La rebaixa lineal de salaris tensa la corda al comú de Sant Julià

La corporació, que preveu acabar el 2020 amb un dèficit d’entre un milió i un milió i mig d’euros, acorda reduir un 10% el conjunt de la massa salarial dels càrrecs institucionals

Una sessió de comú a Sant Julià de Lòria.
Una sessió de comú a Sant Julià de Lòria. COMÚ DE SANT JULIÀ

La rebaixa lineal dels salaris dels càrrecs institucionals, és a dir, que a tots els components de la corporació se’ls retalli al tomb de 250 euros mensuals sia quina sia la seva remuneració, ha posat salsa en una sessió de consell de comú a Sant Julià que ha donat llum verd a la construcció d’un nou dipòsit al quart de Nagol. La minoria liderada per Cerni Cairat s’ha queixat de la tisorada i, especialment, del fet que no s’hagués consensuat.

A diferència de la resta de comuns, Sant Julià ha optat per aplicar una reducció global del 10% al conjunt de la massa salarial destinada als càrrecs institucionals i, a partir d’aquí, s’han tornat a assignar els salaris de tots els representants de la corporació. Això comporta una disminució no pas proporcional sinó d’uns 215 euros mensuals per a tots els electes. Cairat ha criticat la decisió. I ha lamentat que la rebaixa no s’hagués tractat en la pertinent comissió. A les dues persones que estan en qualitat de relació especial la rebaixa es fa d’acord amb el que estableix el decret del Govern. La retallada hauria de suposar, cada mes d'aplicació, un estalvi de 18.501,29 euros

Tots els càrrecs comunals cobraran al tomb de 215 euros mensuals menys sia quin sia el seu sou per les mesures de contenció arran de la Covid

El cònsol major, Josep Majoral, ha qüestionat el màxim representant de Desperta Laurèdia en el sentit que si considerava que cobrava poc, alhora que s’ha recordat que hi ha electes que no poden compatibilitzar la seva responsabilitat amb altres activitats professionals mentre que en el cas dels representants de l’oposició, tots els tres consellers sí que poden exercir altres feines. On sí que ha fet una mena de ‘mea culpa’ Majoral, i se n’ha excusat, ha estat de no haver debatut la rebaixa en la comissió, com pensava que havia fet. I és que, ha remarcat Cairat, va ser el mes d'abril que la minoria va fer la proposta de reduir la massa salarial i ara s'ha dut a terme sense ni tenir-los en compte, i aplicant una rebaixa, segons el conseller, que "per a la minoria suposa una reducció del 20% i per als cònsols de tot just el 5%".

La rebaixa es fa arran de les mesures de contenció per fer front a l'impacte de la Covid i anant en linea amb el dictat pel Govern. Cerni Cairat ha demanat que els diners que deixen de percebre els càrrecs institucionals es destinin directament a pal·liar els greus i perjudicis que la pandèmia està generant a les persones més desfavorides. En relació a això, el cònsol major ha afirmat que ara per ara no hi ha la idea de destinar els diners a una qüestió concrets sinó que la retallada computa com a menys despesa i, si fos el cas i hi ha necessitats socials, ja es faran les dotacions corresponents. Desperta Laurèdia ha lamentat que al final la retallada serveixi “per quadrar comptes”.

La sessió comunal, que ha tingut en la retallada de salaris el seu punt més calent, també ha servit per fer una repassada a la situació financera comunal a partir de la liquidació pressupostària del primer semestre. En aquest sentit, i a nivell de projeccions, el comú de Sant Julià preveu tancar el 2020, si l’evolució financera continua en els nivells dels primers sis mesos de l’exercici, amb un dèficit d’entre un milió i un milió i mig d’euros.

El dipòsit

Durant la sessió també s’ha donat llum verda a una de les inversions que tot i la reconducció pressupostària per fer front a l’impacte de la Covid es va deixar clar que calia afrontar sí o sí aquest mateix curs: la construcció d’un dipòsit al quart de Nagol. No es farà tot el que s’hauria d’arribar a fer. Però amb una injecció de 600.000 euros en xifres rodones es donarà sortida a les necessitats més urgents.

Tot i que ara per ara Nagol no tenia problemes d’abastiment d’aigua, el fet que hi hagi la previsió immediata de rebre per part del comú algunes urbanitzacions privades, davant la possibilitat que en aquestes promocions hi vagin a viure nous habitants, calia tenir els dipòsits apunt. Encara que sigui de manera parcial, el fet de tirar endavant el projecte ja atorgarà un ampli marge de maniobra.

Comentaris (1)

Trending