El PS acusa el Govern d’“amateur” i “principiant” per la petició d’ajut financer a França i Espanya

Pere López considera que la gestió de la crisi del coronavirus per part de l’executiu està sent “erràtica” i demana pels canals parlamentaris les cartes enviades i rebudes dels governs veïns

Pere López durant la seva compareixença per informar de la demanda d'informació presentada.
Pere López durant la seva compareixença per informar de la demanda d'informació presentada. Toni Solanelles

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, lamenta “el preocupant desconeixement del binomi Espot-Jover del desconeixement” de com funciona el finançament internacional i considera que les peticions d’ajut financer a França i Espanya, rebutjat pels dos estats veïns, “evidencia l’amateurisme polític” del Govern i una “acció de principiant impròpia” de l'executiu d'un Estat tot contribuïnt a "malmetre la imatge" d'Andorra.

El líder parlamentari del Partit Socialdemòcrata (PS) ha tramitat aquest matí una demanda d’informació pels canals reglamentaris establerts al Consell General perquè el Govern li lliuri les cartes enviades als governs de França i Espanya sol·licitant-los suport financer i, també, les missives que l’executiu va rebre dels seus dos homòlegs en què es refusava la petició feta. Tot plegat “accions negatives i contraproduents”, ha assegurat López, en el marc d’una gestió global de la crisi del coronavirus que des de les files socialdemòcrates es considera “erràtica” ja que tot i reconèixer que “les circumstàncies són complicades” i el Govern treballa “sota pressió” cal analitzar i valorar les decisions abans d’adoptar-les.

López ha lamentat també que la seva formació s’hagi hagut d’assabentar de l’existència de la demanda a través dels mitjans de comunicació. I ha garantit que després de contactes mantinguts amb els ambaixadors espanyol i francesa li va ser confirmada l’existència de les cartes enviades pel Govern d’Andorra i, també, sengles respostes. El conseller general del PS ha criticat amb duresa a l’executiu que amb el seu agosarament “ha forçat a rebre una resposta negativa” que danyi la imatge del país. “No es tracta de tirar una carta a la bústia i veure què passa. És impensable que no s’hagués fet una gestió diplomàtica a l’avança” per saber si una missiva de les característiques de la que ha transcendit, “d’aquesta transcendència”, podia reeixir.

El parlamentari socialdemòcrata critica que “no es tracta de tirar una carta a la bústia i veure què passa. És impensable que no s’hagués fet una gestió diplomàtica a l’avança”

El parlamentari socialdemòcrata ha demanat al Govern que “deixi d’actuar de manera erràtica i centri els seus esforços de manera efectiva i productiva allò on el finançament pot existir”. Per aquest motiu ha tornat a insistir que ara per ara Andorra forma part del Consell d’Europa i en un moment on tots els països de la Unió Europea acudeixen al Banc Central Europeu a buscar suport -i difícilment cap d’aquests països anirà a cercar diners per cedir-los a un tercer- on cal acudir sense dilacions és al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa”, que a més ha obert un programa de finançament específic per combatre els efectes de la Covid-19 per al qual no hi ha cap limitació.

"La possibilitat és molt àmplia, no tindria cap sostre imposat pels estatuts" de la institució ni per la mida del país, ha remarcat Pere López, que ha afirmat que això no treu que sigui "legítim" negociar amb altres organismes, però prioritzant en relació amb allò possibilista i, a més a més, evitant actuacions que es puguin girar en contra dels interessos de l'Estat com serien les cartes enviades als governs francès i espanyol. El president del grup socialdemòcrata ha deixat clar també que l'FMI "no és la bona solució" per aconseguir finançament "sense afectar la sobirania". López, que ha retret que el Govern refusi l'ajut i mà estesa que ofereix l'oposició, ha explicat que una vegada rebin les cartes sol·licitades les analitzaran detalladament i no descarta el PS fer noves peticions o, encara que no ho ha dit obertament, reclamar responsabilitats polítiques.

Comentaris (7)

Trending