Les segones jornades de bruixeria inclouen una vintena d’actes per arribar a un públic més ampli

La segona edició canvia de dates i s'iniciarà el 18 de setembre per acabar l'11 de novembre amb tres blocs: el literari i acadèmic, el popular i lúdic i el cinematogràfic i d'exposicions

Comentaris

Canòlich Ribot i Mireia Codina abans de la roda de premsa d'aquest dimarts.
Canòlich Ribot i Mireia Codina abans de la roda de premsa d'aquest dimarts. BRU NOYA

El comú de Sant Julià de Lòria organitza del 18 de setembre a l'11 de novembre les segones jornades de bruixeria d'Andorra. El certamen, que s'havia fet a finals d'agost i principis de setembre, canvia de dates i coincidirà amb el cap de setmana de la Vila Medieval que tindrà lloc els dies 22, 23 i 24 de setembre. Les jornades s'estructuren en tres blocs temàtics:  el literari i acadèmic, el popular i lúdic i el cinematogràfic i d'exposicions.

La cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina ha explicat que el canvi de dates i l'ampliació de continguts s'han fet després d'escoltar les opinions dels assistents a la primera edició que demanavem més tertúlies i xerrades. Una altra de les novetats serà el rodatge del curtmetratge 'El mal donat' d'Hèctor Mas i Alfons Casal que es projectarà durant les terceres jornades.

Les sessions també es transmetran en 'streaming' per mitjà del Youtube del comú lauredià. La cap del departament de Turisme, Canòlich Ribot ha subratllat que "hem adaptat també els horaris a la demanda de la gent" i ha recordat que Andorra "és un país amb molta tradició de bruixes".

El Pirineu va ser un dels epicentres de la cacera de bruixes europea que va inflamar el continent durant els segles XV-XVIII. Al llarg d'aquells anys, milers de dones van ser penjades a la forca o cremades a la foguera per uns tribunals allunyats de l'ordre del dret, després d'haver estat assenyalades pels seus propis veïns com a "bruixes" i "metzineres".

Els tres primers dies -18, 19 i 20 de setembre- es farà el primer bloc amb taules rodones, xerrades, conferències i de més actes amb aquest format. Entre elles destaca la conferència 'La caza de brujas en Navarra: del mito a la realidad històrica', d’Amaia Nausia Pimoulier, professora associada d’Història Moderna a la Universitat de Navarra. “Ens interessa molt tenir algú d’allà perquè ens expliqui com està la qüestió en una zona amb gran tradició de bruixeria”, ha explicat Ribot.

També hi haurà autors i il·lustradors que vindran a presentar el seus treballs i es farà un tast de productes locals del país com ara formatges, melmelades, ratassia... I el dimecres es durà a terme un projecte interpretatiu molt innovador al voltant de la bruixa, la dona i la mort a càrrec d’una artista molt polifacètica.

Comentaris (2)

Trending