Espot acusa el comú d’Escaldes de fer de “Govern bis”

El màxim responsable de l’executiu alerta que algunes de les darreres prestacions aprovades per la corporació liderada per Rosa Gili poden envair competències

El cap de Govern, Xavier Espot, referint-se a la qüestió de l'ordinació d'Escaldes.
El cap de Govern, Xavier Espot, referint-se a la qüestió de l'ordinació d'Escaldes. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, considera que a partir de l’ordinació aprovada aquest darrer dijous i que estableix un ampli catàleg de prestacions, el comú d’Escaldes “fa de Govern bis”. El màxim responsable governamental ha alertat que alguns dels ajuts inclosos en l’ordinació poden envair competències executives i, per tant, caldrà analitzar detalladament el text aprovat per l’ens liderat per la socialdemòcrata Rosa Gili. “No podem permetre que es construeixin set Andorra diferents”.

Espot, que d’entrada ha celebrat la voluntat comunal escaldenca d’ajudar aquells que passen per dificultats, ha deixat clar que amb l’ampli marge de maniobra que tenen les corporacions parroquials i la capacitat econòmica que tenen, és clar que poden promoure la creació d’ajuts. Però no en tots els àmbits. En aquest sentit, el mandatari governamental, que ha vingut a dir que no li sembla correcte que per viure en una banda o l’altra del carrer de la Unió es puguin tenir condicions diferents tot i estar en la mateixa situació, ha recordat que ja hi ha una llei sociosanitària d’àmbit nacional que estableix una àmplia cartera d'ajuts i prestacions i ha explicat que els comuns tenen marge d’actuació en aspectes relatius a escoles bressol, esplais juvenils o gent gran. Però no per exemple en atenció primària o atenció domiciliària, que es va acordar que ho assumiria l’administració central.

El mandatari governamenta anunciat “una anàlisi detallada” en relació a possibles invasions competencials perquè “no es poden repartir xecs amunt i avall” i generar greuges comparatius i diferències entre ciutadans 

En el marc de la compareixença per actualitzar les dades sanitàries, Espot s’ha referit a l’ordinació escaldenca i ha lamentat l’inexistent diàleg i comunicació amb el Govern. Almenys en aquest aspecte. “Podrien haver consultat com a mínim el contingut de l’ordinació”, ha afirmat el mandatari governamental tot assegurant que els serveis jurídics de l’executiu analitzaran fil per randa el text esperant no haver d’instar un conflicte de competències davant el Tribunal Constitucional. “No estem en aquest punt”, ha insistit un Espot que ha assegurat que és “partidari que es puguin donar” ajuts, però sempre en el marc de les atribucions de cada institució, on s’hauria situat, a parer seu, els comuns d’Andorra la Vella o la Massana, que també ofereixen algunes prestacions o subvencions molt lligades a l’impacte de la Covid.

Espot ha assegurat que vol optar per “la via el màxim de pacífica” i que hi ha “mà estesa per parlar” de la qüestió, que potser no caldrà ni reconsiderar. Però, en tot cas, cal fer “una anàlisi detallada” perquè “no es poden repartir xecs amunt i avall” i generar greuges comparatius i diferències entre ciutadans. “No es tracta de si l’avinguda Fiter i Rossell es fa de marbre o de quitrà, que aquí el Govern no hi té res a dir. Hi ha qüestions que s’encavalquen i que necessiten coordinació; no es pot tirar pel recte” per treure “rèdit” polític amb el perill, ha dit, de generar per exemple amb el complement a l’ERTO que estableix l’ordinació escaldenca possibles enriquiments injustos de ciutadans.

“No estem en contra que es puguin establir prestacions”; una altra cosa és agafar-se “competències que no es poden assumir”. Així, “hi ha molts conceptes d’ajuts que em semblen apropiats” com poden ser les relatives a la gent gran o els de guarda d’infants. Però les prestacions per al lloguer d’habitatges, els complements d’ERTO o la prestació relativa a la baixa laboral relacionada amb el coronavirus sí que d’entrada li semblen fora de lloc. “Entenc que la senyora Rosa Gili fa poc temps que ha assumit tasques executives” però “les coses s’han de fer de manera meditada, coordinada i dialogada”, ha deixat anar Xavier Espot.

Comentaris (8)

Trending