La falta de mà d’obra qualificada i la inflació condicionen la bona recuperació econòmica

(AMB VIDEO) La Cambra de Comerç constata el 2022 una remuntada del sector turístic que ajuda la construcció a tibar del carro fins a nivell gairebé iguals als de la pre-pandèmia però alerta de les incerteses que porta la guerra, de la inseguretat jurídica al país i de la negociació amb la UE

Josep Maria Mas durant la lectura del seu informe, al costat del cap de Govern, Xavier Espot.
Josep Maria Mas durant la lectura del seu informe, al costat del cap de Govern, Xavier Espot. Toni Solanelles

La falta de mà d’obra qualificada, cada cop més difícil d’atraure al país, pot condicionar i de fet està condicionant ja el dinamisme de l’economia andorrana i el creixement que estava experimentant a l’inici d’aquest 2022. A aquesta manca de talent cal afegir-hi aspectes com l’encariment de les matèries primeres en sectors bàsics per a l’economia del país com la construcció. La crisi energètica i la guerra, a més, comporta una incertesa tal que fa de mal pronosticar com acabarà aquest any.

Així ho alertat la Cambra de Comerç, amb el seu president Josep Maria Mas al capdavant, durant la presentació de l’informe econòmic relatiu al 2021, que constata que va ser la construcció qui va tibar del carro malgrat la millora dels altres sectors, encara que no prou com per tornar a paràmetres de la pre-pandèmia. Alhora, durant el 2021 tots els sectors de l’economia menys la construcció van continuar destruint llocs de treball. Aquesta circumstància s’hauria revertit durant aquest 2022, amb un major dinamisme, per exemple, del sector turístic i la creació de llocs de treball en tots els àmbits.

La guerra i les seves conseqüències deixen en l’aire la recuperació econòmica, que ha estat més accentuada que en altres països de l’entorn. Certament, la caiguda arran de la pandèmia el 2020 també va ser més accentuada a Andorra. Entre els maldecaps locals, Mas ha posat de relleu, per exemple, la inseguretat jurídica que suposa el fet que es modifiquin multitud de lleis a través de disposicions addicionals en altres projectes legislatius. El president de la Cambra també ha fet un toc d’atenció al Govern per la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea.

La presentació de l’estudi econòmic es fa aquest migdia en un cèntric hotel d’Andorra la Vella en presència d’una nodrida representació política, amb el cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé, al capdavant, juntament amb els representants dels Coprínceps, Josep Maria Mauri i Pascal Escande. Els ministres de Finances, Eric Jover; d’Economia, Jordi Gallardo; o de Turisme, Jordi Torres, també hi fan acte de presència. Una de les anècdotes ha estat quan en el pronunciament del seu parlament, Josep Maria Mas ha canviat generacions per eleccions en la següent frase: “Per això, ara més que mai, les decisions que avui prenguem sobre aquestes qüestions condicionaran el futur de la nostra economia i l’avenir de les pròximes generacions.” Els somriures han estat sonors a la sala on es fa l’acte.

PERSPECTIVES I MEMORIAL DE GREUGES

Més enllà d’exposar dades de l’any passat, que ja han quedat superades per l’evolució dels indicadors d’aquest 2022, Mas ha afirmat que havia de fer una valoració de la situació en relació amb aquest exercici i posar els punts sobre les i en nom, és clar, del teixit empresarial que represent la Cambra. El president cameral ha focalitzat en deu punts, en certa manera, la predicció del present i el futur de l’economia andorrana i el teixit empresarial. Mas s’ha referit a l’agilització i simplificació administrativa; a la transformació digital; a la millora del marc regulatori i seguretat jurídica.

Ha defensat un sistema fiscal competitiu i s’ha referit a les infraestructures de comunicació. Adaptar-se als nous reptes que la globalització fixa en turisme o comerç també han estat esmentats igual com les exigències que imposa el mercat laboral. Mas ha defensat la promoció de l’arbitratge i els altres mitjans de resolució de conflictes per desencallar la Justícia i la necessitat d’estalviar en energia adoptant nous patrons alhora que ha avisat de la manca d’informació respecte de les negociacions amb Europa.

WhatsApp Image 2022 09 27 at 16.37.52 (1)
Una imatge general de l'acte.

