Les torres d’Escaldes posaran a prova un subministrament d’aigua ja molt minso

Fa temps que Capesa busca una font a l’Obac per mirar d’augmentar una capacitat que pot quedar definitivament fora de joc amb les construccions que s’estan fent al Clot d’Emprivat

Edificis en construcció al Clot d'Emprivat.
Edificis en construcció al Clot d'Emprivat. Toni Solanelles

Que no tot el que lluu és or sembla evident. I que les torres d’Escaldes poden portar més d’un problema més enllà de les virtuts que tinguin, també sembla clar. Una vegada s’omplin -perquè sembla que almenys la majoria, que no vol dir totes, aniran endavant i es podran inicialment ocupar- les construccions que s’estan fent al Clot d’Emprivat, el subministrament d’aigua potable de la parròquia pot quedar seriosament condicionat. Fins a posar-lo en risc.

Diversos fonts, tant de l’entorn comunal com del ministeri de Medi Ambient, han confirmat que la capacitat d’aigua potable de la parròquia escaldenca és un maldecap i fa temps que està, en diverses fases de l’any, al límit. De fet, no és casualitat que en algunes ocasions s’hagi posat damunt la taula la possibilitat d’embrancar la xarxa d’Escaldes amb la d’Andorra la Vella, que té excedent d'aigua, o que Capesa (CAPEESA en puresa, la companyia pública de gestió del subministrament d’aigua de boca a la parròquia) estigui buscant una font a la zona de l’Obac.

No obstant això, les fonts consultades han assegurat que difícilment es podrà solucionar el problema amb una nova captació perquè a Escaldes, d’aigua, hi ha la que hi ha. La del Madriu se la reparteixen Capesa -i d’aquí surt la que subministra les llars escaldenques- i FEDA i l’altra de sabuda és que baixa pel riu Valira. De fet, han explicat les fonts consultades, hi ha dos problemes majors: volum i pressió. I cap dels dos és de fàcil resolució encara que ara per ara s’hagi anat passant. Qui dia passa, any empeny.

Quan els hotels de la parròquia estan plenament ocupats -malauradament ara fa mesos i mesos que això no passa- la problemàtica del volum es deixa notar. Per la pressió, en alguns moments, en urbanitzacions com a Can Diumenge, ja sorgeixen alguns que altres problemes. Si se li afegeix en un temps relativament curt de temps -entre dos i tres anys- l’ocupació d’un nombre elevat d’habitatges en gran mesura concentrats a la zona del Clot d’Emprivat, caldrà veure com respon la xarxa. O si tècnicament ja s’ha previst alguna solució en els nous edificis en construcció (bombes, dipòsits especials). Una prova més per a l’Andorra del futur imminent.

Comentaris (12)

Trending