Andorra la Vella estrena la piscina dels Serradells com a exemple de superació de l’adversitat

(AMB VÍDEO) Gairebé tres anys després del malaurat incendi, la capital inaugura la reconstrucció d’un, ara, majestuós recinte aquàtic -que serà operatiu a partir de l’1 de setembre- de dimensions olímpiques encara amb l’emoció pel neguit viscut el 22 de novembre del 2018

Injauguració Serradells

“Menys la mort, tota la resta, si s’hi posa força i ganes es pot superar.” Més o menys aquest ha estat el missatge de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, després de l’acte institucional de reestrena de la piscina olímpica dels Serradells, que ha estat objecte d’una profunda remodelació obligada per l’incendi que en gran mesura la va destruir el 22 de novembre del 2018. Marsol ha posat en marxa la nova etapa del nou Serradells com un exemple de superació de l’adversitat.

De fet, així ho diu la placa que es col·locarà en una de les columnes que hi ha a toca del vas olímpic. Marsol ha afirmat en el discurs previ a l’estrena institucional de la piscina que la jornada d’aquest dijous “és un dia d’emocions, d’agraïments, però sobretot una jornada festiva”. De fet, d’agraïments n’ha repartit molts. Marsol, amb el cònsol menor, David Astrié, i el conseller d’Esports, Alain Cabanes, ha descobert la placa inaugural, en què entre altres s’hi diu que la reconstrucció de la piscina és un exemple de com “sobreposar-se a l’adversitat”.

Fins a l’1 de setembre el recinte aquàtic cobert no estarà operatiu per al públic en general, però aquest dijous, en l’avantsala de la festa major de la capital, uns pocs centenars de persones ja han pogut fer un tastet de la impressionant nova piscina. Realment el recinte es mostra esplèndid, majestuós. Més enllà de la suada que han hagut de fer tots els presents, que després han pogut gaudir d’un refrigeri a l’exterior, a tocar la piscina descoberta, que també serà objecte d’una reforma aquest hivern, poc o molt tothom ha quedat bocabadat en veure les noves instal·lacions.

Autoritats comunals davant l'entrada del centre esportiu dels Serradells.
Autoritats comunals davant l'entrada del centre esportiu dels Serradells. T. S.

Formalment, la piscina l’han estrenat tres esportistes de primer nivell, els especialistes en natació sincronitzada Gemma Mengual, ja retirada de l’alta competició però en plena forma, i els actuals membres del combinat espanyol de la disciplina Emma Garcia i Pau Ribes. Mengual, múltiple medallista olímpica, ha pogut contemplar de primera mà l’espectacular canvi del recinte. Com a ‘sirena’ principal de l’equip que al seu dia va entrenar Núria Tarrés, ja havia preparat més d’un campionat als Serradells. Però ha fet notar que l’alçada es nota.

ANTICS CÒNSOLS, CAP DE GOVERN

Marsol i el seu equip actual han volgut implicar en la reinauguració de la piscina tot de gent d’allò més significativa en la història dels Serradells. Des dels cònsols Manel Pons i Ton Cerqueda, que juntament amb el conseller d’Esports i president llavors del COA Josep Maria Cosan van posar la primera pedra al recinte el 1991 a membres d’altres corporacions com Lluís Viu o els companys que la cònsol tenia el mandat passat, quan hi va haver l’incendi. També el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, han estat presents a l’acte.

En presència de cònsols i consellers de mandats anteriors, i del cap de Govern o la ministra d’Esports, desenes de persones de clubs i entitats de la parròquia han presenciat l’acte inaugural amb l’actuació dels nedadors Gemma Mengual, Pau Ribes i Emma Garcia

La cònsol s’ha emocionat en recordar els fets del novembre del 2018 gairebé tant com aquell dia. “Encara se’m posa la pell de gallina”, ha reconegut públicament tot tenint un record “per un dia molt difícil”. Marsol, calor a banda, estava pletòrica. “Celebrem plegats la finalització de la reconstrucció i la inauguració de la reforma integral que es va veure truncada per aquell accident” però que ara permet oferir “una imatge més moderna i sobretot més sostenible”.