A mode de conclusió sobre l’estat de la situació, Mas ha afirmat que les “fortes pressions inflacionistes, l’escassetat de matèries primeres, l’increment de tipus d’interès i la crisi energètica són factors que seguiran frenant el creixement dels països europeus, i aquest fet, al seu torn, s’acabarà traslladant a una moderació del creixement econòmic d’Andorra durant els darrers mesos de 2022”. També ha remarcat que “un altre factor que pot actuar com a limitador del dinamisme econòmic andorrà són els importants desajustos del mercat laboral, que es plasmen en dificultats creixents per trobar mà d’obra qualificada. En positiu, cal tenir present que el creixement d’Espanya i França continuarà sent un important factor de suport per a Andorra”.

Per tot plegat, la Cambra confia que “l’economia andorrana mantindrà un bon comportament liderat pel turisme en el que queda de l’any 2022, i fan pensar que se superaran les expectatives que hi havia al començament de l’exercici i que es recuperaran aviat els nivells d’activitat pre-Covid”. Ara bé, “el grau d'incertesa actual sobre les perspectives econòmiques és particularment elevat i dependrà fonamentalment de l’evolució de la guerra, del comportament dels preus energètics i de si es produeix un enquistament de la inflació”.

TIBADES D’ORELLA

Mas, s’ha dit, ha fet diverses tibades d’orella al Govern. Per exemple, ha recordat que “les lleis han de ser accessibles, intel·ligibles, clares i previsibles. Si no és així generen una important inseguretat jurídica i una confusió en els administrats”. I respecte d’això, de “la claredat legislativa, vull cridar l’atenció sobre una praxi que augmenta els últims anys i que complica encara més l’aplicació de la normativa: em refereixo a la pràctica de modificar el contingut de determinades lleis a través d’altres cossos legislatius que no tenen res a veure amb la matèria objecte de la modificació. Des de la Cambra demanem un canvi en aquest modus operandi i que les modificacions dels textos legals es facin a la norma originària”.

52388310148 ff83a5ce0e o
Josep Maria Mas conversant distesament amb Xavier Espot. | SFGA

El president de la Cambra també ha remarcat el fet que el control a posteriori de les inversions estrangeres pot ser una bona cosa si es fa bé i ha demanat reconèixer i ordenar l’activitat professional dels gestors. Un altre dard a Govern ha estat en relació amb “el nou règim de dipòsit de comptes que obligarà els petits empresaris i treballadors per compte propi, que fins ara no tenien l’obligació de dipositar els comptes, a presentar- los amb el model abreujat a partir de l’exercici 2023”.

Aquest canvi normatiu estableix “una nova obligació per als petits empresaris”, però, a més, “com que ho hauran de fer amb uns models que requereixen un gran detall d’informació, comportarà amb tota probabilitat la contractació de professionals comptables. Aquesta mesura, doncs, implicarà un augment de temps de gestió i de costos desproporcionat per la dimensió d’aquestes empreses”. “Si la voluntat del Govern era alliberar els empresaris de càrrega informativa, amb la integració d’informació estadística en el contingut dels comptes anuals podem avançar ja que l’efecte serà totalment contrari”, ha sentenciat Josep Maria Mas.

“El sector empresarial té dificultats per valorar les oportunitats que pot oferir una possible integració al mercat interior de la UE i el seu impacte positiu sobre l’economia andorrana”, manté Mas

El president de la Cambra, que ha demanat que més enllà de lluitar per la millora de la xarxa viària que enllaça Andorra i França també es miri de potenciar el tren, ha demanat, en relació amb les millores a les carreteres del sud de França, que “tenint en compte que Andorra participa en el finançament d’aquestes millores, s’hauria de garantir, de manera real i efectiva, que les empreses andorranes puguin presentar-se a les licitacions i puguin accedir als contractes en igualtat de condicions amb les empreses franceses”.

Finalment, el president de l’ens cameral també s’ha referit a les negociacions amb la Unió Europea (UE). I ha mostrat els dubtes que genera en el teixit empresarial les converses que s’estan mantenint. En aquest sentit, Mas ha afirmat que “el sector empresarial té dificultats per valorar les oportunitats que pot oferir una possible integració al mercat interior de la UE i el seu impacte positiu sobre l’economia andorrana”. Per aquest motiu, Mas ha demanat una “participació activa en les negociacions, amb l’objectiu d’aportar la visió i les inquietuds de l’empresariat”.

El president de la Cambra ha explicat que “la nostra institució ha contractat els serveis d’un professional a Brussel·les per treballar sobre el terreny i fer un seguiment acurat de les negociacions. Els temes estratègics de país necessiten la complicitat de tothom, de les forces polítiques, però també dels agents econòmics i socials. Cal una visió de l’encaix d’Andorra a Europa compartida i consensuada”.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending