‘Guerra’ Govern-Viladomat i els nens sense esquiar

Continua sense haver-hi acord sobre l’esquí escolar i el forfet extraescolar per l’enquistament de les diferències que mantenen l’executiu i l’empresari al tomb d’una sanció a Saetde per ‘abandonar’ el refugi de l’Illa

L’enfrontament entre el Govern i l’empresari de la neu Joan Viladomat estan posant en risc l’esquí per als infants. Hores d’ara no està gens clar que hi hagi l’acord necessari perquè aquest cap de setmana els escolars que ho desitgin puguin estrenar la temporada a través del tradicional forfet extraescolar. Cada any, a aquestes altures de la pel·lícula, o una mica abans, hi ha hagut estira-i-arronsa entre l’executiu de torn i Saetde. Enguany, però, la pugna està sent molt major. Enquistada i en un camí sense sortida hores d’ara.

Les diferents fonts consultades han assegurat que les diferències que mantenen l’executiu i el conseller delegat de Saetde són abismals. Hi ha una tensió molt elevada. Fins al punt que s’estarien fent contactes al més alt nivell -¿seria aquest el motiu pel qual el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, s’han absentat totalment o parcialment de la sessió del Consell General?- per intentar desencallar una situació que avui per avui continua bloquejada i que no garanteix en cap cas que aquest cap de setmana els escolars puguin estrenar la temporada amb el forfet extraescolar.

La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.

Relacionat

Vilarrubla afirma que l'esquí escolar no corre perill

Hores d’ara no hi ha acord ni sobre l’esquí escolar ni sobre el forfet extraescolar, que es negocia de manera conjunta. La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha anat assegurant els darrers dies que l’esquí escolar no està en perill. I que hi ha marge. Però són dues coses distintes que conflueixen en una de sola: l’administració abona uns diners a les estacions per facilitar l’accés als escolars a les pistes. D’una banda, aporta un tant per dia i per monitor en relació amb aquells estudiants que van a esquiar en horari lectiu i com a part de la formació escolar reglada. A més a més, el Govern subvenciona una part molt important, de l’ordre del 40%, del cost que es fixa del forfet extraescolar, que dóna dret a aquell escolar que l’ostenta a anar a esquiar a qualsevol estació durant tota la temporada incloent-hi els dies d’esquí lectiu.

EL PREU

El preu sempre és un element de negociació. El que cobren les estacions per l’esquí escolar en general “està fora de mercat”, segons fonts del sector. I aquest hauria estat objecte de negociació com cada inicia de temporada. Els operadors de les estacions, en el marc de la taula d’Ski Andorra, haurien collat més o menys, però l’entesa s’hauria acabat produint. Aquest aspecte, però, és ara “col·lateral”, segons que han explicat les fonts consultades, que han assegurat que el desbloqueig de la negociació, enquistada, es pot donar en qualsevol moment a partir del fet que és un enfrontament directe Govern-Viladomat.

¿I quin és el rerefons de tot plegat? La sanció, amb multa econòmica i prohibició de contractar amb l’administració, que el ministeri de Medi Ambient va imposar a Saetde per haver ‘abandonat’ el refugi de l’Illa abans que s’acabés la concessió

¿I quin és el rerefons de tot plegat? La sanció, amb multa econòmica i prohibició de contractar amb l’administració, que l’administració, en aquest cas el ministeri de Medi Ambient, va imposar a Saetde per haver ‘abandonat’ el refugi de l’Illa abans que s’acabés la concessió. Va ser l’hivern passat. Veient les restriccions de mobilitat, i tot i ser un servei públic, Saetde va tancar unilateralment el refugi. En conseqüència, el ministeri comandat per Sílvia Calvó, en tan què ministeri de tutela, va obrir el corresponent expedient i va multar l’empresa per incompliment de contracte.

I és aquesta sanció la que posa contra les cordes l’esquí escolar i que manté en tensió el Govern i Viladomat. L’empresari força la màquina, ja no per un augment del preu que reben les estacions, sinó perquè es deixi sense efecte la multa. I l’executiu es vol fer valdre i entén que amb qui pacta l’esquí escolar és amb Ski Andorra com a patronal de les explotadores de camps de neu. Ski Andorra té personalitat jurídica pròpia. Però les decisions s’hi adopten per consens. I la resta d’operadors no faran res mentre Viladomat s’enfili per les parets… del Govern.

Comentaris (16)

Trending