Les noves places públiques al voltant del Node poden ser una realitat a mitjans de 2026

El comú aprova la pròrroga d’un any i mig de la moratòria de llicències urbanístiques i el cònsol es mostra convençut que el termini serà suficient per tenir enllestida la revisió del POUP

Els membres de la corporació a l'inici de la sessió de consell de comú.
Els membres de la corporació a l'inici de la sessió de consell de comú. Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

Les noves places públiques que es construiran al voltant de l’edifici Node, que acollirà la seu d’Andorra Telecom, podrien ser una realitat a mitjans del 2026. Així ho ha apuntat aquest dijous el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi Gonzàlez, en declaracions a la premsa posteriors a la sessió de consell de comú en la qual s’ha aprovat una ordinació de despesa pluriennal per valor de 405.000 euros per dur a terme les obres. Ara bé, segons s’ha detallat, posteriorment Andorra Telecom compensarà la corporació per les afectacions derivades de les obres amb 500.000 euros i per tant, finalment els treballs no tindran cost per la corporació. En la sessió, també s’ha aprovat la pròrroga d’un any i mig de la moratòria de llicències urbanístiques.

L’avenç en la construcció de l’edifici Node ha portat al comú d’Andorra la Vella ha aprovar una ordinació de despesa per poder disposar dels diners per fer front a les obres de construcció de les dues places públiques (tant la que ocuparà l’espai de l’antiga caserna de bombers com la que hi haurà pel costat de l’avinguda Meritxell) que envoltaran la nova seu d’Andorra Telecom. Un projecte que deriva del mandat anterior i que hauria de començar-se a materialitzar a mitjans del 2026. Així ho preveu el cònsol, que ha volgut destacar l’acord assolit amb la companyia i que considera com una “solució equilibrada”. Així, malgrat que inicialment el comú avançarà els 405.000 euros per pagar les obres, posteriorment Andorra Telecom els compensarà amb 500.000 euros per les afectacions i per tant “ens permet finançar a cost zero les dues places”.

Tant majoria com oposició han coincidit a assenyalar que l’anterior espai públic va ser un èxit i que la ciutadania “se’l va fer molt seu”, i el conseller de Demòcrates, David Astrié, ha demanat que es continuï utilitzant l’espai com a eix vertebrador i motor econòmic del barri.

REVISIÓ DEL POUP

D’altra banda, aquest dijous el comú també ha aprovat per unanimitat la pròrroga de la moratòria de llicències urbanístiques, tal com ja havia avançat l’Altaveu que la corporació es plantejava fer. La mesura s’estendrà durant un any i sis mesos a partir del 27 de juny i busca consolidar un model més ordenat, sostenible i adaptat a les necessitats reals del territori i de la ciutadania.

Vista general d'Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, els dos nuclis més poblats.

Relacionat

Només la capital dona ja per fet que farà servir l’opció de prorrogar la moratòria urbanística

El darrer any el comú ha començat els treballs per fer la revisió del pla d’urbanisme (POUP), un procés que s’ha volgut que sigui participatiu i que s’espera que doni els primers fruits cap a mitjans de juny. Tot i així, des de l’oposició s’ha demanat de poder participar dels treballs per definir el nou POUP.

El cònsol ha deixat clar que el comú treballa dins dels terminis previstos i que no va tard, però que també estan a l’espera de rebre les conclusions del Govern sobre els estudis de capacitat de càrrega i han preferit poder treballar sense presses. “Ens ajuda aquesta pausa, aquesta reflexió i aterrar tot el treball i els estudis que estem fent per poder aplicar un nou model de parròquia”, ha exposat.

GENT GRAN

Durant la sessió de consell de comú també s’ha adjudicat a l’empresa El Beç la concessió de l’explotació del nou bar-restaurant de la Casa del Poble, que es preveu que obri a l’agost, un cop hagin acabat les obres de remodelació de la plaça.

La consellera de Social, Joventut i Participació Ciutadana, Maria Nazzaro, ha detallat que el comú percebrà 15.008 euros mensuals, una xifra que “millora l’anterior”, i que la concessió és per deu anys. Nazzaro també ha apuntat que es vol que sigui un espai “intergeneracional” i ha destacat el fet que la nova concessionària assumirà el servei de barra de al casa pairal i d’aquesta manera les dinamitzadores es podran centrar a fer activitats per als padrins.

En l’àmbit de la gent gran també s’ha validat el nou reglament del servei de menjador del Casal Calones per garantir un accés més “just i equitatiu” a un recurs que en data 20 de maig només té quatre places disponibles.

Comentaris (1)

Trending