Pedro Sánchez altera l’agenda internacional de Rajoy i no serà a l’acte d’Andorra a Madrid

El nou president espanyol envia un comunicat institucional en la commemoració de 25 anys de relacions diplomàtiques entre el Regne d’Espanya i el Principat d’Andorra

Pedro Sánchez durant una intervenció al Congrés espanyol.
Pedro Sánchez durant una intervenció al Congrés espanyol.
L’acte de commemoració dels 25 anys de relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya serà més institucional encara del que es preveia i tindrà l’absència d’un dels grans protagonistes de la vetllada. Això sí, amb el canvi de Pedro Sánchez per Mariano Rajoy es manté el programa festiu inalterable més enllà que no hi haurà ni tanta complicitat ni tant marge perquè el cap de Govern, Toni Martí, demani el que pretenia o escenifiqués allò que tinguessin previst amb Rajoy. A Sánchez no se l'espera, però sí enviarà una comunicació formal.

President del govern espanyol des d’aquest dissabte després que prosperés la moció de censura contra el líder del Partit Popular (PP), Pedro Sánchez per ara manté l’agenda amb algunes alteracions remarcables. I, en conseqüència, el secretari general del PSOE i nou primer ministre espanyol no serà a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre per assistir a la celebració del quart de segle de relacions oficials formals entre el Regne d’Espanya i el Principat d’Andorra. Això sí, Sánchez hauria de fer arribar una mena de discurs institucional i encara no ha transcendit, almenys públicament, qui representarà l'Estat espanyol.

Sigui qui sigui el representant espanyol, no donarà massa marge de parlar de qüestions bilaterals perquè, evidentment, el nou líder governamental espanyol encara no té apamat el terreny. Ni poc ni molt. El cap de Govern, Toni Martí, que va felicitar divendres a Sánchez la seva arribada al càrrec, va explicar l’anècdota que s’havien trobat feia uns mesos a l’estació de tren -suposadament a Atocha-, però que la responsabilitat del polític espanyol era molt diferent de la que ostenta ara. Martí, en el marc de l’acte de signatura del contracte entre Secnoa i Saetde, va afirmar que el principal interès d’Andorra amb Espanya actualment és resoldre la qüestió del GPS de l’aeroport Andorra la Seu.

Pedro Sánchez sí que es reunirà aquest dilluns amb el president d’Ucraïna, Petró Poroshenko. Però no és previst que vagi a l’acte organitzat per l’ambaixada d’Andorra a Madrid, encapçalada per Jaume Gaytán. El comunicat que s'hi farà arribar l'ha preparat amb l’equip que tenia fins ara el minisre d’Afers Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, i amb la intervenció de dos diputats socialistes clau en matèria de política internacional, la catalana Meritxell Batet i el portaveu del PSOE a la comissió legislativa d’Exteriors, Ignacio Sánchez Amor. En certa manera, segons diverses fonts, el toc final del comunicat que s'enviï a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre serà producte de les fílies i les fòbies de Sánchez Amor.

Com ja va informar l’Altaveu, més enllà dels parlaments institucionals que inicialment s'esperaven, l’acte, que està previst que s’iniciï a les 7 de la tarda, inclourà la intervenció musical del pianista i compositor Jordi Barceló acompanyat del saxofonista Efrem Roca. També s’aprofitarà per inaugurar l’exposició “Els euros andorrans encunyats a la ‘Fábrica Nacional de Moneda y Timbre’”. Hi assistiran diverses autoritats del país, encara que la major part dels representants de les formacions que estan a l’oposició parlamentària andorrana han declinat la invitació. Clar que en el moment d’haver-se de formalitzar l’assistència l’estrella ara estrellada era Mariano Rajoy.

-

Relacionat

Martí i Rajoy es troben a Madrid sota el soroll de sabres del ‘cas Gürtel’

Comentaris

Trending