Andorra Telecom no creu que l’acord amb Europa comporti canvis en les tarifes

L’operador nacional considera que la dificultat més seriosa per poder mantenir el monopoli en el marc del pacte amb la UE és “la filosofia de lliure mercat” que impera a Brussel·les i que els preus que cobra no el penalitzarà

Un dels rètols d'Andorra Telecom a la seu de la companyia.
Un dels rètols d'Andorra Telecom a la seu de la companyia.

Que als usuaris d’Andorra Telecom les tarifes li poden semblar cares? Algunes potser sí. Sobretot quant a alguns aspectes o serveis de telefonia mòbil. Però sempre comparat amb França o Espanya. “La Unió Europea amb qui ens compara? Ens compara amb tots els països. I aquí sortim molt més ben parats”, explica el director general de la companyia, Jordi Nadal, que no preveu que l’eventual acord d’associació amb Europa hagi de comportar una modificació de tarifes. Ni a l’alça, ni tampoc a la baixa.

Andorra Telecom ha dut a terme diversos estudis comparatius, de diversa naturalesa, per defensa la seva posició monopolística al Principat. Aquest és un dels grans cavalls de batalla en el marc de la negociació amb la UE. Un escenari podria ser que Brussel·les pogués condicionar el manteniment del monopoli a un control de servei i preu. Nadal no ho creu i, en tot cas, no preveu que hi hagi alteracions de tarifes mentre la situació es mantingui com en l’actualitat. Per al director general de l’operadora, el principal escull és el topall que pot suposar “la filosofia” que opera a Europa, “el lliure mercat”, que “és un mitjà perquè el client estigui el més satisfet possible”.

El rètol d'Andorra Telecom a la seu comercial provisional.

Relacionat

Andorra Telecom preveu estabilitzar a llarg termini la facturació per ‘roaming’ en uns dotze milions

Però això podria no resoldre la cobertura i el servei en un país tant petit, i de massa crítica tan limitada, com Andorra. Probablement, ve a dir Nadal, no hi hauria cap operadora disposada a assumir el cost que suposa el manteniment del denominat servei universal que Andorra Telecom ofereix al Principat. Això és que hi hagi cobertura o que la fibra arribi a qualsevol racó del país. Estigui on estigui. I en aquest sentit el director general de la companyia parapública posa un exemple: Juberri i Arcavell estan a dos quilòmetres de diferència i no hi ha punt de comparació sobre els serveis que rep una localitat i l’altra.

“La gran majoria de la gent ens compara amb serveis similars d’Espanya o de França”, manté Jordi Nadal, que hi afegeix: “La Unió Europea amb qui ens compara? Ens compara amb tots. I aquí sortim molt més ben parats”

“Pobles del Pirineu de 200 habitants que no tinguin fibra i que no la tindran en deu anys n’hi ha molts”, recorda Nadal. A Andorra, tot el país, fins al racó més allunyat i petit, està cablejat. “I d’això -del denominat servei universal- en fem un cost estimatiu.” Mantenir aquesta proximitat a tots els indrets li costa a Andorra Telecom 18 milions d’euros, que aviat és dit. Qüestions com aquestes són les que la companyia i el Govern faran servir per defensar el monopoli a Europa.

Quant a d’altres aspectes, els lligats a tarifes i servei, els tècnics de la UE pràcticament “ens demanen les pàgines comercials. Preu i que té”. Nadal és conscient que molts ciutadans, en el seu imaginari de comparació, només hi tenen els dos estats veïns. “La gran majoria de la gent ens compara amb serveis similars d’Espanya o de França”, on recorda que hi ha “el mercat més agressiu d’Europa segur i potser del món”, amb un ‘fenomen’ com la companyia Free.

El director general d’Andorra Telecom té clar que “al client d’Andorra no li puc dir, no em comparis amb Espanya i França, compara’m amb Suïssa”. Però justament aquesta visió global és que té Brussel·les. “La Unió Europea amb qui ens compara? Ens compara amb tots. I aquí sortim molt més ben parats. Mònaco està molt més preocupat”, en els aspectes tarifaris. Nadal recorda que la política de la companyia sempre ha estat oferir “un mínim de qualitat a un preu raonable”. O dit d’una altra manera, en matèria de tarifes, “les més competitives possibles sabent que no seran les més baixes a una qualitat raonable”.

I és que torna a insistir el màxim executiu de les telecomunicacions andorranes que l’empresa ofereix serveis “que necessiten només quatre empreses. Posem per exemple, servis concrets que només necessita un banc. I a Andorra hi ha cinc bancs”. I si es compara l’esforç per mantenir aquests dispositius, aquesta tecnologia tan específica, amb una companyia, per exemple espanyola, “que no fa atenció presencial ja és una comparació injusta”. D’aquí que Andorra Telecom no temi que Europa els penalitzi per les tarifes.

Comentaris (6)

Trending