensibilització sobre salut mental entre els infants i joves, a garantir la formació a professionals i a continuar impulsant la figura de l’educador de carrer per millorar la detecció de casos o de joves vulnerables a patir alguna patologia de salut mental.

De la proposta inicial, els socialdemòcrates n’han fet perfilar algunes paraules, per parlar de persones vulnerables i no de persones amb pocs recursos, i han demanat que es faci una anàlisi “de la suficiència” dels recursos de què es disposa actualment. I també fa una crida a una major coordinació entre els departaments d’Educació, d’Afers Socials i de Salut perquè infants i adolescents rebin una millor atenció.

Susana Vela, que ha denunciat també tot un seguit de dèficits alhora que ha posat de relleu la importància de la salut mental i de la prevenció en matèria de drogues, ha mostrat la seva confiança pel fet que l’atenció psicològica entri a formar part de la cartera de serveis “pugui mitigar” una mica la situació. En fi, la demòcrata Coma ha insistit en el fet que “som molt sensibles a la qüestió i a què aquestes mesures es puguin implantar”.



ACTE PER COMBATRE ELS ESTIGMES

WhatsApp Image 2022 10 05 at 12.33.45

L’AFMMA i l’ADJRA organitzen aquest dilluns un acte a Cinemes Illa Carlemany per intentar combatre l’estigma en relació amb la salut mental. La presidenta de l’ADJRA explica que a les 19:00 hores “farem primer la projecció d’un vídeo que parla sobre el suïcidi que van fer tres nens d’Andorra, el presentaren a un concurs i van tenir un premi. Després de la presentació de l’acte hi ha la pel·lícula ‘Ha nacido una estrella’ del Bradley Cooper i la Lady Gaga, que en el seu dia va ser molt taquillera i que ha tingut diferents premis. Però l’hem escollida perquè parla de les addiccions, de l’alcoholisme, de l’estigma que hi ha a la societat, la vergonya que genera, el patiment de l’entorn, de la família i dels acompanyants del malalt. A més, tot i que el final és una mica obert, acaba parlant del suïcidi”. Després, “tenim un psicòleg i un psiquiatre, i el Quique Cerdà i la Meritxell Cassi, que són els pares del Pol, un nen que està ingressat fora amb un problema d’addiccions arran del ‘bullying’. Ells donaran el seu testimoni i el que volem és que la gent participi i que el psicòleg i el psiquiatre puguin resoldre dubtes. Volem que la gent entengui que de vegades l’estigma és el que fem nosaltres, i volem generar debat. A més volem la participació dels joves, perquè entenem que amb els més grans és complicat fer canviar aquest estigma, però els joves han de tenir una perspectiva més oberta, una mentalitat més ampla”.



 

Comentaris (2)

Trending