L’oposició demòcrata d’Escaldes denuncia l’“opacitat” del comú

Els tres consellers de la minoria reclamen a Gili que la corporació se sumi al fons solidari de Govern, exigeixen informació en general i estan a l’expectativa de quins projectes es poden aturar

Compareixença dels representants de la minoria demòcrata d'Escaldes.
Compareixença dels representants de la minoria demòcrata d'Escaldes. Toni Solanelles

L’oposició demòcrata al comú d’Escaldes treu foc pels queixals davant la manca d’informació que tenen procedent de la majoria socialdemòcrata. Els tres consellers de la minoria, Miquel Aleix, Núria Barquín i Jordi Vilanova, han denunciat l’“opacitat” amb la qual al seu entendre està actuant l’equip liderat per Rosa Gili. I tot defensant el sanejament financer de què gaudeix la corporació escaldenca, han demanat a l’equip de govern que se sumi al fons solidari de Govern sense que això tregui que des del comú es puguin també fer accions socials per afavorir els més afectats per la crisi.

Aleix, Barquín i Vilanova han estat molt crítics amb la majoria socialdemòcrata perquè ni es convoquen pràcticament comissions ni es facilita, han assegurat, cap informació. Qui va ser candidat a cònsol major i ara cap de la minoria ha afirmat que “jo ja vull entendre que segur que aquesta pandèmia sobrevinguda ha alentit la bona marxa del comú” i que “posar un equip en marxa” no sempre és fàcil. Però que hi ha massa coses, a parer de la minoria, que no són de rebut.

Els representants de Demòcrates han recordat que la corporació gaudeix d'una molt bona salut financera amb 14,2 milions d'euros de tresoreria i lamenten que no se sàpiga res ni del marc pressupostari ni del pressupost

En aquest sentit, segurament el més expressiu ha estat un Vilanova que ha assegurat que “sense informació no podem opinar, ni valorar, ni treballar, ni ajudar a la majoria, que això és el que volem”. Ha deixat clar que al final del camí, és l’equip de govern qui pren les decisions, però que no els sembla gens bé que se n’hagin d’assabentar de les decisions comunals pels mitjans de comunicació. “Jo vaig saber pel telenotícies això del fons solidari dels 2,5 milions d’euros”, ha exclamat Núria Barquín. Els tres han lamentat que més enllà d’una xifra no se sap si hi ha un reglament per establir els criteris per poder acollir al pla solidari. De fet, no tenen coneixement ni que hi hagi criteris ni pla.

Vilanova ha posat de relleu el fet que el comú d’Escaldes sigui “l’únic de tot el país que no ha lliurat al Tribunal de Comptes” el marc pressupostari. I que tampoc no se sap res del pressupost per al 2020. També Aleix ha lamentat que es prescindís tan ràpidament de tot el personal de confiança, majoritàriament caps d’àrea, de l’anterior equip. “Va ser un error”, ha assegurat tot emfatitzant que “no tenim pressupost, no tenim actes de la junta de govern”. Miquel Aleix també s’ha mostrat a l’expectativa de quins projectes -i ha citat l’embelliment de Fiter Rossell o de la zona del passeig Valira; o fins i tot el pàrquing Escaler- podrien arribar a cancel·lar-se o, almenys, a ajornar-se.

Recreació de com hauria de quedar l'aparcament Escaler.

Relacionat

El comú d’Escaldes es planteja ‘desactivar’ el pàrquing Escaler

I bona part de la compareixença, a banda de per destacar la manca d’informació que rep la minoria que “té deu vots menys”, ha recordat en un parell d’ocasions Vilanova, ha estat també per insistir en la importància que el comú d’Escaldes participi en el fons solidari de Govern. En aquest sentit, qui ja va ser conseller comunal a la majoria el mandat passat ha remarcat la capacitat de tresoreria de què disposa el comú, 14,2 milions d’euros segons els càlculs que ha exposat. “El comú està sanejat i té un ampli marge de maniobra”, ha dit Vilanova.

Vilanova i Barquín han destacat sobre manera la necessitat que “el comú d’Escaldes ha de ser solidari” i com ja havia fet també la consellera comunal, Miquel Aleix ha destacat que “no es tracta de partits ni d’ideologies” sinó “d’un tema d’esforç nacional” que ja ha estat canalitzat pel Govern. Els consellers han explicat que ja estan d’acord que el capítol social del comú escaldenc creixi, “i ha de ser així”, ha remarcat Vilanova, però sempre que puguin saber per on van els trets i que es col·labori també amb el Govern.

Comentaris

Trending