Majoral confia que un bon projecte a la plaça Major animi als propietaris fins ara no implicats

El cònsol remarca que l’objectiu del treball és aconseguir que l’espai recuperi la condició de ser una zona “referent” al poble i que pugui tenir a tornar “vida”

Part de la plaça Major que es remodelarà vista des del Camp de Perot.
Part de la plaça Major que es remodelarà vista des del Camp de Perot. Altaveu

El comú de Sant Julià ha de seleccionar en pocs dies el tècnic a qui s’encarregarà el procés per a la reforma d’una de les dues parts de la plaça major del poble. Per ara, s’actuarà només al costat del Camp de Perot, els propietaris dels quals estan predisposats. Des de la corporació, però, s’espera que si aquest treball es fa bé i és atractiu es pugui animar a la resta de veïns a sumar-s’hi en una segona fase que permeti donar un impuls a l’espai i que torni a ser clau a la vila.

El cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, explica que la voluntat és “recuperar la plaça que fa seixanta anys era el referent de Sant Julià”. De fet, no amaga que “la meva il·lusió seria tornar a veure edificis amb baixos ocupats per comerços i veure-hi vida”. Per ara, no es farà una actuació global, com, per exemple, va pretendre el seu dia el llavors ministre de Cultura, Juli Minoves en un ambiciós projecte lligat a l’ampliació de la Universitat que va topar amb els propietaris. “Perseguia el mateix objectiu però amb una ambició més gran. En aquell moment, ells no ho van veure prou bé o no hi van creure”, recorda el mandatari.

Això és el que es vol evitar ara i, de fet, un primer punt diferencial és el fet que els propietaris de la part superior de l’espai sí que hi estan implicats. “Mirem si podem fer alguna cosa maca a la part dreta i que quedi ben endreçat, que pugui donar una altra sensació a la zona i llavors estic convençut que els veïns de l’esquerra ens vindran a demanar que fem el mateix”, comenta Majoral, que es mostra partidari “d’anar a poc a poc”.

El cònsol explica que “hi ha 4 propietaris i dos ja han enderrocat el que tenien”. Per tant, des de l’actual majoria s’entén que “és el moment de saber si els que queden estan disposats a endreçar la plaça, mantenint-ne l’esperit, intentar ampliar-la i millorar-la perquè ells tenen un interès patrimonial però també de cor”. I, ara, “ens han dit que sí”. Per tant, “el comú liderarà el projecte i posa els tècnics perquè puguin seure la gent i ensenyar-los la proposta”.

Part de la plaça Major que es remodelarà vista des del Camp de Perot.

Relacionat

Els propietaris i el comú uneixen esforços per revitalitzar la plaça Major de Sant Julià

A partir del treball del tècnic que s’ha de contractar, i sempre que els veïns afectats ho vegin bé, “es modificarà el pla d’urbanisme per poder construir d’una forma diferent”. Majoral apunta que la idea és mirar ser ambiciós en la reforma. “Tot està en joc: es planteja guanyar amplada, fer accessos que permetin relligar Camp de Perot amb Verge de Canolich, que hipugui haver un accés de vianants cap al tanatori i també edificis amb coberta plana que permetin una plaça per dalt”, explica.

En els propers dies, el comú haurà de resoldre el concurs per seleccionar el tècnic. A partir d’aquí, el professional començarà una feina que es vol que estigui avançada abans de finals d’any. “Després serà qüestió de dibuixar i fer la paperassa. Espero que pugui estar enllestit al llarg del primer semestre”, indica Majoral.

Comentaris

Trending