Les proves d’ADN als gossos seran obligatòries a partir del 2022

El cònsol menor de la capital, David Astrié, defensa el genotipatge dels animals i recorda que s’estableix a un reglament de Govern que han de complir tots els propietaris

Dos gossos jugant.
Dos gossos jugant. ARXIU

Avís clar i rotund des del comú d’Andorra la Vella a aquells propietaris de gossos que es neguin a realitzar les anàlisis d’ADN als seus animals: la mesura està establerta en un reglament de Govern. Per tant, és obligatòria a partir del 2022. Des de la corporació, es defensa que la mesura serà de gran utilitat, més enllà de poder identificar els incívics que no netegen els excrements. De fet, s’ha indicat que l’enviament de cartes han permès identificar fins a 300 mascotes que estaven mortes, tot i estar oficialment donades d’alta.

El cònsol menor de la corporació, David Astrié, ha sortit al pas de les crítiques d’alguns propietaris, que es mostraven especialment indignats amb el fet que hagin d’assumir una part del cost de les proves. Els comuns pagaran, fins a l’agost, el cost de les anàlisis -prop de 30 euros-. En canvi, els amos dels gossos hauran d’abonar les despeses de l’extracció de mostres, uns 18 euros. I la resposta ha estat clara: qui no vulgui fer-ho enguany, ho haurà de fer igualment, i pagant tot, el 2022.

La nova campanya a la plataforma de change.org

Relacionat

La ‘guerra’ entre els comuns i Taxa 0 torna a esclatar

I és que, ha recordat Astrié, “hi ha un reglament de govern que obliga al fet que tots els gossos han d’estar genotipats a partir de llavors”. Per tant, sense dir-ho obertament, l’avís està clar: qui no ho faci s’arrisca a sancions.

Des del comú de la capital s’ha defensat la mesura, tot indicant que persegueix diferents objectius. Un, sempre s’ha dit, poder determinar de quin gos és una tifa que no s’hagi recollit i, d’aquesta forma sancionar l’incivisme del seu propietari. A la vegada, també permetria identificar animals que s’hagin perdut o hagin estat abandonats. “La implementació pot ser costosa però servirà per a molt”, ha destacat Astrié, que també ha desmentit que sigui una mesura poc eficaç, com asseguren els seus detractors. “Sempre hem dit que com més gran sigui el nombre de mostres, més èxit tindrà el programa”, ha recordat.

La Perla i el Pitufo van morir fa més de quinze anys però la seva propietària ha rebut les cartes.

Relacionat

Pagar la taxa per gossos morts?

El cònsol menor ha aprofitat per disculpar amb aquelles persones que han rebut la notificació de la posada en marxa de la taxa de tinença quan el seu animal fa temps que està mort. Ha posat en relleu que la iniciativa “és nova i comporta algunes dificultats com aquesta”. Per això, ha volgut “excusar-se” amb els afectats, tot i que ha destacat, també, que “a Andorra la Vella hem depurat uns 300 gossos censats i que ja no existeixen”.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending