El Pas segueix sense visitants i molts interrogants en la segona jornada d’obertura de la frontera

L’afluència ha estat millor que dissabte, però molt per sota de l’esperada i, en la majoria de casos amb turistes que limitaven l’estada al temps bàsic per comprar tabac i alcohol

Els carrers del Pas segueixen sense gaire afluència de francesos.
Els carrers del Pas segueixen sense gaire afluència de francesos.

La segona jornada d’obertura de la frontera francesa pels residents als departaments veïns no s’ha traduït tampoc en una gran afluència de visitants al Pas de la Casa. Algun més que dissabte ha arribat a la localitat encampadana, però molt lluny del que seria habitual en un diumenge normal. Els comerços segueixen oberts a l’espera que els dies vinents millori la situació però, de moment, amb facturacions molt baixes. Hi ha molts dubtes sobre si es pot passar o no i, sobretot, en quines condicions.

Cert. La jornada ha estat més animada. No pas, però, per tirar coets. Alguns visitants més que dissabte sí que han anat al Pas, centrant les seves compres en els productes habituals -tabac i alcohol-. Una afluència, però, lluny de l’esperada pels botiguers quan es va conèixer la relaxació de les mesures restrictives per travessar la frontera pel que fa als residents a l’Arieja i als Pirineus Orientals.

El president de la Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié, apunta que “millor això que la frontera tancada” però admet que, almenys aquest cap de setmana, les expectatives eren millors que la realitat. Tot i això, apunta que “com a mínim ens hem pogut activar” i confia que l’evolució els dies vinents sigui positiva, tot remarcant que la carretera, aquestes dues jornades, no ha estat pas en les millors condicions.

Les botigues que han obert han tret als seus treballadors dels ERTO. Això sí, de forma prudent. Algunes, només una part de la plantilla. Altres, canviant les suspensions de jornada per reduccions de jornada

Les botigues que han obert han tret als seus treballadors dels ERTO. Això sí, de forma prudent. Algunes, només una part de la plantilla. Altres, canviant les suspensions de jornada per reduccions de jornada. I és que, davant la incertesa que viuen actualment, han preferit veure com funcionava els primers dies d’obertura de la frontera. De moment, no gairebé. Amb prou penes s’assoleixen facturacions de 500 euros diaris en comerços que estaven acostumats a, com a mínim, doblar aquestes xifres.

De fet, hi ha molts dubtes sobre si es pot passar o no. I en quines condicions. Els veïns i comerciants del Pas de la Casa consultats asseguren que urgeix una campanya d’Andorra Turisme a les regions franceses més properes en relació amb la nova situació. Si és que hi ha nova situació. Perquè hi ha alguns visitants francesos -o millor dit, ciutadans francesos que pretenien accedir al Principat- que han estat obligats a girar cua. Es permetria el pas només per fer compres de productes essencials o que no trobin a 20 quilòmetres a la rodona dels seus domicilis.

Un aparcament del Pas pràcticament buit.
Un aparcament del Pas pràcticament buit.

Altres, però, han pogut arribar a la localitat encampadana omplint el formulari que és necessari dur. Solament fent constar en el document que es pretén arribar al Pas per fer-hi compres i mostrar el formulari a l’autoritat que eventualment el requereixi durant el trajecte, en molts casos n’hi ha hagut prou. També a la inversa és el mateix. Per accedir en territori francès des d’Andorra cal haver omplert el mateix formulari en el sentit invers. Fonts duaneres andorranes han explicat que durant la jornada de dissabte es van rebre moltíssimes trucades interessant-se per la situació. Una de cada cinc trucades, més o menys, procedia de gent del Principat interessada en poder sortir del país.

La benzinera de Gasopas, sense cap client.

Relacionat

El Pas es desperta desert tot i l’obertura de frontera als residents a l’Arieja i Pirineus Orientals

Per les xarxes socials han estat diverses les persones que han advertit que els duaners francesos estarien advertint de multes de 135 euros. Els dubtes són molt elevats. I s’espera que aclarint la situació, a poc a poc aquesta propera setmana es vagin generant l’interès necessari perquè el cap de setmana vinent hi hagi un comportament del visitant francès molt millor del que hi ha hagut aquest cap de setmana. El diumenge millor que dissabte, sí. Però, amb tot, molt lluny de les expectatives i encara més lluny del que hauria estat un cap de setmana prepandèmia.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending