Els treballadors comunals rebran formació per detectar casos de violència de gènere

El protocol signat entre Govern i les set corporacions parroquials també inclou els canals per derivar les persones afectades i preveu que els cursos es facin principalment a empleats de departaments com Social, Joventut o Infància

Filloy ha signat el protocol amb els set cònsols.
Filloy ha signat el protocol amb els set cònsols.

Els treballadors comunals de serveis com ara les cases pairals, ludoteques, punts joves o esplais, entre altres seran formats per poder detectar casos de violència de gènere. Així ho han acordat les set corporacions i el ministeri d’Afers Socials, que han signat un protocol per a la coordinació a l’hora d’abordar aquestes situacions. El document també inclou com s’haurà d’actuar si es té la sospita que alguna persona és víctima de maltractaments en l’àmbit de la llar.

La reunió de cònsols celebrada aquest dimarts a la Massana ha servit, entre altres punts, per signar aquest protocol. El ministre, Víctor Filloy, ha explicat que es tracta d’un “instrument que ens permet treballar en diferents àmbits de la societat per estar atents a aquestes situacions que, malauradament, moltes dones pateixen”. Així, la voluntat és que aquells treballadors comunals que estan més en contacte amb la gent tinguin la formació adequada que els permeti tenir la capacitat de detectar possibles casos. Principalment, i com ha apuntat la mandatària d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, personal de departaments Socials, Infància i Joventut, entre altres.

El Govern treballa per tancar un acord per fer les formacions a la Uneversitat d’Andorra i que aquestes es puguin iniciar abans de finals d’any

“Ens permet treballar de forma real sobre el terreny perquè la proximitat que tenen els comuns amb la gent els pot permetre localitzar casos i els treballadors han de tenir clar els canals de derivació que hi ha”, ha manifestat Filloy. El ministre ha avançat que es treballa per tancar un acord amb la Universitat d’Andorra i que pugui començar aquestes formacions abans de finals d’any. 

Al seu entendre, aquests cursos poden ser claus en la futura localització de possibles situacions de violència de gènere. "Hi ha comentaris que, si no estàs prou format, poden passar per alt; en canvi,  si ho estàs, es pot despertar la inquietud”, ha apuntat.

A partir d’aquí, els comuns hauran de seleccions quins funcionaris o treballadors segueixen les formacions. “Som els primers que estem a davant de la ciutadania i tenim contacte amb moltes persones”, ha remarcat Marsol, que entén que “si el nostre personal pot detectar casos que no es veurien tan fàcilment sense aquesta preparació” s’ha de tirar endavant la iniciativa perquè “prevenir en aquests casos pot ser molt important”.

Filloy ha explicat que el protocol és una conseqüència directa de la Llei d’igualtat de tracte i la no-discriminació i de la Llei per a l’eradicació de la violència de gènere i la violència domèstica. Ha apuntat que “no ve determinat per un augment de casos” sinó pel desenvolupament d’aquests textos, així com dels convenis internacionals en la matèria. En definitiva, ha indicat “és una pas més en la lluita contra aquesta xacra”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending