El París de la Belle Époque aterra a Escaldes

El centre d’art de la parròquia acull, fins al 25 de setembre, una col·lecció d’obres de l’artista francès Toulouse-Lautrec

L'exposició de Toulouse-Lautrec al Centre d'Art d'Escaldes
L'exposició de Toulouse-Lautrec al Centre d'Art d'Escaldes

Cabaret, burgesia, prostitutes, circ i les relacions humanes formen el mosaic de l’obra de l’artista francès, Toulouse-Lautrec. Un recull de l’extensa obra del pintor s’ha estrenat avui al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, que l’acollirà fins al dia 25 de setembre. Concretament, a l’exposició es podran veure una mostra dels seus gravats més característics, on els elements que componen les seves pintures s’acompanyaran de diverses activitats organitzades perquè els visitants es puguin conèixer millor la persona darrere l’art.

“Continuem treballant amb la cultura andorrana, però estem molt contents d’apostar per un artista de renom, perquè la ciutadania pugui gaudir d’aquesta exposició de gran qualitat”, apuntava la cònsol major, Rosa Gili, a la inauguració de l’exposició. “L’obra de Toulouse-Lautrec pot servir, des del passat, per explicar el present. La figura de l’artista es mou en un món molt canviant, tal com passa amb l’actual”, explicava Rosa Perales, comissària de l’exposició.

La col·lecció que s’exhibeix al Centre d’Art escaldenc és propietat de la italiana Elisa Moretti, és una de les més completes per la varietat que conté i, a més, es tracta d’edicions limitades. En aquest cas, es poden observar gravats que recorren la bohèmia de Montmartre, des d’una visió de les relacions personals i distorsionades d’un artista que se sentia repudiat pel seu voltant. “Toulouse-Lautrec conviu amb prostitutes i veu aquest món des de dintre i sense sentir-se jutjat. Un altre punt molt important de les seves obres és la dona, sobretot, les relacions entre dones que reflecteix a les seves pintures”, explicava Perales.

Però, Toulouse-Lautrec és molt reconegut pels seus cartells, principalment, per aquells que va realitzar per a l’afamat Mouline Rouge. Segons ha explicat Perales, l’artista va refermar, en el seu moment, diferents elements bàsics que s’utilitzen a la publicitat actual. Tot i això, aquest recull mostra una altra cara del pintor, la seva part més irreverent. Perales també ha volgut posar en relleu la forma en què l’exposició ha estat decorada, amb diferents elements que es corresponen amb el que va ser la vida de l’artista, “era un gran amant d’Anglaterra i les parets han estat pintades de color ‘roig anglès’, que també s’utilitzava als cabarets per destacar les zones on es feien les actuacions”.

Tota l’exposició estarà reforçada amb diferents activitats, perquè el públic pugui donar una ullada diferent de les obres i tenir una visió més en profunditat del que era l’època i la vida de l’artista. A més de visites nocturnes i tallers per als més petits, s’ha preparat un taller de tast d’absentes, beguda típica en l’ambient de Toulouse-Lautrec i un taller de Can can.

Etiquetes

Comentaris

Trending