Ordino amplia la bonificació per a la construcció d’habitatges de lloguer fins al 90%

Totes les formacions polítiques comunals han donat suport a la iniciativa que consideren “bona”, tot i no tenir mecanismes per controlar si es reverteix en el preu final

La sessió de Consell de Comú d'Ordino.
La sessió de Consell de Comú d'Ordino.

Ordino oferirà, a partir d'ara, una bonificació del 90% a aquelles construccions destinades a habitatges de lloguer. Una mesura que redueix l'impost, però que no es podrà controlar des del comú si repercuteix en el preu final per no tenir competències. A més, el foment del reciclatge també ha tingut el seu protagonisme després que la màquina que premiava per envàs hagi esgotat la partida pressupostària.

El Comú d’Ordino ha aprovat per unanimitat, aquest migdia en sessió de Consell, la modificació de l’Ordinació tributària que permet a la corporació bonificar fins al 90% la construcció de pisos destinats a lloguer. D’aquesta manera, la reducció de l’impost passa del 75% al 90%, el màxim que permet la Llei de Finances.

Una iniciativa amb la qual l’ens comunal “vol facilitar al màxim que es construeixin pisos de lloguer” i “construir la parròquia que volem de cara un futur”, com ha assegurat la seva el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés. En aquest sentit, des de X’Ordino, Enric Dolsa, ha assenyalat que “es tracta d’una mesura molt bona perquè el propietari o el promotor en qüestió tindrà menys cost quant a les despeses de construcció”.

“Es tracta d’una mesura molt bona perquè el propietari o el promotor en qüestió tindrà menys cost quant a les despeses de construcció”

Una major facilitat per impulsar habitatges de lloguer, però que des de la corporació no es podrà tenir cap control si repercuteix o no en el preu final i és que “s’escapa de les competències comunals”, ha puntualitzat Mortés. En la mateixa línia, Dolsa ha indicat que l’ens “no es pot controlar això. Aquest país és un mercat lliure”.

Des de Movem Ordino, Sandra Tudo, ha anat més enllà i ha emfatitzat la necessitat de realitzar polítiques en aquest àmbit “per ajudar sobretot al jovent, que se n’ha d’anar de la parròquia”. Accions locals que s’haurien de complementar amb mesures des de l’administració general que per Tudó “no ho ha fet”, ja que “sempre es mira a curt termini. S’ha d’agafar consciència del país que volem, per sobre dels interessos personals”. “Hi ha una part important a legislar per part del govern” en aquesta matèria, ha conclòs.

De moment, Mortès ha avançat que tenen dos projectes d'habitatges de lloguer sobre la taula. Es podran beneficiar aquells que entrin a partir d'ara per a construir edificacions de nova planta o ampliació d'immobles ja existents, però destinats a aquest ús en concret.

“Sempre es mira a curt termini. S’ha d’agafar consciència del país que volem, per sobre dels interessos personals”

D’altra banda, la consellera de Movem Ordino també ha demanat per les polítiques de foment de reciclatge, fent referència a l’exhauriment de la partida pressupostària per a la màquina que compensava en vals per reciclar. En aquest sentit, Tudó s’ha mostrat crítica amb la iniciativa, ja que per ella “pagar per reciclar no és una bona mesura”. De fet, per la representant socialdemòcrata, "els esforços s'han d'encaminar en reduïr els residus". En tot cas, ha reconegut l’èxit de la iniciativa, però ha lamentat que “els nens s’ho hagin pres com un joc”.

Fins al setembre, les persones que encara disposen de vals els podran fer servir als comerços de la parròquia i, després, es valorarà amb ells l’impacte que ha tingut la iniciativa i si es dona continuïtat fent algun replantejament.

Etiquetes

Comentaris

Trending