Marsol ha tingut agraïments per moltes persones. Algunes d’anònimes, altres amb noms i cognoms. Però ha parlat dels bombers, del personal del comú, dels monitors i responsables de l’escola bressol que van haver d’evacuar la mainada el dia de l’incendi. S’ha referit a agents de circulació o a la cap del departament d’Urbanisme comunal. Fins ha agraït la col·laboració dels cònsols de les altres parròquies per haver contribuït a cedir espais per als usuaris dels Serradells. O per als responsables educatius de les escoles, que també han obert els seus recintes per poder-hi fer les activitats que no s’han pogut fer durant anys als Serradells.

WhatsApp Image 2022 08 04 at 8.13.02 PM
Una vista de la nova piscina.

“Això és l’obra de tots”, ha ressaltat la mandatària comunal, que s’ha vanagloriat del fet que “hem comprovat com en moments difícils som capaços de col·laborar i ajudar-nos, i aquesta és la grandesa del nostre petit país”. Per tot plegat, ha considerat la jornada d’aquest dijous de “dia especial” i de celebració de “l’inici d’una nova etapa”, tot remarcant que els Serradells, trenta anys després de la seva posada en marxa per primera vegada, és “tot un referent per Andorra la Vella i per al país”.

OBRES I ASSEGURANCES

Aquest dijous definitivament s’han tancat divuit mesos d’obres. Els treballs formals es van posar en marxa el febrer de l’any passat. Ja abans s’havia començat a netejar tot l’interior, que havia quedat cobert de cendre i del sostre que l’incendi va fer desprendre. Però que no es va poder tocar abans perquè els perits de les companyies asseguradores van haver de fer les seves avaluacions. I és que a l’inici hi va haver un conat de conflicte judicial. Finalment es va poder salvar.

“Això és l’obra de tots”, ha ressaltat Conxita Marsol, que s’ha vanagloriat del fet que “hem comprovat com en moments difícils som capaços de col·laborar i ajudar-nos, i aquesta és la grandesa del nostre petit país”

I per això també Marsol ha agraït l’esforç i comprensió de les assegurances. La cònsol ha assegurat que hores d’ara, de tota la inversió feta, de més de quatre milions d’euros, només queden 750.000 euros en l’aire, pendents de les últimes certificacions. Però també ha mostrat el seu convenciment que no sorgirà cap pega insalvable i tot es resoldrà de bona manera com es va pactar després d’aquell conat de judicialització del cas que hi va haver el maig del 2020 després que les parts no es posessin d’acord sobre qui havia d’assumir els costos de l’incident. I és que el foc va prendre en unes obres a mig fer i van cremar el que s’havia construït i molt més.

I tot i el record al malaurat passat i amb l’emoció a flor de pell, Marsol parlava d’il·lusió. De festa. Que hi ha un estira-i-arronsa amb la federació de natació per la utilització de la piscina… “ja s’arreglarà tot i la podran utilitzar”. Que hi ha usuaris que es queixen perquè amb l’entrada en servei de la nova piscina s’encarirà l’abonament? Doncs no n’hi ha per a tant. “Crec que pel servei que donem i la qualitat de la instal·lació” els preus, ha vingut a dir la cònsol, estan més que ajustats. I l’estiu que ve, hi haurà nova la piscina exteriors. Dos per un. I a remullar-se de valent. Aigua beneïda per simbolitzar l’esforç de molta gent i exemplificar la superació, tornem-hi, de l’adversitat.

REPORTATGE GRÀFIC: EDUARD ROS

FOTO DE PORTADA AMB GEMMA MENGUAL EN PRIMER TERME: TONY LARA / COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

Comentaris (5)

Trending