Standard&Poor’s pronostica un increment de la pressió fiscal a Andorra “en dos o tres anys”

La qualificadora considera que la negociació amb la UE, que troba bo per al Principat en termes generals, comportarà sí o sí un augment d’impostos, encara que no necessàriament amb afectacions sobre les societats

Standard&Poor's va emetre aquest divendres el seu darrer informe sobre Andorra. ARXIU

La qualificadora Standard&Poor’s (S&P) pronostica en el seu darrer informe sobre Andorra que “en els propers dos o tres anys” el Principat haurà d’incrementar la pressió fiscal, haurà de reformular el marc impositiu a l’alça, entre altres coses per poder fer efectiu l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), que en conjunt troba que serà positiu per al país. Això sí, considera que l’augment d’impostos no necessàriament ha d’afectar les societats, les empreses, perquè la seva mida, en el conjunt de la Unió, és petita.

Manté S&P que “el règim fiscal altament competitiu d’Andorra no està actualment sota pressió, però podria ser objecte de més control en els propers dos o tres anys. El tipus general de l'impost de societats del 10% d’Andorra està per sota del llindar del 15% del tipus mínim global de l’impost de societats acordat per l'OCDE, però la majoria de les empreses andorranes estan per sota del llindar de 750 milions d’euros de facturació establert a l’acord”. És en aquest fet que la qualificadora es basa per afirmar que “les empreses andorranes no estaran subjectes a impostos més elevats en aquesta fase”, tot i que no descarta que sí que ho estiguin més endavant.

S&P avisa que el conflicte d’Ucraïna frenarà el creixement econòmic d’Andorra fins a final d’any

I manté que “l'abast potencial més gran de l'acord i la pressió política de la UE” acabaran fent que “el règim fiscal competitiu d’Andorra pugui estar sotmès a una pressió més gran”. Amb tot, però, “una negociació reeixida d’un acord d’associació amb la UE probablement consolidarà el progrés d'Andorra en les reformes institucionals i la governança”. I és que segons Standard&Poor’s, “des de la implementació de l’'cord monetari amb la UE el 2012, que va permetre a Andorra utilitzar l’euro com a moneda de curs legal, el país ha avançat substancialment en l'alineació de la seva regulació i supervisió bancària amb els estàndards internacionals”.

El procés, destaca la qualificadora a partir de les dades que li subministra el Govern, es va accelerar l'any 2015 arran del ‘cas BPA’. "En la nostra opinió, les negociacions amb la UE, en curs des del 2015, contribueixen a millorar el marc institucional. No obstant això, no esperem que arribin a bon port en els propers anys perquè encara queden sobre la taula temes sensibles, com ara el monopoli de les empreses estatals o l'obertura del sector financer”, conclou l’informe sobre aquest apartat.

ELECCIONS

S&P també fa referència a les eleccions generals que s’han de celebrar entre els propers mesos de desembre i març segons que ha anunciat el propi cap de Govern, i afirma la qualificadora de ràting en el seu informe que els comicis “comporten riscos limitats per a la continuïtat de la política. Actualment, el partit governant té la majoria al parlament, cosa que permet a les autoritats continuar amb la seva agenda de reformes sense grans obstacles abans de les eleccions generals del 2023”.

Per tot plegat, creu Standard&Poor’s, “no esperem canvis polítics forts després de les eleccions, atesa la trajectòria d’Andorra de polítiques macroeconòmiques i pressupostàries prudents, que tendeixen a reunir consens en tot l'espectre polític. A més, la ràpida aprovació de mesures d'emergència relacionades amb la pandèmia i, més recentment, la inflació, dona sentit i força a la nostra opinió que Andorra continuarà mostrant una forta eficàcia de governança”.

Etiquetes: