Martí i Rajoy es troben a Madrid sota el soroll de sabres del ‘cas Gürtel’

Els dos mandataris governamentals haurien de ser els principals protagonistes d’una recepció en motiu dels 25 anys de relacions diplomàtiques organitzada per l’ambaixada d’Andorra el 4 de juny

-
-
Toni Martí i Mariano Rajoy s’haurien de trobar el dilluns 4 de juny a Madrid. La trobada s’emmarcaria en l’acte institucional de celebració de 25 anys de relacions diplomàtiques bilaterals, que formalment es van establir d’ençà de l’aprovació de la Constitució. En principi, hauria de ser un acte estrictament protocol·lari, però Espanya, immersa en escàndols de tota mena que afecten directament el president del seu govern, vol vendre la trobada com l’exemple del ferm compromís de Madrid per lluitar contra el blanqueig de diners.

El rotatiu digital espanyol elconfidencialdigital.com ha llançat aquest matí la primícia que Rajoy i Martí aprofitaran un acte a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre per llançar un missatge en contra del rentat de diners. Diverses fonts parlamentàries andorranes han confirmat la previsió d’un acte protocol·lari a Madrid el 4 de juny per celebrar el primer quart de segle d’establiment de relacions diplomàtiques. La setmana passada s’hauria enviat un correu electrònic on es convidava a l’acte -especialment, en relació al Consell General, als presidents de grup parlamentari i als consellers que integren la comissió legislativa de Política Exterior a banda del síndic general i la subsíndica-, s’hi especificava el lloc i es deixava clara la presència de Rajoy.

Les fonts consultades han assegurat que es preveu que, essencialment i si no hi ha canvis amb tots els esdeveniments judicials i polítics que estan ocorrent a Madrid, l’acte del 4 de juny pivoti entorn a dos discursos, els que haurien de protagonitzar Rajoy i Martí. També seria una mena d’acomiadament de tots dos dirigents polítics abans d’afrontar els seus respectius processos electorals al qual el dirigent polític andorrà, com és ben sabut, ja no pot concórrer per imperatiu legal. A Espanya també hi hauria d’haver eleccions generals malgrat que ara mateix tot està en l’aire i fins i tot no es descarta un procés de moció de censura.

L’acte, que fa temps que es prepara, es farà a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre i del Consell General hi ha convidats els síndics, els presidents de grup i els consellers d’Exteriors

I és que, ara per ara, tot sembla indicat que Rajoy aprofitaria l’avinentesa per usar Andorra una vegada més com a cortina de fum per als seus problemes. Enmig de l’escàndol que suposa per al Partit Popular (PP), el govern espanyol i Mariano Rajoy la sentència pel ‘cas Gürtel’, que reconeix obertament que la formació governamental espanyola es va lucrar de pràctiques corruptes, no sembla el millor moment perquè el Principat s’hi emboliqui. “És un acte que està programat des de fa molts mesos”, han remarcat les fonts parlamentàries andorranes consultades, encara que no va ser fins la seva passada que la invitació es va fer extensiva a totes les forces polítiques. L’organitzador de la trobada dissenyat a mode de recepció és l’ambaixada del Principat a Espanya, liderada per Jaume Gaytán.

La convocatòria formal sense massa detalls -més enllà que hi haurà un concert de piano protagonitzat per Jordi Barceló i la inauguració d'una exposició sobre els euros andorrans- ja s’ha tramès a tots els grups. Per ara, ningú no ha sabut concretar gaires aspectes de l’acte ni tampoc quines conseqüències pot comportar els darrers esdeveniments judicials anunciats a Espanya. Els grups polítics tot just estarien debatent qui acudeix a l’acte tot representant-los. N’hi ha que estan analitzant seriosament no enviar cap representant a Madrid. En nom de la comissió d’Exteriors, el més probable és que hi acudeixi el president suplent demòcrata, Miquel Aleix. 

Andorra i el Govern tampoc no passen pel seu millor moment per anar a posar-se com a exemple de res després que tota l’oposició hagi refusat un polèmic suplement de crèdit per satisfer els honoraris d’assessoria jurídica de l’AREB, que s’hagin encausat dues interventores estatals pel desgavell comptable i administratiu al SAAS, que encara cuegi la ‘Martí connection’ o que hi hagi una càrrec de la CASS empresonada provisionalment per sostreure diners de la parapública.Un concert de l'ONCA en el cas de França

Si a Madrid es fa un acte institucional, a París la celebració de l'establiment de relacions diplomàtiques passa únicament per un concert de l'Orquestra Nacional de Cambra (ONCA). En aquest cas és el 7 de juny. L'ambaixada d’Andorra a França organitza el concert amb la presència del cap de Govern i el Representant del copríncep francès. També hi han estat convidats, del Consell General, el síndic, la subsíndica, els presidents de grup parlamentari i els membres de la comissió legislativa de Política Exterior. 

Documents

Comentaris (1)

Trending