Veïns del tomb del Falgueró d’Escaldes es mobilitzen per mirar de fer ‘retallar’ les futures torres

S’agafen al perill que poden suposar en estar “tan a prop”, mantenen, de l’helistop de l’hospital malgrat que els informes oficials que s’han fet fins ara des del punt de vista aeronàutic no hi veuen cap inconvenient

Una imatge de com haurien de quedar les torres del Falgueró.
Una imatge de com haurien de quedar les torres del Falgueró.

Veïns de zones properes a l’hospital, de l’entorn del Falgueró, estan recopilant informació i mobilitzant-se per mirar d’aconseguir que el projecte de torres que més aviat que tard es farà en una part de l’actual aparcament que dóna servei fonamentalment al centre sanitari s’hagi de modificar a la baixa. L’argument tècnic i de seguretat al que s’aferren és que creuen que els futurs edificis poden resultar un perill per a les trajectòries dels múltiples vols d’helicòpter que diàriament fan parades a l’helistop de l’hospital.

El Falgueró Valley View no ha agradat ni poc ni gens molts dels residents en aquella zona d’Escaldes. Admeten potser en veu baixa alguns dels promotors de la mobilització -discretament s’han fet consultes a administracions i es planteja fins i tot una recollida de signatures- que és evident que a alguns propietaris d’habitatges els molesta que se’ls tapi la vista. D’altres malden perquè els immobles tan accentuadament verticals trenquen amb l’harmonia del que consideren que hauria de ser la tradició constructiva andorrana. O que es perden places per aparcar.

Imatge simulada de com haurien de quedar les torres.

Relacionat

Escaldes perdrà “en uns mesos” bona part de l’aparcament del Falgueró i guanyarà tres torres

I a l’hora de defensar la necessitat de reduir l’alçada dels edificis que es projecten en el marc de la proposta Falgueró Valley View, els promotors de la iniciativa consideren que el millor argument -que també els preocupa des del punt de vista de la seguretat, han deixat clar- és la proximitat de les futures construccions amb l’hospital i el fet que al terrat de l’edifici sanitari hi aterra cada dia uns quants cops l’helicòpter.

Asseguren els veïns en qüestió que resten consultes a fer. De moment, les missives que han enviat alguns dels promotors de l’acció no han obtingut resposta. Però haurien rebut inputs de la suposada intranquil·litat d’alguns pilots -d’altres amb els quals s’ha posat en contacte l’Altaveu han assegurat que analitzada la situació no comporten cap problema per a les trajectòries dels aparells i les maniobres a realitzar- i també consideren que hi ha marge per fer encara pressió perquè entenen que encara hi ha pendent alguna modificació que les fonts comunals consultades per aquest mitjà, ara per ara, han descartat.

L'aparcament del Falgueró.

Relacionat

Escaldes busca llocs on fer pàrquings per suplir les places que es perdran al Falgueró

De fet, les fonts consultades han assegurat que al seu dia -l’autorització de les torres prové del comú llavors liderat per Trini Marín i Marc Calvet- ja es van sol·licitar tots els informes pertinents. Entre els quals, per raó de proximitat amb el punt d’aturada d’helicòpters de l’hospital, a l’autoritat aeronàutica. Hauria estat el 2019 i s’hauria informat positivament perquè en ser en un extrem de l’actual espai de l’aparcament on es vol urbanitzar, aquell punt no entra en contradicció amb les coordenades marcades com a limitadores d’usos.

El que sí que podria passar, i segurament quan escaigui l’administració central ho exigirà, com ho ha fet per exemple amb les torres del Clot d’Emprivat, és que els edificis, les torres que s’acabin alçant al Falgueró, sigui adequadament balisades. És a dir, que s’hi col·loquin els senyals lluminosos corresponents per advertir de la presència de l’obstacle per tal que els pilots dels helicòpters o de qualsevol aparell que calgui en siguin conscients.

Comentaris (12)

Trending