Polèmica per la participació en una conferència a Encamp d’una ‘sanadora entabanadora’

El comú ha programat per als primers dies una xerrada i ‘curs zen’ de la controvertida Suzanne Powell, que ‘ven’ alternatives als tractaments tradicionals per curar el càncer

-
-
El comú d’Encamp va programar el maig un cicle de xerrades sobre turisme esportiu i benestar. La participació d’experts com el corredor Xevi Guinovart, el ciclista Joaquim ‘Purito’ Rodríguez o el director d’Spartan Race Espanya, Ángel Sanz, van donar un cert relleu a una certamen al qual només li queden tres esdeveniments. I dos d’ells els ha de protagonitzar la sanadora zen i psiquiatra filosòfica Suzanne Powell. La seva presència al cicle està aixecant polèmica. 

Powell és més que controvertida. Irlandesa del nord resident a Barcelona des de finals de 1987, no se sap massa ni de la seva biografia ni de la seva formació. Però assegura que de jove se li va diagnosticar un càncer al cap i que el va superar amb tècniques zen que ella mateixa es va autoimposar. I de llavors ençà, aquest és el seu aval, suposadament. ‘Ven’, com tants d’altres experts, alternatives als tractaments mèdics tradicionals per combatre el càncer. Ho fa d’una manera especial. Tant, que en molts cercles mèdics especialitzats la coneixen com la ‘sanadora entabanadora’.

A Encamp està previst que aquesta experta en zen faci dos cursos sobre la matèria. Primer i segon nivell. Els dies 3, 4 i 5 de setembre. I 7, 8 i 9 del mateix mes. Tot gratuït i al complex esportiu i sociocultural encampadà. Enmig del curs, el dia 6 està previst que pronunciï una conferència sobre ‘Alimentació conscient’, al mateix lloc que els cursets i a les 7 de la tarda. Hi ha gent, poca o molta depèn com es valori, que no acaben d’entendre com la corporació ha programat la presència de Powell al costat d’esportistes de reputat i irreprotxable prestigi.

Ben diferent és tot allò que té a veure la psiquiatra filosòfica, que l’envolta. En certàmens en els quals ha participat -ella i gent del que es denomina com la ‘Nova Era’ del tractament del càncer- organismes com el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya o el Col·legi de Metges de Barcelona han fet un seguiment acurat per mirar que no es digués quelcom no ja alternatiu o que no toqui. Fins i tot, quelcom que arribi a poder ser contraproduent. De fet, a Powell l’han arribat a vincular a alguna secta. 

La polèmica, doncs, està servida. I malgrat que ningú no pot dir que escoltar noves maneres de veure les coses, nous enfocaments sobre com tractar situacions o, fins i tot, malalties de la gravetat d’un càncer, cal saber sempre ser conseqüent i parar compte. De fet, la pròpia Suzanne Powell, de la qual podran trobar molta informació de les seves aparicions, els actes que du a terme, els llibres o altres matèries, però molt poc en relació al sostén científic, real, d’allò que defensa, ho adverteix a la seva pàgina electrònica. Al seu blog

L’avís no deixa lloc a dubtes. O potser al contrari; obre tota mena d’interrogants. “D'acord amb la legislació vigent, el contingut d'aquest blog no substituirà l'apropiada assistència mèdica, legal, financera o psicològica. Així doncs acceptes que el contingut del mateix estarà subjecte a la teva pròpia interpretació i ús.” O sia, ella explica i tu, vostè, facin-ne la lectura que vulgui. Això sí, si té mal, no deixi d’anar al metge.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending