La sanció a Saetde per la no obertura del refugi de l’Illa pot complicar la nova concessió

Medi Ambient va imposar a la societat la prohibició de contractar amb l’administració, mesura sobre la qual s’ha de pronunciar el Superior i no està clar si l’empresa es podria presentar al concurs si s’acaba confirmant el càstig

Pistes del Pas de la Casa-Grau Roig.
Pistes del Pas de la Casa-Grau Roig. Altaveu

El comú d’Encamp ha posat fil a l’agulla per llançar una nova concessió del domini esquiable del a parròquia. Evidentment, el final, entre cometes, més lògic seria que Saetde, ja sense presència accionarial de la corporació, fos qui s’emportés el futur concurs assegurant el futur de les pistes. Ara, però, un problema planeja sobre el procés: la sanció imposada pel ministeri de Medi Ambient a la societat arran del conflicte pel refugi de l’Illa. Cal veure si aquesta, en cas d’esdevenir ferma, impediria la participació de Saetde en el concurs.

Fonts consultades per Altaveu admeten que des del comú s’està seguint amb atenció tot el contenciós que mantenen Govern i Saetde, ara ja a tribunals. Tot es remunta al desembre del 2020. La societat, que llavors explotava el refugi, tot i que ja tenia clar que hi renunciava, va decidir no obrir-lo durant el desembre. Al·legava el fet que la pandèmia havia repuntat i posava l’exemple que, de fet, les mateixes pistes d’esquí estaven tancades per decisió governamental i molts hotels i establiments de restauració, també.

Una imatge exterior del refugi de l'Illa.

Relacionat

Medi Ambient expedienta Saetde per tancar el refugi de l’Illa aquest desembre

Medi Ambient, però, no ho compartia. I va expedientar Saetde. Multa econòmica i, també, i aquí rau el problema que ara podria afectar a les intencions del comú d’Encamp, prohibició de contractar amb l’administració. La decisió ha estat recorreguda per l’empresa que lidera Joan Viladomat avant la Justícia. Segons les fonts, Batllia ja s’ha pronunciat amb una primera sentència que ha desestimat les pretensions de la societat. El camí judicial, però, no ha acabat encara. Hi ha recurs al Superior i, ara, caldrà que aquest es pronunciï.

Des del comú s’està molt a l’aguait de quina sigui la resolució d’aquest procés judicial al mateix temps que s’avança en la feina prèvia per poder llançar el concurs de la concessió. Un primer pas, cal recordar, és sortir de Saetde. Vendre les accions de la societat ara en mans de la corporació. La valoració tant del preu d’aquests títols com del rescat de la concessió s’està fent amb economistes proposats tant des de l’administració parroquial com des de l’empresa.

Les fonts consultades han indicat que en aquesta primera operació, Saetde no hauria de tenir problemes per concórrer un cop les accions del comú es posin a la venda. S’entén que, en tot cas, seria una transacció de caràcter “civil”. Per tant, no afectaria una sanció “administrativa”.

Una classe d'esquí escolar.

Relacionat

‘Guerra’ Govern-Viladomat i els nens sense esquiar

En canvi, sí que es reconeix que podria haver un problema a l’hora de concórrer a la nova concessió. Per ara, no seria així, ja que la sentència de Batllia “encara no és ferma” i cal veure com es resol el recurs al Superior. Fins aquest no es pronunciï, Saetde pot contractar amb l’administració, com demostraria el fet que s’hagi pogut tancar un acord per a l’esquí escolar.

Els dubtes sorgirien en cas d’una resolució que validés definitivament la sanció imposada per Medi Ambient. Aquí ja caldria interpretar la llei i veure si un concurs per una concessió com la de pistes es veu o no afectat per a mesura. “No està del tot clar”, indiquen les fonts consultades, que també posen en relleu que no seria descartable una sentència favorable a Saetde tot entenen que, per un costat, la decisió de no obrir el refugi de l’Illa va tenir lloc en un moment de plena pandèmia i, també, la sensació que el càstig de prohibició de contractar pot ser exagerat. A banda, també recorden que a tràmit parlamentari hi ha una nova llei de contractació pública a través de la qual potser es pot aclarir aquest supòsit.

Comentaris (14)

Trending