Policies mostren a Espot la seva preocupació pel possible impacte de la lliure circulació de persones

El líder demòcrata du a terme una reunió informativa a l’edifici de l’Obac en què ha explicat que es pretén negociar les quotes d’immigració amb la UE i fa el ‘mea culpa’ per la relació amb els funcionaris

-
-
El candidat a cap de Govern de Demòcrates per Andorra (DA), Xavier Espot, ha garantit als funcionaris del ministeri d’Interior que es negociarà amb la Unió Europea (UE) el manteniment de les actuals quotes d’immigració, però ha hagut de veure com agents de policia li han mostrat la seva preocupació per l’impacte que pot tenir un eventual acord d’associació que imposi la lliure circulació de les persones. 

Espot havia convocat per a primera hora d’aquest matí a la sala d’actes de l’edifici de l’Obac una reunió informativa amb tots aquells funcionaris que volguessin escoltar les propostes demòcrates i, alhora, transmetre els neguits que creguessin oportuns. Segons diverses fonts, el fins fa unes setmanes ministre de Justícia i Interior ha fet el ‘mea culpa’ en nom del Govern en relació amb com s’han gestionat els canvis normatius en l’administració

Les fonts consultades han assegurat que, com ja ha fet en altres entorns, l’ara candidat demòcrata ha reconegut errors en la presa de decisions i, sobretot, en la manera de gestionar la relació amb els funcionaris i els seus representants sindicals, per això s’hauria compromès a “consensuar-ho tot” si arriba a cap de Govern. Un dels neguits que més fort hauria calat tindria a veure amb la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE).

En aquest sentit, alguns dels presents haurien mostrat el seu temor de l’impacte que pot tenir una de les quatre llibertats essencials per a Europa: la lliure circulació de persones. Espot s’hauria compromès a negociar i mirar que el futur Govern sigui intransigent alhora d’exigir a Brussel·les la possibilitat de mantenir l’actual sistema de quotes immigratòries. És una pretensió, res de que sigui una garantia, hauria quedat clar.

Més enllà d’això, però, s’hauria evidenciat, també, que d’una manera o altra la lliure circulació de persones s’acabarà aplicant, ni que sigui en el format de passavolant, i que serà molt més costós que fins ara expulsar del territori nacional algú que no convingui. En aquest sentit, per exemple, hi hauria mecanismes perquè ciutadans europeus puguin passar-se al Principat molt més dels 90 dies que pot correspondre a qualsevol turista amb el simple fet, per exemple, que demostrin que estan recercant feina. Per tant, augmentarà la circulació de persones no arrelades al país.

Propostes programàtiques

Més enllà de la reunió d’Espot, les candidatures territorials han anat mantenint trobades o fent actes -més que res adreçats als mitjans de comunicació- per exposar i, més aviat tot sovint, reiterar qüestions programàtiques sobradament conegudes. Així, per exemple, el primer suplent de DA a la territorial d’Encamp, Joan Carles Ramos, ha acompanyat el número 1 de la llista, Jordi Torres, per explicar que la formació té la intenció d’incrementar les pensions més baixes per sobre de l’IPC i així aconseguir un efecte similar al d’una tretzena paga. La mateixa idea, calcada l’han exposat els candidats ordinencs Joan Martínez, Sandra Codina i Berna Coma. 

A Andorra la Vella, Enric Tarrado, Marc Pons, Josep Purtí i Àxel Zunzarren, han parlat de la col·laboració que hi ha d’haver entre administracions. En aquest sentit, Tarrado ha explicar que s’ha de funcionar “de manera coordinada com si fóssim un sol servei de país i per a la ciutadania”. A Sant Julià, Carles Álvarez i Vicky Grau han remarcat com n’és d’important la cooperació transfronterera i, per tant, les relacions de bon veïnatge tant amb Espanya com amb França.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending