Andorra espera ser receptora “dels mecanismes de salvaguarda” d’Europa

Espot evita admetre obertament que s’han demanat ajuts però reconeix que si el Principat “s’alinea amb l’esperit europeu és de justícia que parel·lelament” es rebi algun tipus de compensació

Xavier Espot en un moment de la compareixença.
Xavier Espot en un moment de la compareixença. C. ESTEVE / SFGA

Si Andorra “s’alinea amb l’esperit europeu és de justícia que paral·lelament si es donen mecanismes de salvaguarda també en puguem ser receptors.” El Govern confia que Europa atorgui algun tipus d’ajut al Principat. De fet, i en part, també una part de la decisió d’anunciar públicament i sense embuts, fins i tot abans que Espanya, que Andorra no obre les seves pistes fins al gener com a mínim ve d’aquí.

El cap de l’executiu, Xavier Espot, no ha volgut admetre obertament que s’han demanat ajudes, però sí que ha reconegut que s’han intensificat els contactes i que també l’obtenció de suport financer, de compensacions, forma part d’allò que està sobre la taula i en l’agenda de qüestions a tractar de forma “bilateral” amb Espanya i França -per exemple en la reunió amb el primer ministre, Jean Castex- i també en el marc de la negociació amb Brussel·les per l’acord d’associació amb la UE.

“Estic convençut que la decisió que hem adoptat és encertada i segurament l'impacte econòmic i social d'haver fet resistència i d’haver volgut apartar-se del que amb tota probabilitat serà el concert europeu hagués estat molt pitjor que prendre la decisió que prenem”

Ja s’havia tractat la possibilitat que l’associació amb Europa permetés accedir a instruments financers associats a afrontar la crisi que genera i generarà més encara la Covid, “però si ho podem avançar molt millor”, ha reconegut Espot, sense aventurar res perquè, realment, la situació és molt complexa. De fet, no ho ha negat pas Espot, que s’ha referit sense embuts a possibles problemes econòmics i socials.

El màxim responsable de l’executiu ha afirmat que “som perfectament conscients de l'impacte econòmic que pot tenir una decisió d'aquestes característiques tenint en compte que el sector turístic a casa nostra durant els mesos de desembre i gener representa el 23% de la despesa turística anual”. Espot ha fet una repassada a diverses dades. “El primer motiu de visita durant temporada d'hivern és la pràctica de l'esport i oci de muntanya. El 34% dels turistes ens visiten per aquest tipus d'activitat entre desembre i gener. A més, cal entendre que els altres motius de visita també es veuran afectats per un retard en l'obertura de les estacions”.

Encara més: “Si afegim que el sector turístic representa el 20% del PIB i de forma indirecta un 40%, i que el pes predominant del sector turístic de l'economia andorrana significa ni més ni menys que un 43% dels assalariats depèn indirectament del turisme, crec que ràpidament s’arriba a conclusions numèriques concretes i que en certa forma espanten una mica”. Amb tot, Espot s’ha mostrat “convençut que la decisió que hem adoptat és encertada i segurament l'impacte econòmic i social d'haver fet resistència i d’haver volgut apartar-se del que amb tota probabilitat serà el concert europeu hagués estat molt pitjor que prendre la decisió que prenem”.

Comentaris (7)

Trending