Neguit entre veïns del Forn de Canillo per l’inici imminent dels treballs d’una línia d’alta tensió

Els residents a prop d’on passarà el nou traçat de la xarxa que va de Grau Roig a Encamp lamenten no haver estat informats per una FEDA que deixa clar que s’ha fet l’exposició pública adient i que s’ha treballat perquè l’impacte sigui mínim

Un dels rètols apareguts al Forn de Canillo.
Un dels rètols apareguts al Forn de Canillo.

Una quinzena de propietaris d’immobles del Forn de Canillo estan unint esforços per fer sentir la seva veu i especialment el seu neguit davant el que sembla l’inici imminent dels treballs vinculats a la renovació de la línia elèctrica d’alta tensió entre Encamp i Grau Roig i que passa per la zona. Els veïns del lloc, també alguns de Prats, lamenten no haver estat informats directament ni per FEDA ni pel comú de la parròquia. I estan especialment molestos ara que s’han començat a posar les senyaitzacions respecte d’on ha d’actuar l’empresa adjudicatària dels treballs.

L’actuació que ha de servir per fer triplicar la capacitat de transport d’electricitat de la línia actual va lleugerament en retard si es tenen en compte els terminis anunciats fa uns mesos per la distribuïdora energètica del Principat. Amb tot, la renovació de la línia s’allargarà durant dos anys i mig i, per tant, hi ha marge de maniobra. En tot cas, els darrers dies han aparegut unes estaques amb uns rètols amb, entre altres, el logotip de l’empresa francesa Eiffage Énergie Systèmes, a qui FEDA ha encomanat els treballs, i s’han disparat totes les alarmes.

Els darrers dies han aparegut unes estaques amb uns rètols amb, entre altres, el logotip de l’empresa francesa Eiffage Énergie Systèmes, a qui FEDA ha encomanat els treballs

Els veïns asseguren no ser conscients que la línia havia de passar per allí i temen l’impacte que pot tenir el projecte, i la desforestació que pugui suposar. Però en aquest sentit, des de FEDA s’està tranquil. Les fonts oficials de la companyia consultades han explicat que els treballs ja es posen en marxa i que ho fan just després d’estar uns mesos en exposició pública un projecte molt ambiciós des del punt de vista energètic però, també, quant a l’impacte. I que no ha rebut al·legacions.

En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que la línia s’ha traçat molt bé i que les actuals pilones se substituiran una vegada la nova línia estigui acabada. Un dels elements destacats és que s’ha evitat de totes totes, segons FEDA, haver d’actuar en cap espai de propietat privada. Els veïns del Forn, però, consideren que alguns dels nous suports quedaran massa a prop dels nuclis habitats.

retol prats
Un dels rètols apareguts, en aquest cas a la zona de Prats.

Des de FEDA s’ha admès que hi haurà desforestació però que serà mínima en relació a moltes d’altres actuacions. En aquest sentit, s’ha explicat que hi ha un estudi d’impacte ambiental i paisatgístic que no tenen cap inconvenient de compartir amb el veïnat vist que s’ha fet un treball molt encomiable atès que s’ha evitat que s’hagi de fer una tala genèrica. Ben al contrari, s’ha fet un treball de formigueta per tal de seleccionar molt acuradament quins arbres cal realment retirar per la proximitat que acabarien tenint amb la futura línia.

Comentaris (2)

Trending