Escaldes tancarà el mandat Gili amb un pressupost de 39 milions, 12,4 dels quals en inversió

Els del 2023 seran els comptes més elevats dels 4 anys gràcies a l’impuls definitius de projecte clau per a la majoria com Caldes o l’aparcament de davant l’església de Sant Pere Màrtir

L'espai on s'ubicarà l'aparcament davant de l'església d'Escaldes.
L'espai on s'ubicarà l'aparcament davant de l'església d'Escaldes. Pilar Candel

La majoria que lidera Rosa Gili al comú d’Escaldes-Engordany acabarà el seu mandat amb el pressupost més elevat dels quatre anys. Pel 2023, es preveu aprovar uns comptes de fins a 39,4 milions d’euros, amb diferència el més important del període. Gran part de culpa la té el fet que serà llavors quan es tirin endavant de forma definitiva projectes d’inversió clau per l’equip de govern de la corporació. De fet, el capítol de despeses de capital serà també el més alt dels 4 exercicis, fins a 12,4 milions.

Així es desprèn de la informació a la qual ha tingut accés Altaveu. L’aprovació del pressupost serà l’eix central de la sessió de comú prevista per aquest dimecres. Seran els quarts comptes que presenti Gili i tindran un import rècord en el seu cas. Arribaran fins als 39 milions, la xifra serà superior en un 14% als números que estan en vigor enguany. Pel 2022, es va fixar un import de 33,5.

Serà també superior al del 2021 (34,28), fins ara el més alt del mandat, i al del 2020 (30,26). I bona part de responsabilitat la tindrà el capítol de les despeses de capital. És a dir, les inversions. El darrer any de Gili i Dolsa al capdavant de la corporació escaldenca -lògicament, a l’espera de quins siguin els resultats de les comunals previstes per desembre del 2023- serà el que presenti una partida més elevada.

Així, arribarà a 12,4 milions, superant per primer cop en aquests anys la barrera dels 10. Suposarà un 37% més que els 7,8 que es van pressupostar pel 2022 i igualment quedarà per sobre dels 8,8 del 2021 i dels 6,44 del 2020. L’explicació és senzilla. El 2023 serà l’exercici en el qual la majoria ha de culminar les actuacions clau del mandat.

És el cas del projecte Caldes, que avançarà de forma significativa durant l’any vinent. I, també, de l’aparcament soterrani que s’ha de construir a la parcel·la comunal situada just enfront de l’església de Sant Pere Màrtir. Les dues actuacions es van adjudicar al setembre per un cost de 4,5 i 6,4 milions respectivament.

La inversió, doncs, és un dels motius de l’increment del pressupost escaldenc. També caldrà tenir en compte que, com ha succeït a altres comuns que ja han aprovat els seus comptes, altres capítols de despesa, principalment les de personal i les de béns i serveis, patiran també forts increments a causa de la inflació. I també pujaran les despeses financeres, a causa de l’augment dels tipus d’interès.

Comentaris (1)

Trending