Dos milions d’euros i vuit mesos d’obres per canviar el ‘look’ de Soldeu l’any que ve

El comú de Canillo licitarà el setembre els treballs de remodelació del carrer Major que es faran de forma paral·lela als del carrer de les Terres de forma intensa a partir del maig del 2023

Una reproducció de com quedaria el carrer Major després de les obres.
Una reproducció de com quedaria el carrer Major després de les obres. comú de canillo

El nucli antic de Soldeu, amb el carrer Major com a epicentre, canviarà d’imatge de manera important. Ho farà durant l’any que ve. El comú de Canillo licitarà les obres de millora de serveis i embelliment durant el mes que ve. La feina grossa, però, no s’iniciarà fins al mes de maig i hauria d’estar acabada abans de la temporada hivernal 2023-2024. La previsió inicial de la corporació és invertir al tomb d’un milió d’euros en el pressupost d’aquest any i un milió més al de l’any que ve.

Els detalls de l’actuació els han exposat els cònsols, Francesc Camp i Marc Casal, i el cap d’obres comunal, Nadal Gili, en una reunió de poble del veïnat de Soldeu en què hi han assistit una vintena llarga de ciutadans. Més enllà de l’obra, que suposa també la millora de les canalitzacions soterrànies d’aigua -per part del comú, amb els conductes de la separativa: pluvial, residual, potable- i d’energia -FEDA- i comunicacions -Andorra Telecom-, els veïns han mostrat el seu neguit respecte al consum d’aigua i la connexió amb la xarxa de calor d’Ecoterm o amb l’incivisme que puntualment es viu al nucli.

“Hem combinat el terra amb la pedra resistent i unes franges d’asfalt. Hem mirat de combinar la part funcional amb l’embelliment”, afirma el cònsol Camp, que considera prioritària la intervenció

Camp ha explicat que fins ara ha estat el sector privat de Soldeu que ha fet un esforç molt important que no s’ha vist compensat per la inversió pública. I que amb l’actuació que ara es projecta la balança s’equilibrarà. El cònsol ha explicat que amb la intervenció a Soldeu es dona compliment a un compromís electoral més enllà que és una necessitat. I ha admès que les previsions inicials a nivell econòmic pot ser que es vegin superades per l’encariment dels costos de la construcció. Si augmenta la despesa, l’obra es farà igualment. “És prioritària i farem el necessari per executar el projecte”, ha assegurat el cònsol.

Nadal Gili ha explicat que el projecte inicial data dels anys 2017-2018 i s’ha aprofitat el temps que ha passat per “fer-lo més bonic posant-hi més pedra, més detall i mirant que sigui més durador”. “Hem combinat el terra amb la pedra resistent i unes franges d’asfalt. Hem mirat de combinar la part funcional amb l’embelliment”, ha destacat el cònsol, que ha deixat clar que encara hi ha aspectes que s’han d’acabar de decidir amb els veïns, com si es permet l’accés de vehicles o no en alguns punts. Els assistents a la trobada s’han mostrat majoritàriament de fer el carrer totalment per a vianants.

Aquest any, una vegada adjudicades les obres i si el temps ho permet, es faria alguna petita intervenció abans no comenci la temporada d’hivern. S’actuaria, però, en petits trams que no puguin generar molèstia. “L’obra forta es farà a partir del maig” de l’any que ve, ha remarcat el cap del departament d’obres i està previst que duri vuit mesos encara que es vol reduir, i es creu que serà possible, a sis mesos. De fet, en aquest temps s’encavalcaran el que pressupostàriament es consideren dues fases, amb el carrer Major, la primera, i el carrer de les Terres, la segona, com a eixos.

Francesc Camp, a la dreta i aixecat, donant explicacions als veïns que han acudit a l'Hotel Naudí.
Francesc Camp, a la dreta i aixecat, donant explicacions als veïns que han acudit a l'Hotel Naudí. Toni Solanelles

Entre aquests mesos propers de setembre i octubre es licitaran i s’adjudicaran les obres que serviran per embellir la totalitat del carrer Major, incloent-hi la plaça de l'Estudi, i l'acabament de la plaça del Piol. Pel que fa als treballs a la calçada i a les voreres, s'han adequat a un poble de muntanya, i per això els carrers es faran amb pedra de granit, complementat en alguns trams per asfalt. A més, al carrer de l'Estudi està previst la creació d'una plaça amb terrasses amb unes jardineres de ferro corten, igual que a la resta d'embelliment. També s'ha previst posar plaques a terra davant de cada propietat, amb el nom de la casa pairal i la marca del bestiar com ja hi ha al nucli antic de Canillo.

Per aquesta part dels treballs hi ha previsió d’invertir un milió d’euros a càrrec del pressupost d’aquest 2022. I imputat al pressupost de l’any que ve, i més o menys amb una partida d’un milió d’euros més, es licitaran durant el 2023 les obres del carrer de les Terres. La intervenció sobre el terreny -i Camp ja ha demanat paciència als veïns perquè el pas de les màquines no serà fàcil- es farà més o menys de manera paral·lela. En tot cas, abans de l’hivern del 2023 la remodelació global hauria d’estar enllestida. Just abans de l’esclat de la pandèmia ja s’havien fet algunes actuacions (per 200.000 i 500.000 euros respectivament) que representen el 20% de la intervenció de millora del nucli de Soldeu, que ha de tenir durant l’any que ve el canvi de ‘look’ definitiu.

Comentaris (6)

Trending