Ordino preveu pel 2022 uns comptes de 14,69 milions confiant en la recuperació i amb 3,6 d’inversió

El comú estima un dèficit de 3,39 milions a assumir amb romanents de tresoreria i 555.000 euros amb nou endeutament en un pressupost que posa negre sobre blanc les sancions per les absències a plens o comissions dels consellers

Les dependències del comú d'Ordino.
Les dependències del comú d'Ordino.

El comú d’Ordino té previst presentar un pressupost per al 2022 que s’eleva a 14,69 milions d’euros, el que suposa un increment del 4,96% en comparació al del present exercici. D’aquests, es vol destinar 3,61 a inversió, amb, entre altres actuacions, les millores per evitar filtracions al parc de la Covanella o la remodelació del casc antic. El projecte també inclou l’article que permetrà reduir el sou a aquells consellers que faltin en excés a plens o a reunions de comissió.

Així es desprèn del text que, inicialment, s’havia de validar en la darrera sessió de comú, ara fa unes setmanes, i al qual ha tingut accés Altaveu. Finalment, però, caldrà esperar a un proper ple extraordinari, perquè no ha arribat encara un informe del Tribunal de Comptes. Els números ordinencs per a l’any vinent ja confien en una certa recuperació de l’economia parroquial després de la pandèmia i, per això, s’incrementa la previsió d’ingressos fins als 11,29 milions d’euros, en comparació als 10,17 que s’havien previst pel 2021. En aquest àmbit, s’espera que s’incrementi la recaptació impositiva, tot i que també hi ha certs preus públics que s’apujaran, com ara els abonaments dels aparcaments amb barrera, les targetes per a les zones verdes o la taxa d’obertura de comerços, entre un 2,5% i un 6%.

Entre els projectes previstos hi ha la millora de la zona del parc de la Covanella o una remodelació al casc antic del poble

En canvi, el comú preveu destinar a despeses fins a 14,69 milions. D’aquests, 3,61 en inversions. Per tant, la previsió és que es generi un dèficit de 3,39 milions. Bona part d’ell s’assumirà amb els romanents de tresoreria (2,8) però caldrà recórrer a nou endeutament (555.000 euros) per acabar de fer net.

Pel que fa a les inversions, una partida important serà la que es destini a la mancomunitat de serveis (677.000 euros). Altres actuacions destacades serà la que es durà a terme al parc de la Covanella per solucionar els actuals problemes de filtracions (525.390 euros), la remodelació del casc antic (225.000), intervencions al comú antic i al nou (133.500) o la compra de terrenys (250.000). També es preveu gastar 225.000 euros en millores al camí del riu de Sornàs i a la cruïlla d’accés al poble. Els comptes també preveuen la partida que haurà de servir per impulsar l’estudi sobre els usos que es poden donar a l’hotel Casamanya.

Des del comú, es preveu que, malgrat haver de demanar mig milió en nou endeutament, aquest es mantingui sota control. De fet, com que s’anirà pagant préstecs anteriors, s’hauria d’acabar l’exercici amb millors xifres que les previstes pel tancament del 2021. A 31 de desembre, la majoria calcula que s’estarà a un 111,3% del límit legal i que un any després s’haurà aconseguit guanyar marge: 110,15%.

La part dispositiva dels comptes també impulsarà una advertència que s’ha anat fent els darrers mesos: la retallada salarial d’aquests consellers que acumulin excessives faltes  als plens o bé a les comissions de treball. Així, l’article 15 del text, que regula les “retribucions del personal i gratificacions”, estableix que “les absències no justificades a les reunions convocades podrà produir, per acord de la Junta de Govern, una reducció de les retribucions” que serà del 50% si no s’assisteix al 50% de les reunions convocades en un trimestre. Si al següent es reincideix, la retallada pujaria al 90%. També s’avisa que “els motius justificatius han de ser de força major” i, per tant, no es consideraran vàlids “motius de caire laborals propis”.

Comentaris (2)

Trending