Els veïns del Forn afectats per la línia d’alta tensió Grau-Encamp reclamen canvis en el traçat

Se senten especialment desprotegits pel comú de Canillo, que entenen que en cap cas va defensar els seus interessos i que ara assegura que buscarà la fórmula de compensar la devaluació de les propietats

Indret per on segons els veïns ha de passar la línia d'alta tensió.
Indret per on segons els veïns ha de passar la línia d'alta tensió.

Els veïns del Forn afectats pel pas de la nova línia d’alta tensió que es comença a construir entre Grau Roig i Encamp han reclamat a FEDA que avaluï canvis en el traçat per tal que la connexió s’allunyi del nucli habitat. Alhora, lamenten l’actitud mostrada pel comú de Canillo, que ni els hauria informat de les intencions de la companyia energètica i tampoc hauria defensat els interessos d’un indret amb habitatges i terrenys urbanitzables.

Els veïns en qüestió, una vintena, han mantingut una trobada amb responsables tant de FEDA com del comú. I almenys amb els responsables de l’elèctrica hi han de tornar a trobar-se en un parell de setmanes per saber quines demandes FEDA pot arribar a acceptar. Tot i això, segons les fonts consultades, sembla més aviat poc possible que les principals peticions veïnals siguin tingudes en compte.

Es voldria que FEDA analitzés la viabilitat de soterrar la línia o de desviar-ne el traçat per allunyar-la del Forn. Aquestes dues peticions gairebé són d’impossible adopció per part de la companyia

Segons fonts veïnals, es voldria que FEDA analitzés la viabilitat de soterrar la línia o de desviar-ne el traçat per allunyar-la del Forn. Aquestes dues peticions gairebé són d’impossible adopció per part de FEDA, segons que han explica fonts de l’elèctrica, que sí que han admès que s’escoltarà puntualment els casos d’aquells propietaris que, realment, tenen un major impacte visual. La resta de paràmetres reclamats pels veïns, com pot ser el respecte mediambiental i el fet de garantir que no hi ha impacte per a la salut, estan assegurats, segons FEDA.

En la reunió mantinguda a tres bandes, els responsables de l’operadora haurien explicat de forma detallada el projecte. Per a FEDA, el principal és que amb la construcció d’aquesta nova línia s’aconseguirà suprimir una línia que sí que quedava a tocar de moltes zones urbanitzades. Molt més a prop del que queda respecte dels edificis o habitatges del Forn. Tanmateix, s’aconseguir triplicar la capacitat actual.

FEDA porta temps estudiant el millor traçat i té clar, des de tots els punts de vista, que el projecte que pretén dur a terme i que, de fet, ja comença, “és el més beneficiós per a tothom. És cert que aquests veïns del Forn surten ara més malparats del que ho eren fins ara”, però les afectacions a nuclis urbans seran amb la nova línia molt menys importants. I l’impacte visual queda “molt reduït i que concerneix casos molt concrets” que FEDA sí que accepta estudiar. Canviar pilones de lloc o soterrar la línia, tant des del punt de vista mediambiental com tècnic és altament complexe, han assegurat les fonts oficials consultades.

EL COMÚ

Els veïns estan especialment molestos amb la falta d’informació per part del comú. Creuen que els responsables comunals haurien d’haver estat més proactius en informar la població. En aquest sentit, segons les fonts veïnals consultades, la informació s’hauria publicitat de la forma que legalment tocava. Però, certament, que s’hauria pogut fer una millor comunicació sobretot perquè els afectats fossin conscients de l’exposició pública del projecte hi poguessin fer les al·legacions que consideressin escaients.

Un dels rètols apareguts al Forn de Canillo.

Relacionat

Neguit entre veïns del Forn de Canillo per l’inici imminent dels treballs d’una línia d’alta tensió

Segons els veïns, durant la reunió recentment celebrada, el cònsol menor de Canillo, Marc Casal, que hauria estat el representant comunal assistent a la trobada, en la qual també hi va ser per exemple el director general de FEDA, Albert Moles, s’hauria compromès a buscar una fórmula per poder compensar als veïns la devaluació dels immobles o dels terrenys urbanitzables.

Comentaris (2)

Trending