El futur Comunal inclou una plaça que donaria un nou accés al centre d’Andorra la Vella

Marsol avança que inicien “una reflexió” per adaptar el projecte a les circumstàncies derivades de la pandèmia i a l’anunci d’altres estadis però deixa clar que no es renuncia als punts claus del disseny de l’arquitecte Pere Cervós

El projecte guanyador per al futur Comunal Joan Samarra.
El projecte guanyador per al futur Comunal Joan Samarra. Comú d'Andorra la Vella

El futur Estadi Comunal Joan Samarra inclourà una plaça sobre el riu que permetrà connectar la instal·lació amb el centre d’Andorra la Vella. És un dels punts forts del projecte guanyador del concurs d’idees, presentat per l’arquitecte Pere Cervós, i que també inclou un aparcament soterrani i nous espais públics. Ara bé, la idea presentada és de “màxims” i, ara, el comú vol reflexionar per veure fins a on es pot arribar, tenint en compte tant la situació provocada per la pandèmia com altres iniciatives anunciades sobre la construcció d’instal·lacions similars.

Així ho ha explicat la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, tot recordant que el concurs es va convocar fa més d’un any. Al llarg d’aquest temps, ha arribat el coronavirus però també aquests projectes, com ara el que la Federació de Futbol (FAF) planeja a Encamp. Per tant, ha indicat, “les circumstàncies segurament farem que reflexionem”. Ara bé, hi ha punts claus del disseny guanyador als quals no es vol renunciar.

I són els que, justament, han acabat donant la victòria a Cervós. Entre ells, la possibilitat que amb una graderia que cobriria la carretera i, també, la cobertura del riu Valira, es guanyaria una plaça pública que enllaçaria amb la zona del Lycée Comte de Foix i donaria entrada al centre de la capital. “No hi volem renunciar al concepte d’estadi ni a aquest accés a la parròquia”, ha comentat Marsol.

Una altra vista de la graderia.
Una altra vista de la graderia.

Aquesta reflexió, ha indicat, no s’allargarà gaire en el temps. El comú es marca de termini l’estiu o, com a màxim, aquest mateix any. I és que, ha apuntat Marsol, “ho hem de posar ja al pressupost de l’any vinent”.

El projecte guanyador manté els usos actuals del Joan Samarra, per futbol i atletisme. L’arquitecte, però, ha destacat la voluntat de convertir-lo en un espai multifuncional que pugui tenir un rèdit cada dia. Així, s’inclou un aparcament soterrani que podria tenir, si es fan dues plantes, més de mil places, i també espais que es podrien fer servir a activitats fora de l’àmbit esportiu. Amb el disseny de màxims, el cost se situaria en 19,5 milions d’euros.

Futur projecte del Comunal

En aquest cas -ara per ara, complicat si es fa cas de les paraules de Marsol-, la capacitat fixa seria de 6.000 espectadors, ampliable amb grades supletòries fins a 8.800. A més, el terreny de joc actual s’elevaria, fet que permetria una o dues plantes d’aparcament per sota. Això suposaria, de retruc, solucionar la manca de places que hi ha en moments puntuals, com ara durant els partits que disputa el MoraBanc al pavelló de Govern. Tindria espai per a 515 cotxes, o el doble si es fan dues plantes, un altre dels detalls que ara ha d’analitzar el comú.

El projecte presentat per Cervós inclou, també, una planificació de la construcció en quatre fases. De fet, s’estima que la instal·lació només quedaria fora d’ús per als esportistes durant uns sis mesos. Així, el primer que es tiraria endavant seria la cobertura del riu perquè, justament, la segona fase suposaria l’edificació de la graderia principal, que sobrevola la general 1. Durant aquest temps, el trànsit es desviaria per sobre del Valira. Ja posteriorment s’excavaria l’aparcament i, per últim, la construcció del terreny de la futura instal·lació.

Cervós i Marsol, davant la imatge del futur estadi Comunal.
Cervós i Marsol, davant la imatge del futur estadi Comunal.

Comentaris (20)

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.